OPERATION Gothic Serpent – ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. (1993)

Συνέχεια από το: OPERATION Gothic Serpent – ΕΙΣΑΓΩΓΗ. (1993)

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Χάρτης της πόλης  Mogadishu με τα κύρια σημεία-κτίρια της επιχείρησης.

Στις 3 Οκτωβρίου 1993, η TF Ranger, εξαπέλυσε την έβδομη καταδρομική της ενέργεια, εναντίον μιας περιοχής μέσα στο Μογκαντίσου την επονομαζόμενη Black Sea, που στην ουσία ήταν η κεντρική αγορά της πόλης Bakara και ήταν ένα από τα ισχυρά κέντρα αντιστάσεως του Mohamed Farrah Aidid.

Οι Φάσεις της έβδομης καταδρομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία Gothic Serpent, όπως είχαν σχεδιασθεί, είναι αυτές που φαίνονται στο παραπάνω γράφημα.

copyright The Philadelphia Inquirer / MATTHEW ERICSON

Το σχέδιο (που μπορούμε να το παρακολουθήσουμε και στο παραπάνω γράφημα), προέβλεπε ότι:

  • το Τμήμα κρούσης (Delta Force), με Ε/Π MH-6 Little Bird θα έκανε έφοδο στο κτίριο που είχαν επιλεγεί ως στόχος, και που ήταν το Ξενοδοχείο  Olympic, θα εξασφάλιζε τους προς σύλληψη στόχους μέσα σε αυτό,
  • ενώ την ίδια στιγμή άνδρες του Τμήματος καλύψεως (Ranger), με Διοικητή τον Λοχαγό Michael D. Steele, θα αποβιβαζόταν με τη μέθοδο fast rope, από τέσσερα Ε/Π MH-60K Black Hawk που θα αιωρούταν πάνω από το κτίριο και θα εγκαθιστούσαν περιμετρική ασφάλεια στο κτίριο,
  • μέχρι την άφιξη της φάλαγγας του επίγειου τμήματος, με εννέα Humvee και τρία φορτηγά 5 τόνων, στα οποία θα επιβιβαζόταν όλη η δύναμη και οι συλληφθέντες στόχοι και όλοι μαζί θα επέστρεφαν στο Α/Δ.

Είχε εκτιμηθεί ότι η όλη επιχείρηση δεν θα διαρκούσε πάνω από 30 λεπτά.

Την όλη επιχείρηση συντόνιζε από το Ε/Π MH-60K Black με call sign C2, στο επέβαιναν ο Ανχης Tom Matthews Διοικητής της Αεροπορικής Αποστολής και ο Ανχης Gary Harrell Διοικητής των επίγειων καταδρομικών Τμημάτων.

Σχηματισμός 4 Ε/Π MH-6 Little Bird με άνδρες της Delta Force. (US DoD via Court Chick)

Στις 15:30, τα Ε/Π της 160th SOAR, απογειώθηκαν από το δυτικό άκρο του Α/Δ του Μογκαντίσου, μεταφέροντας το Τμήμα κρούσης (1st Special Forces Operational Detachment-Delta – 1st SFOD-D), γνωστό και ως  “Delta Force” και το Τμήμα καλύψεως που ήταν ο Λόχος Bravo  3rd Battalion75th Ranger Regiment.  Η φάλαγγα του επίγειου τμήματος ξεκίνησε τρία λεπτά αργότερα.

 Στις 15:42 το επίγειο Τμήμα έφθασε στη θέση του, το Τμήμα καλύψεως ολοκλήρωσε την περιμετρική άμυνα του κτηρίου και το Τμήμα Κρούσεως αφού ερεύνησε το κτίριο, συνέλαβε 24 από τους άμεσους βοηθούς του Mohamed Farrah Aidid, τους οποίους και μετακινούσε – κάτω από ισχυρά πυρά από τα παρακείμενα κτήρια  – προς το επίγειο Τμήμα, για φόρτωση στα φορτηγά.

Τότε ήταν που ένα από τα ελικόπτερα MH-60 Black Hawk, του Τμήματος καλύψεως με το call sign Super 61 που  εκτελούσε κύκλους περιμένοντας την ολοκλήρωση της αποστολής του Τμήματος για να παραλάβει τους άνδρες που είχαν κατέβει με την μέθοδο fast rope, βλήθηκε από πύραυλο RPG, κατέπεσε τρία τετράγωνα μακριά από το ξενοδοχείο σκοτώνοντας και τους δύο χειριστές του. Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορούμε να δούμε ένα μικρό βίντεο με τα συντρίμια του Ε/Π Super 61, στο σημείο της πτώσης,  όπως ήταν τουλάχιστον μέχρι και το 1997.

Τη πτώση παρακολουθούσε ο ίδιος ο Υποστράτηγος και το Επιτελείο του, από την άμεση αναμετάδοση εικόνας που είχαν από το υπεριπτάμενο του χώρου των επιχειρήσεων Ε/Π Διοικήσεως και Ελέγχου. Είδαν λοιπόν το Ε/Π στην αρχή να γυρίζει κυκλικά προς τα αριστερά αργά και μετά πιο γρήγορα, να κτυπά πάνω σε ένα πέτρινο κτίριο, με τη κοιλιά, να σπάει στα δύο και να πέφτει σε ένα μικρό άνοιγμα στον δρόμο.

Η εικόνα από το κινηματογραφικό έργο BlackHawk Down.

πηγή

copyright The Philadelphia Inquirer / MATTHEW ERICSON

Αμέσως, μετά τη κατάρριψη του Ε/Π και για τη διάσωση του πληρώματος και των επιβαινόντων, κινήθηκαν προς το μέρος της συντριβής, το Ε/Π MH-60 Black Hawk, με το call sign Super 62 και ένα ελικόπτερο MH-6 Little Bird με το call sign Star41. Το τελευταίο προσγειώθηκε πρώτο στο σημείο της συντριβής και διέσωσε δύο τραυματισμένους στρατιώτες. Το άλλο Ε/Π, το  MH-60 Black Hawk, έφθασε δεύτερο και αποβίβασε από αιώρηση με τη μέθοδο fast rope, Ομάδα έξη ανδρών Ranger, αλλά κτυπήθηκε και αυτό από πύραυλο RPG, πλην όμως κατόρθωσε να διατηρηθεί στην υψηλή αιώρηση μέχρι την αποβίβαση και του τελευταίου άνδρα και μετά κατόρθωσε να πετάξει μέχρι τη βάση του, το Α/Δ Μογκαντίσου.

Από επίγεια πυρά βλήθηκαν και άλλα δύο Ε/Π MH-60 Black Hawk εκ των οποίων το ένα με call sign Super 64 κατέπεσε μισό μίλι πιο μακριά από τη θέση του πρώτου καταρριφθέντος, ενώ το άλλο Ε/Π κατόρθωσε να επιστρέψει στη βάση του, το Α/Δ Μογκαντίσου.

Το Ε/Π MH-60 «Super 64» σε πτήση πάνα από το Μογκαντίσου κατά τη διάρκεια μιας από τις πρώτες 6 καταδρομικές ενέργειες. Η φωτογραφία είναι μία από τις λίγες που υπάρχουν από τις επιχειρήσεις εναντίον του Πολέμαρχου Aidid. (US DoD via Court Chick)

Το πλήρωμα του Ε/Π Super 64, ένα μήνα πριν από τη μάχη του Μογκαντίσου. Από αριστερά: Winn Mahuron, Tommy Field, Bill Cleveland, Ray Frank and Mike Durant.

Ο Mike Durant, στο πιλοτήριο του Ε/Π Super 64

Το Ε/Π με call sign Super 64, όμως δεν είχε τύχη, μια που πριν τις Ομάδες Διάσωσης, κατέφθασε ο όχλος των Σομαλών, που σκότωσε όλους τους επιβαίνοντες στο Ε/Π, εκτός από τον έναν από τους χειριστές του, τον τότε CW3 Mike Durant, που τον συνέλαβε αιχμάλωτο.

Mike Durant σε ομιλία του στο Tyndall Air Force Base τον Νοέμβριο 2002.

πηγή

Το σώμα ενός νεκρού αμερικανού στρατιώτη σέρνεται στους δρόμους του Μογκαντίσου. Source: History Channel

ΠΗΓΗ

Η συνέχεια είναι γνωστή, μπορούμε να τη διαβάσουμε εδώ, εδώ και εδώ.

Η κεντρική αγορά Bakara Market Place, σε καθημερινή εικόνα. Κάθε λογίς άνθρωποι και οχήματα συνωστίζονταν στο νευραλγικό αυτό κέντρο, εμπορίου αλλά και Διοίκησης του Πολέμαρχου Mohamed Farrah Aidid. Στο βάθος μετά τον δρόμο διακρίνεται το ξενοδοχείο Olympic Hotel in background. (Φωτογραφία Peter Tobia)

Λόγω του μεγάλου όχλου, που γέμισε τους κεντρικούς δρόμους του Μογκαντίσου, ο απεγκλωβισμός των ανδρών αλλά και η αποχώρηση των τμημάτων από την πόλη, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες (άρχισε στις 02:00 και τελείωσε περίπου στις 06:30) της επομένης 4 Οκτ 1993, μετά από επέμβαση για τον απεγκλωβισμό, μικτής δύναμης των ΗΠΑ (Task Force 2-14 Infantry10th Mountain Division) και του ΟΗΕ (Malaysian, Pakistani).

Η μόνη γνωστή φωτογραφία που λήφθηκε κατά τη Μάχη του Μογκαντίσου, στις 3 Οκτ 1993. άνδρες των αμερικανών Rangers και των Special Forces έχουν ακροβολισθεί εκατέρωθεν του δρόμου. (US DoD via Court Chick)

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τη καλή δουλειά που έκαναν τα Ε/Π  AH-6J Little Bird,όλη τη νύκτα 3 προς 4  Οκτ 1993, απαγορεύοντας με τις εναέριες προσβολές με ρουκέτες και πολυβόλα, του συνεχώς αυξανόμενου πλήθους των Σομαλών ανταρτών, που θέλανε να καταλάβουν τον χώρο της πτώσης του πρώτου Ε/Π, γύρω από τον οποίο είχε στηθεί αμυντική περίμετρος από τους άνδρες των Rangers. Τελικά με την συνένωση των δυνάμεων, γύρω στις 06:30 τη Δευτέρα 4 Οκτ 1993, η μάχη έληξε με την αποχώρηση όλων των δυνάμεων του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.

Ο απολογισμός σε θύματα, είναι:

  • Προσωπικό ΗΠΑ :  19 νεκροί, 73 τραυματίες, 1 αιχμάλωτος.
  • Προσωπικό της Δύναμης της Μαλαισίας του ΟΗΕ : 1 νεκρός, 7 τραυματίες.
  • Προσωπικό της Δύναμης του Πακιστάν του ΟΗΕ :  2 τραυματίες.
  • Προσωπικό των Σομαλών :
    • Κατά τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ: Από 1000 έως 3000 νεκροί, 1500+ τραυματίες και 21 συλληφθέντες.
    • Κατά τις εκτιμήσεις των Σομαλών ανταρτών: Από 133 έως 315 νεκροί, 812 τραυματίες.

Δύο βδομάδες μετά από τη μάχη του Μογκαντίσου, ο Υποστράτηγος Garrison, ανέλαβε όλη την ευθύνη για την επιχείρηση.

Με μία χειρόγραφή επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο Clinton, που την βλέπουμε παραπάνω, ανελάμβανε πλήρως τις ευθύνες του τελικού αποτελέσματος της επιχείρησης. Σημείωνε δε ότι το Task Force Ranger, είχε επαρκείς πληροφορίες για την αποστολή και ότι ο ΑΝΣΚ της επιχείρησης – η σύλληψη των βοηθών του Πολέμαρχου Aidid – είχε επιτευχθεί.

Στις 2 Αυγούστου 1996 ο Πολέμαρχος Mohamed Farrah Aidid, σκοτώθηκε στο Μογκαντίσου από οπαδούς του αντιπάλου του.

Συνέχεια στο : OPERATION Gothic Serpent – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

  • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

    Δεκέμβριος 2009

    Νοέμβριος 2009

    FOD 2009_11

    Οκτώβριος 2009

    HUMAN FACTOR

    Σεπτέμβριος 2009

    DAZZLERS 1

    Αύγουστος 2009

    dynamic rollover poster greeka

    ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

    ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

    ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

    ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    ΜΑΪΟΣ 2009

    ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

    ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

    ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

    Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

    Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

    ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

    T/R+TREE = TROUBLE !

    T/R+TREE = TROUBLE !

    ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

    Ιανουάριος 2013

    Χωρίς τίτλο

    Hires εδώ

    Φεβρουάριος 2013

    ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

    Hires εδώ

    Μάρτιος 2013

    Χωρίς τίτλο2

    Hires εδώ

    Απρίλιος 2013

    Χωρίς τίτλο

    Hires εδώ

    Μάϊος 2013

    ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

    Hires εδώ

    Ιούνιος 2013

    Χωρίς τίτλο

    Hires εδώ

    Ιούλιος 2013

    Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

    Αύγουστος 2013

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Σεπτέμβριος 2013

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Οκτώβριος 2013

    cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

    Νοέμβριος 2013

    Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

    Δεκέμβριος 2013

    Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

    Δεκέμβριος 2010


    Νοέμβριος 2010


    Οκτώβριος 2010

    Σεπτέμβριος 2010

    Αύγουστος 2010

    Ιούλιος 2010

    Ιούνιος 2010


    Μάϊος 2010

    Απρίλιος 2010

    Μάρτιος 2010

    Φεβρουάριος 2010

    Ιανουάριος 2010


    ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

    Ιανουάριος 2014

    Poster_2014-01Hires εδώ

    Φεβρουάριος 2014

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Μάρτιος 2014

    Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

    Απρίλιος 2014

    Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

    Μάϊος 2014

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Ιούνιος 2014

    Hires εδώ

    Ιούλιος 2014

    Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

    Αύγουστος 2014

    Hires εδώ

    Σεπτέμβριος 2014

    Hires εδώ

    Οκτώβριος 2014

    ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

    Hires εδώ

    Νοέμβριος 2014

    Hires εδώ

    Δεκέμβριος 2014

    Poster_2014-12

  • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

    Δεκέμβριος 2011

    HiRes εδώ

    Νοέμβριος 2011

    HiRes εδώ

    Οκτώβριος 2011

    HiRes εδώ

    Σεπτέμβριος 2011

    HiRes εδώ

    Αύγουστος 2011

    HiRes εδώ

    Ιούλιος 2011

    HiRes εδώ

    Ιούνιος 2011

    HiRes εδώ

    Μάϊος 2011

    HiRes εδώ

    Απρίλιος 2011

    HiRes εδώ

    Μάρτιος 2011

    HiRes εδώ

    Φεβρουάριος 2011

    HiRes εδώ

    Ιανουάριος 2011

    HiRes εδώ

    ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

    Ιανουάριος 2015

    2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

    Φεβρουάριος 2015

    2015-2 POSTERHires εδώ

    Μάρτιος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Απρίλιος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Μάϊος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Ιούνιος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Ιούλιος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Αύγουστος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Σεπτέμβριος 2015

    8415961Hires εδώ

    Νοέμβριος 2015

    Χωρίς τίτλοHires εδώ

    Δεκέμβριος 2015

    keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

  • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

    Δεκέμβριος 2012

    Hires εδώ

    Νοέμβριος 2012

    Hires εδώ

    Οκτώβριος 2012

    Hires εδώ

    Σεπτέμβριος 2012

    Hires εδώ

    Αύγουστος 2012

    Hires εδώ

    Ιούλιος 2012

    Hires εδώ

    Ιούνιος 2012

    Hires εδώ

    Μάιος 2012

    Hires εδώ

    Απρίλιος 2012

    Hires εδώ

    Μάρτιος 2012

    Hires εδώ

    Φεβρουάριος 2012

    Hires εδώ

    Ιανουάριος 2012

    HiRes εδώ

    ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

    Ιανουάριος 2016

    Poster_2016-1Hires εδώ

    Φεβρουάριος 2016

    2016-2 POSTERHires εδώ