OPERATION ”URGENT FURY” – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

Με το τέλος επιχείρησης Urgent Fury, ο απολογισμός ήταν:

  • 19 αμερικανοί νεκροί και 116 τραυματίες.
  • Σε αυτήν έλαβαν μέρος 5.000 άνδρες, που αναπτύχτηκαν στο νησί μέσα σε 5 μέρες, 300 άνδρες από τα όμορα της Γρενάδα κράτη, αντιμετωπίζοντας 1.200 άνδρες του Στρατού της Γρενάδας, 780 Κουβανούς, 49 Σοβιετικούς, 24 Β. Κορεάτες, 16 Ανατολικογερμανούς, 14 Βουλγάρους και 3-4 Λίβυους.

Η όλη επιχείρηση, είχε και πολλές προκλήσεις.[1]

Μία από αυτές ήταν η έλλειψη πληροφοριών, σε ότι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, το ηθικό του και τη διάταξή του (ας θυμηθούμε τη μη αναμενόμενη αντίσταση στα διάφορα οχυρά και τις ματαιώσεις των ενεργειών).

Θέμα έλλειψης πληροφοριών ήταν και το ότι δεν ήταν γνωστή η θέση που κρατιόταν οι Αμερικάνοι φοιτητές και το ότι αυτοί είχαν διασπαρθεί από το καθεστώς σε τρία διαφορετικά σημεία. Οι θέσεις τους γινόταν γνωστές από τους ίδιους τους διασωζόμενους….

Μία άλλη έλλειψη ήταν η απουσία ενοποιημένου διακλαδικού συστήματος επικοινωνιών. Μπορεί οι μονάδες των τριών κλάδων να αναλαμβάνουν ανεξάρτητες ενέργειες, στον τομέα τους, αλλά η Διεύθυνση των συνολικών επιχειρήσεων, γινόταν από έναν Διοικητή, ο οποίος όμως δεν είχε τα μέσα να συντονίσει και στην ουσία να Διευθύνει τον αγώνα τους, λόγω του ότι δεν υπήρχαν κοινές επικοινωνίες…..

Μία άλλη έλλειψη (που ενώ εμπίπτει στις επικοινωνίες αφορά γενικότερα το είδος των διακλαδικών επιχειρήσεων), ήταν η μη ύπαρξη διαλειτουργικότητας στους σταθμούς ασυρμάτων των διαφόρων μονάδων-τμημάτων που ενεργούσαν. Για παράδειγμα η μη συντονισμένη χρήση των συχνοτήτων από τους ΠΖΝ, στον βόρειο τομέα, εμπόδιζε και παρενέβαλε τις συχνότητες των Rangers που ενεργούσαν στο νότιο τομέα, σε τέτοιο σημείο που όπως έχει αναφερθεί επισήμως, κάποιος Διοικητής Μονάδας που είχε καθηλωθεί από τα εχθρικά πυρά, χρησιμοποίησε τηλεφωνικό θάλαμο στο νησί και τηλεκάρτα, κάνοντας υπεραστικό τηλέφωνο στο Fort Bragg (έδρα της 82ας  Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας) και ζήτησε αεροπορική υποστήριξη. Η αίτηση μεταβιβάσθηκε με δορυφορικό τηλέφωνο στο Πλοίο Διοικήσεως και Ελέγχου και η ΕΑΥ του εδόθη….

(μας θυμίζει τίποτε αυτό για τις επικοινωνίες….;;;;;;;).

Μία άλλη έλλειψη ήταν η μη ύπαρξη ενημερωμένων χαρτών της περιοχής των επιχειρήσεων. Όταν αυτοί εξασφαλίσθηκαν, ήταν αδύνατη η μετάδοσή τους με ηλεκτρονικά μέσα και έπρεπε να μεταφερθούν αεροπορικά στη περιοχή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

  • Από την ανάλυση των ενεργειών των Τμημάτων των Ειδικών Δυνάμεων Delta, Task Force 160 και SEAL Team Six, συμπεραίνεται ότι μια Μονάδα-Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Π.Α, ή Αεροπορίας Στρατού), άσχετα με το πόσο καλά αυτή είναι εκπαιδευμένη και πόσο υψηλό ηθικό έχει, όταν αυτή εισέρχεται στον αγώνα με  πολύ λίγες πληροφορίες, με τις γνωστές σε όλους μας κλαδικές αντιπαλότητες (ο καθένας τους ήθελε το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίττα δόξας), και με πολύ κακό σχεδιασμό στο διοικητικό επίπεδο, είναι ίσως περισσότερο από σίγουρο ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι φτωχό και ίσως καταστροφικό. Άσχετο το αν μερικές από τις αποστολές που αναλύσαμε είχαν επιτυχία. Η επιτυχία οφείλεται στην αφοσίωση του προσωπικού που ρίχτηκε στον αγώνα, ιπτάμενοι και μη. Η ευθύνη των αποτυχιών στο  Richmond Hill, είναι καθαρά αυτών που έστειλαν το προσωπικό στη μάχη, χωρίς να τους παρέξουν τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες και  την καλύτερη δυνατή υποστήριξη.[2]
  • Από την πλευρά τώρα των απωλειών προσωπικού. Εκείνο που μπορεί κάποιος να συμπεράνει είναι ότι για τρεις κυρίως μέρες αγώνα, οι αμερικανικές απώλειες (19 νεκροί και 116 τραυματίες), είναι ένα μεγάλο ποσοστό, ειδικά όταν πολλές από αυτές οφειλόταν είτε σε ατυχήματα, είτε σε απώλειες λόγω φίλιων πυρών. Εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το σθένος και τη μαχητικότητα των ανδρών του Επαναστατικού Λαϊκού Στρατού της Γρενάδας, που συνέβαλε στα παραπάνω στατιστικά στοιχεία.
  • Ένα άλλο συμπέρασμα είναι το μέγεθος της τελικά εμπλακείσας δύναμης των ΗΠΑ. Αν κάνουμε μια σύγκριση με κάτι παρόμοιο, θα διαπιστώσουμε ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν σχεδόν την ίδια δύναμη με αυτή που οι Βρετανοί ανέπτυξαν στην εκστρατεία των Φόκλαντ το 1982. Αν και οι ναυτικές μονάδες που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ, ήταν λιγότερες των Βρετανών, ο αριθμός των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων και η συνολική μαχητική ισχύς, ήταν ασυγκρίτως μεγαλύτερη από αυτήν των Βρετανών. Τέλος ένας άλλος σπουδαίος παράγοντας ήταν ότι οι Αμερικανοί είχαν πολύ λίγο χρόνο αντίδρασης για να εκτελέσουν αυτήν την επιχείρηση. Όλα όμως αυτά, δεν έγιναν χωρίς αιτία.

Το πρώτο αίτιο ήταν ότι ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών κρατούνταν όμηροι και βέβαια το δεύτερο (που έγινε γνωστό μετά το πέρας της επιχειρήσεως) ήταν ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η διείσδυση της Κούβας στο νησί, ήταν τόσο βαθειά που στην ουσία, χρησιμοποιούταν ως βάση εκπαιδεύσεως ανταρτών κυρίως χωρών της Λατινικής Αμερικής.

  • Από την πλευρά τώρα των καθαρά στρατιωτικών συμπερασμάτων, κατά την Επιχείρηση  «Urgent Fury», μπορούμε να πούμε ότι:

 Eφαρμόσθηκαν για να δοκιμασθούν σε πραγματικές συνθήκες, διάφορα δόγματα και τακτικές αλλά και νέα οπλικά συστήματα, από ένα στρατό που ακόμη ‘’ανέρρωνε’’ από τις τραυματικές εμπειρίες του Βιετνάμ. Η νέα Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, έκανε το ‘’ντεμπούτο’’ της σε αυτήν την επιχείρηση. Το νέο Ε/Π UH-60A, ο αντικαταστάτης του θρυλικού Huey του πολέμου του Βιετνάμ, τα Α/Φ της McDonnell Douglas KC-10A Extender tankers, το κράνος από Kevlar, έκαναν τη παρθενική τους και πρώτη επιχειρησιακή εμφάνιση, σε αυτή την επιχείρηση.

Επιχείρηση Urgent Fury, 26 Οκτ 1983 — Ένα ΕΕ/Π AH-1 Cobra σε χαμηλή πτήση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. (Φωτογραφία του DOD, αγνώστου φωτογράφου) ΠΗΓΗ

Επιχείρηση Urgent Fury, 26 Οκτ 1983 — Ένα ΕΕ/Π AH-1 Cobra υπεριπτάμενο της Ζώνης Προσγειώσεως στο Α/Δ Point Salines, σε ρόλο προστασίας ΖΠ/Γ. (Φωτογραφία του DOD, αγνώστου φωτογράφου) ΠΗΓΗ

  • Ήταν η πρώτη φορά και από τις λίγες στη συνέχεια, που τα επιθετικά Ε/Π των ΠΖΝ, παρείχαν κάλυψη και προστασία με πυρά, στις Αεροκίνητες ενέργειες του Στρατού Ξηράς, που ας σημειωθεί εδώ, εκείνη την εποχή τα δικά του ΕΕ/Π, δεν τα χρησιμοποιούσε τακτικά με αυτούς τους ρόλους.

Στη φωτογραφία ένα Ε/Π UH-60A, προσνηώνεται στο ελικοπτεροφόρο Guam.

  • Τα πληρώματα των Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού, βρέθηκαν απροετοίμαστα και ανεκπαίδευτα στις απονηώσεις και προσνηώσεις σε πλοία του ΠΝ, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους των ΠΖΝ. Υπήρξαν αρκετά θέματα μεταξύ των Κυβερνητών των Ναυτικών Μονάδων και των πληρωμάτων των Ε/Π, μια που στην αρχή, οι πρώτοι, αρνιόταν να τα δεχθούν, λόγω μη εκπαίδευσης των χειριστών του Στρατού στο αντικείμενο αυτό αλλά και της μη ύπαρξης κοινών διακλαδικών ΒΟΕ. Το θέμα βέβαια διευθετήθηκε αλλά είναι καθοριστικό – και ίσως να σημαίνει και πολλά – για τη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων….
  • Η φάση της σχεδιάσεως, όπως είπαμε στην αρχή, είχε τηρηθεί μυστική σε όσο βαθμό αυτό ήταν κατορθωτό. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής  αυτής της τόσο αυστηρής μυστικότητας, ήταν να μην παίρνουν μέρος σε συσκέψεις Αξιωματικοί Διοικητικής Μέριμνας και Αξιωματικοί των Διαβιβάσεων. Αποτέλεσμα αυτής της μη ενημερώσεως των αντίστοιχων επιτελών ήταν λάθος προβλέψεις στη Δ.Μ στις διακομιδές και στις επικοινωνίες.
  • Η Επιχείρηση «Urgent Fury», η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση μετά το Βιετνάμ, έδωσε και συμπεράσματα που αναφέραμε παραπάνω. Τα συμπεράσματα αυτά, μέσα από σωστές διορθωτικές ενέργειες και αλλαγές, είδαμε να χρησιμοποιούνται στις επόμενες συρράξεις μέχρι σήμερα. Τα προβλήματα στη διακλαδικότητα, διορθώθηκαν, το Δόγμα Διακλαδικών Επιχειρήσεων, εφαρμόσθηκε πλέον με απόλυτη επιτυχία στους Πολέμους του Κόλπου 1990-1991 αλλά και σήμερα στο Ιράκ- Αφγανιστάν.

Συνέχεια στο : ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

  • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

    Δεκέμβριος 2009

    Νοέμβριος 2009

    FOD 2009_11

    Οκτώβριος 2009

    HUMAN FACTOR

    Σεπτέμβριος 2009

    DAZZLERS 1

    Αύγουστος 2009

    dynamic rollover poster greeka

    ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

    ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

    ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

    ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    ΜΑΪΟΣ 2009

    ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

    ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

    ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

    Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

    Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

    ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

    T/R+TREE = TROUBLE !

    T/R+TREE = TROUBLE !

    ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

    Ιανουάριος 2013

    Χωρίς τίτλο

    Hires εδώ

    Φεβρουάριος 2013

    ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

    Hires εδώ

    Μάρτιος 2013

    Χωρίς τίτλο2

    Hires εδώ

    Απρίλιος 2013

    Χωρίς τίτλο

    Hires εδώ

    Μάϊος 2013

    ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

    Hires εδώ

    Ιούνιος 2013

    Χωρίς τίτλο

    Hires εδώ

    Ιούλιος 2013

    Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

    Αύγουστος 2013

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Σεπτέμβριος 2013

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Οκτώβριος 2013

    cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

    Νοέμβριος 2013

    Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

    Δεκέμβριος 2013

    Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

    Δεκέμβριος 2010


    Νοέμβριος 2010


    Οκτώβριος 2010

    Σεπτέμβριος 2010

    Αύγουστος 2010

    Ιούλιος 2010

    Ιούνιος 2010


    Μάϊος 2010

    Απρίλιος 2010

    Μάρτιος 2010

    Φεβρουάριος 2010

    Ιανουάριος 2010


    ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

    Ιανουάριος 2014

    Poster_2014-01Hires εδώ

    Φεβρουάριος 2014

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Μάρτιος 2014

    Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

    Απρίλιος 2014

    Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

    Μάϊος 2014

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Ιούνιος 2014

    Hires εδώ

    Ιούλιος 2014

    Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

    Αύγουστος 2014

    Hires εδώ

    Σεπτέμβριος 2014

    Hires εδώ

    Οκτώβριος 2014

    ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

    Hires εδώ

    Νοέμβριος 2014

    Hires εδώ

    Δεκέμβριος 2014

    Poster_2014-12

  • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

    Δεκέμβριος 2011

    HiRes εδώ

    Νοέμβριος 2011

    HiRes εδώ

    Οκτώβριος 2011

    HiRes εδώ

    Σεπτέμβριος 2011

    HiRes εδώ

    Αύγουστος 2011

    HiRes εδώ

    Ιούλιος 2011

    HiRes εδώ

    Ιούνιος 2011

    HiRes εδώ

    Μάϊος 2011

    HiRes εδώ

    Απρίλιος 2011

    HiRes εδώ

    Μάρτιος 2011

    HiRes εδώ

    Φεβρουάριος 2011

    HiRes εδώ

    Ιανουάριος 2011

    HiRes εδώ

    ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

    Ιανουάριος 2015

    2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

    Φεβρουάριος 2015

    2015-2 POSTERHires εδώ

    Μάρτιος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Απρίλιος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Μάϊος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Ιούνιος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Ιούλιος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Αύγουστος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Σεπτέμβριος 2015

    8415961Hires εδώ

    Νοέμβριος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Δεκέμβριος 2015

    keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

  • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

    Δεκέμβριος 2012

    Hires εδώ

    Νοέμβριος 2012

    Hires εδώ

    Οκτώβριος 2012

    Hires εδώ

    Σεπτέμβριος 2012

    Hires εδώ

    Αύγουστος 2012

    Hires εδώ

    Ιούλιος 2012

    Hires εδώ

    Ιούνιος 2012

    Hires εδώ

    Μάιος 2012

    Hires εδώ

    Απρίλιος 2012

    Hires εδώ

    Μάρτιος 2012

    Hires εδώ

    Φεβρουάριος 2012

    Hires εδώ

    Ιανουάριος 2012

    HiRes εδώ

    ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

    Ιανουάριος 2016

    Poster_2016-1Hires εδώ

    Φεβρουάριος 2016

    2016-2 POSTERHires εδώ