Οι πολεμικές συγκρούσεις με χρησιμοποίηση Drone είναι ήδη εδώ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μετά και από τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στα σύνορα Τουρκίας –Συρίας, τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Λιβύη, αλλά και τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο για την Τουρκική προκλητικότητα όχι μόνο με πολεμικά αεροσκάφη, αλλά και με ΜΕΑ (όπως τα σχετικά δημοσιεύματα: Στις 4/11/2019 Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι στο Αιγαίο: Ελληνικό ελικόπτερο παραλίγο να συγκρουστεί με τουρκικό drone και στις 8/11/2019 Τουρκικά UAVs στο Αιγαίο: ένα παρ’ ολίγον «δυστύχημα» και πολλοί προβληματισμοί ) αποφασίσαμε να δούμε λίγο το θέμα και από στρατιωτικής πλευράς.

Τι γίνεται δηλαδή με τον τρόπο χρησιμοποίησής τους σε τακτικό επίπεδο, και ποιες οι χώρες-δυνάμεις που ευτυχώς ή δυστυχώς είναι πρωτοπόρες στην επιχειρησιακή χρησιμοποίηση αυτού του νέου- θα λέγαμε – οπλικού συστήματος.

Πρόσφατα, στις 30/10/2019, δημοσιεύθηκε στο Bloomberg ένα άρθρο τίτλο The Drone Wars Are Already Here, που μπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά στον σύνδεσμο εδώ.

Εμείς στο σημερινό μας σημείωμα θα προσπαθήσουμε να το αποδώσουμε στα Ελληνικά.

Πάμε λοιπόν….

The Drone Wars Are Already Here

Οι ουρανοί της Συρίας, της Υεμένης και της Λιβύης κατακλύζονται από εξοπλισμένα και επικίνδυνα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (ΕΜΕΑ). Και η τεχνολογία εξαπλώνεται κάθε μέρα και περισσότερο.

By https://www.twitter.com/GwenSahar https://www.twitter.com/SelcanHacaoglu and Mohammed Hatem 30 Οκτωβρίου 2019, 6:01 π.μ. EET

Το μη εξοπλισμένο Τουρκικό ΜΕΑ Bayraktar TB-2. (Photographer: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency/Getty Images)

Οι Κούρδοι μαχητές βγήκαν από ένα υπόγειο τούνελ και εντοπίστηκαν από ένα Τουρκικό αναγνωριστικό ΜΕΑ. Καθώς φόρτωναν πυρομαχικά σε ένα φορτηγό στο άνυδρο Συριακό τοπίο, το τηλεκατευθυνόμενο έδωσε τις συντεταγμένες τις θέσεως τους σε ένα F-16, που επιτέθηκε δευτερόλεπτα αργότερα, στέλνοντας μια τεράστια μπάλα από φλόγες στον αέρα. Όταν ο καπνός καθάρισε, δεν έμεινε τίποτα παρά ένας κρατήρας–μια επιτυχία, όπως διακήρυξε το Υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας, καθώς δημοσιοποίησε ένα  video της προσβολής αυτής.

Η χρήση ΜΕΑ από την Τουρκία σε τέτοιες επιχειρήσεις αναδεικνύει το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του πολέμου σε μία από τις πιο ευμετάβλητες περιοχές του κόσμου. Τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (ΜΕΑ-UAV) αντέστρεψαν το κλίμα υπέρ της Τουρκίας, στην από δεκαετίες προσπάθεια της Άγκυρας να καταστείλει τις αποσχιστικές ενέργειες του  Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Επιπλέον, η ανάπτυξη των ΜΕΑ,  έσωσε τη ζωή Τούρκων στρατιωτών και χρημάτων για το Υπουργείο Αμύνης. Τώρα χρησιμοποιεί ΜΕΑ-UAV για να κερδίσει το πάνω χέρι ενάντια στην αδελφή οργάνωση του Κουρδικού κόμματος, την οργάνωση People’s Protection Units.

Αφού τα Αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται στις 9 Οκτωβρίου 2019, τα Τουρκικά ΜΕΑ, σε συνεργασία με τα μαχητικά αεροσκάφη, άρχισαν να βομβαρδίζουν μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία για να καθαρίσουν το δρόμο για τα Τουρκικά στρατεύματά.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, φθάνουν (σ.μ τα ΜΕΑ) στον τόπο της επίθεσης και επιβεβαιώνουν ότι ο εχθρός καταστράφηκε ολοσχερώς,»

σημειώνει ο Nihat Ali Ozcan, στρατηγικός αναλυτής στο Ίδρυμα Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα.

Συνολικά, η Τουρκία έχει αναπτύξει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τύπους ΜΕΑ:

 1. Τα μίνι ΜΕΑ που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και φωτογραφίσεις,
 2. Το πολύ μεγαλύτερο ΜΕΑ επιτήρησης της Anka, και
 3. Το Bayraktar TB-2, το μόνο εξοπλισμένο ΜΕΑ της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι μαχητές από την άλλη πλευρά, αντιδρούν κυρίως με το να βάζουν φωτιά σε λάστιχα για να κρυφτούν κάτω από τα πέπλα καπνού. Αλλά και αυτοί έχουν ΜΕΑ. Βάζουν εκρηκτικά σε μικρές ιπτάμενες συσκευές παρόμοιες με τα ΜΕΑ που πωλούνται στα καταστήματα μόνο για μερικές εκατοντάδες δολάρια, και τα χρησιμοποιούν για προσβάλλουν στόχους. Η γνώση τους δε για αυτήν την τεχνολογία βελτιώνεται ώρα με την ώρα. (σ.μ: Βλέπε το σημείωμα εδώ).

«Οι ικανότητες λειτουργίας των ΜΕΑ των Κούρδων μαχητών έχουν βελτιωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου«. Η Τουρκία παίρνει αυτήν την απειλή σοβαρά, ακόμα και αν οι ικανότητες των Κούρδων στον τομέα αυτόν, υπολείπονται  των  Τουρκικών ΜΕΑ.» αναφέρει ο Ozcam.

Πριν από τρεις δεκαετίες, τα MEA ήταν διαθέσιμα μόνο στους πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένους στρατούς ή/και στρατιωτικές οργανώσεις. Σήμερα είναι παντού, χρησιμοποιούνται από ασθενέστερα κράτη και μικρές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς και πολλούς μη κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.

«Βλέπουμε έναν κύκλο τεχνολογικής καινοτομίας, σχετικά με τη χρήση των ΜΕΑ και των συναφών σε αυτά συστημάτων, και αυτός ο κύκλος της τεχνο-τακτικής προσαρμογής και των μεθόδων αντιμετώπισής των, θα επιταχυνθεί»,

λέει ο Raphael Marcus, ένας ερευνητής στο τμήμα των war studies στο King’s College του Λονδίνου.

Η διάχυση αυτής της τεχνολογίας εξισορροπεί το πεδίο των αντιπαραθέσεων, λέει ο Raphael Marcus , συγγραφέας του Israels Long War With Hezbollah: Military Innovation and Adaptation Under Fire.

Υποστηρίζει ότι «Οι παράμετροι άλλαξαν», επειδή οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν πλέον το μονοπώλιο στη χρήση των ΜΕΑ, στην τεχνολογία επιτήρησης, στις δυνατότητες επίτευξης προσβολής στόχων με μεγάλη ακρίβεια και στη διαθεσιμότητα πυραύλων μακράς εμβέλειας. Άλλοι παράγοντες στην περιοχή είναι σε θέση να επιβάλουν τη θέλησή τους στη διεθνή σκηνή.

Αυτό ήδη οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια. Για παράδειγμα, η αναχαίτιση της προσβολής της Χεζμπολάχ, με ΜΕΑ τον Αύγουστο 2019 και οι όλο και πιο εξελιγμένες και συχνότερες επιθέσεις από τη Χαμάς, αυξάνουν τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου με το Ισραήλ, τη στιγμή που η ενέργεια των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, που προσβάλανε πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας με  25 ΜΕΑ και βλήματα, είχαν αντίκτυπο στην παγκόσμια τιμή του πετρελαίου.

Συντρίμμια ΜΕΑ από την επίθεση του διυλιστηρίου ABQAIQ που επιδείχθηκαν σε συνέντευξη τύπου στο Ριάντ στις 18 Σεπτεμβρίου 2019. Photographer: Vivian Nereim/Bloomberg

Η επίθεση τον Σεπτέμβριο 2019 στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου της Σαουδαραβικής  ABQAIQ, σηματοδότησε την πρώτη φορά που πολλά ΜΕΑ εκτοξεύτηκαν από μεγάλη απόσταση, σε στοχευμένη επίθεση με τέτοιες καταστροφικές συνέπειες. Ήταν ένας εφιάλτης που για πολλούς ειδικούς αμυντικούς αναλυτές οι οποίοι είχαν προβλέψει εδώ και καιρό ότι τέτοιες επιθέσεις θα γίνονταν ένα κοινό χαρακτηριστικό του σύγχρονου πολέμου, έγινε πραγματικότητα, .

Η τεχνολογία αυτή, χρησιμοποιείται από όλες τις πλευρές στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης μιας εκστρατείας βομβαρδισμού από τον συνασπισμό Αραβικών κρατών υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία εναντίον των Χούτι. Η αυξανόμενη χρήση των ΜΕΑ από τους Χούτι, έχει παρατείνει τη σύγκρουση που αρχικά – όπως είχαν εκτιμήσει οι Σαουδάραβες – θα διαρκούσε μόνο κάποιους μήνες.

Η Υεμένη χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τα ΜΕΑ. Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν το πρώτο γνωστό χτύπημα με ΜΕΑ εκτός του Θεάτρου Επιχειρήσεων του Αφγανιστάν εκεί, το 2002 κατά της Αλ Κάιντα. Οι Χούτι άρχισαν να χρησιμοποιούν ΜΕΑ για επιτήρηση και αναγνώριση το 2016, και στη συνέχεια επέκτειναν τη χρήση τους με προσβολές ακριβείας, συμπεριλαμβανομένης μιας νωρίτερα αυτό το έτος (2019), που στόχευε μια στρατιωτική παρέλαση της Υεμένης, σκοτώνοντας αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς.

Η στοχοποίηση από τους Χούτι, περιοχών-στόχων στη γειτονική Σαουδική Αραβία δυσκολεύει τους Σαουδάραβες να απεμπλακούν από τον πόλεμο.

Ζημιά από επίθεση πυραύλων σε αστυνομικό τμήμα στο Άντεν της Υεμένης, στην 1 Αυγούστου 2019. Photographer: Wail Shaif/Picture Alliance/Getty Images

Οι Χούτι λένε ότι πραγματοποίησαν την προσβολή στο διυλιστήριο ABQAIQ, χρησιμοποιώντας τοπικά κατασκευασμένα ή ανεπτυγμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Αλλά πολλοί παρατηρητές αμφιβάλλουν ότι αυτό αληθεύει, δεδομένης της πολυπλοκότητας των όπλων, και πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εκτοξευθεί ακόμη και από έξω από την Υεμένη.

Μια έκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εξέτασε ιδιαίτερα το «Qasef-1 ένα ΜΕΑ των Χούτι», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στην πραγματικότητα συναρμολογείται από τμήματα που παρέχονται από εξωτερική πηγή και αποστέλλονται στην Υεμένη» και είναι «σχεδόν πανομοιότυπα στο σχεδιασμό, τις διαστάσεις και την ικανότητα των ΜΕΑ Ababil-T, που κατασκευάζονται από τις βιομηχανίες παραγωγής αεροσκαφών του Ιράν.

Το Ιράν αρνείται ότι έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση κατά του αντιπάλου της, της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό είναι μέρος της γοητείας των ΜΕΑ: η ευρεία διάδοση της τεχνογνωσίας επιτρέπει στους ύποπτους χρήστες ένα βαθμό εύλογης άρνησης.

Ιστορικά, ο βασικός προμηθευτής των ΜΕΑ για την περιοχή ήταν οι Η.Π.Α. Είναι παγκόσμιος ηγέτης στη στρατιωτική τεχνολογία τηλεκατευθυνόμενων, αλλά πρέπει να ακολουθεί σκληρούς κανόνες για την πώληση εξοπλισμένων ΜΕΑ. Αυτοί οι κανονισμοί άνοιξαν το δρόμο για την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά για μικρότερα, λιγότερο ακριβά ΜΕΑ και έχει λιγότερους περιορισμούς στις πωλήσεις. Το Κινέζικο ΜΕΑ Wing Loong II εκτιμάται ότι κοστίζει $1.000.000 έως $2.000.000 ανά μονάδα.

Άλλες χώρες έχουν αναπτύξει τα δικά τους ΜΕΑ. Η Τουρκία κατασκευάζει ΜΕΑ από το 2010. Το Bayraktar TB2 δεν κοστίζει περισσότερο από $6.000.000 το καθένα – πολύ φθηνότερο από το Αμερικανικό Reaper, το οποίο κοστίζει $16.000.000, και σίγουρα πιο προσιτό από ένα F-16, η τιμή του οποίου κυμαίνεται από $14.000.000 έως $18.000.000. Με την ανάπτυξη και κατασκευή των δικών της ΜΕΑ, η Άγκυρα κατάφερε να τερματίσει την εξάρτησή της από το Ισραήλ, το οποίο την είχε προμηθεύσει με εξοπλισμένα ΜΕΑ. Η Τουρκία πουλάει τώρα τα ΜΕΑ που η ίδια κατασκευάζει. Τον Ιανουάριο 2019, η Ουκρανία υπέγραψε μια συμφωνία ύψους $69.000.000 για έξι Bayraktar TB2.

Το Ισραήλ είναι η κύρια περιφερειακή δύναμη σε ότι έχει σχέση την ανάπτυξη και κατασκευή ΜΕΑ. Κάθε Ισραηλινή Μονάδα μάχης έχει έναν χειριστή ΜΕΑ. Άρχισε να χρησιμοποιεί ΜΕΑ για εναέριες φωτογραφήσεις από το 1960 και το ‘ 70, λέει η Liran Antebi, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Ισραήλ. Λέει ότι μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πρόωρες επιτυχίες του Ισραήλ ενέπνευσαν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ΜΕΑ στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1980 και του ‘ 90. Πάντως, το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τους περισσότερους από τους γείτονές του, και οι μεγαλύτεροι πελάτες του βρίσκονται εκτός της περιοχής.

Το Ιράν αναπτύσσει και κατασκευάζει ΜΕΑ για επιτήρηση και εξοπλισμένα, για να αντισταθμίσει την αδυναμία της Πολεμικής του Αεροπορίας, σύμφωνα με ένα δόγμα αμύνης που δίνει προτεραιότητα στον ασύμμετρο πόλεμο. Το Ιράν συνηθίζει να αναπτύσσει τα ΜΕΑ πέρα από τα σύνορά του και πιστεύεται ευρέως ότι θα περάσει την τεχνολογία του στην Χεζμπολάχ, καθώς και στους Χούτι.

Οι ουρανοί της Συρίας μπορεί να είναι κορεσμένοι με ΜΕΑ που ανήκουν σε  τουλάχιστον επτά χώρες και αναρίθμητες ένοπλες ομάδες, αλλά πουθενά δεν είναι η χρήση εξοπλισμένων ΜΕΑ πιο  παρούσα από ό, τι στη Λιβύη. Εκεί, δύο αντίπαλες ένοπλες Διοικήσεις αγωνίζονται για την εξουσία εδώ και τέσσερα χρόνια, και οι δύο πλημμυρίζουν τη ζώνη των επιχειρήσεων με ΜΕΑ που παρέχονται από ξένες χώρες.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο τα πεδία των συρράξεων  και επηρεάζει την ικανότητα των διπλωματών να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική συμφωνία και να επανενώσουν τη χώρα ξανά.

Για παράδειγμα, η Λιβύη. Όταν οι δυνάμεις που ανήκουν στον Διοικητή των ανατολικών περιοχών της χώρας, Khalifa Haftar προήλασαν προς την πρωτεύουσα της χώρας, την Τρίπολη, τον Απρίλιο 2019 για να πάρουν την εξουσία από τον Fayez Serraj (η  κυβέρνηση του οποίου υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ), υποστηρίχθηκαν από τα ΜΕΑ Wing Loong II κινεζικής κατασκευής που ανήκαν στα  Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν τον Khalifa Haftar. Στη συνέχεια, η Τουρκία παρέδωσε τα ΜΕΑ TB2 Bayraktar στον Fayez Serraj, δίνοντάς του την δυνατότητα  να εκδιώξει  τις δυνάμεις του  Fayez Serraj από την προκεχωρημένη βάση τους στην πόλη Gharyan. Η Λιβύη από το 2011 βρίσκεται σε καθεστώς εμπάργκο όπλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά οι κυρώσεις αυτές, είναι μεταξύ των λιγότερο επιβλητέων στον κόσμο.

Τα ΜΕΑ αποτελούν μεν μόνο ένα μέρος του οπλοστασίου της Μέσης Ανατολής, αλλά σύμφωνα με μελέτες του Royal United Services Institute and inventories και του International Peace Research Institute της Στοκχόλμης, μια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας το 2017 δείχνει πώς αυτό μπορεί να αλλάξει. Η συμφωνία προβλέπει  την κατασκευή ενός εργοστασίου στη Σαουδική Αραβία, για την κατασκευή 300 ΜΕΑ τύπου Wing Loong II.

Καθώς η τεχνολογία των ΜΕΑ συνεχώς βελτιώνεται, μια δεύτερη βιομηχανία αναπτύσσεται: η τεχνολογία των τρόπων αμύνης από αυτά. Και όπως το Ισραήλ ήταν πρωτοπόρος στην έρευνα και ανάπτυξη των ΜΕΑ, το ίδιο συμβαίνει και για τον τομέα των τρόπων άμυνας από αυτά. Τα συστήματα ανίχνευσης ΜΕΑ αποτελούν τώρα περίπου το 17% της βιομηχανίας ΜΕΑ του Ισραήλ, που είναι περίπου το 10% των ετήσιων αμυντικών εξαγωγών της χώρας, σύμφωνα με μία έκθεση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την ενθάρρυνση του εμπορίου με την ονομασία Invest in Israel.

Μεταξύ των πρωτοπόρων στον τομέα αυτόν είναι οι εταιρείες  Elbit Systems Ltd. και  Rafael Advanced Defense Systems. Με το σύστημα ανίχνευσης, αναχαίτισης και εξουδετέρωσης ΜΕΑ με την ονομασία Drone Dome.

Η Rafael Advanced Defense Systems πουλάει στον βρετανικό στρατό, συστήματα που λέγεται ότι χρησιμοποίησε  για να τερματίσει τις επιχειρήσεις των ΜΕΑ που έκλεισαν το αεροδρόμιο Γκάτγουικ για 36 ώρες τον περασμένο Δεκέμβριο 2018. (σ.μ το θέμα το έχουμε καλύψει εδώ). Μια άλλη ισραηλινή εταιρεία, η Skylock, αν και μικρότερη από τις άλλες εταιρείες, κάνει ένα όνομα με ένα εύκολα μεταφερόμενο σύστημα αντιμετώπισης ΜΕΑ που μπορεί να μεταφερθεί σε μια βαλίτσα. Ο παρεμβολέας σημάτων,  αποκλείει τη σύνδεση των εχθρικών ΜΕΑ με τον χειριστή του και έχει εμβέλεια έως 10 χιλιομ. Το περιστρεφόμενο σύστημα ανίχνευσης (ραντάρ), με κάλυψη 360 μοιρών, δημιουργεί ένα είδος αόρατου εναέριου θόλου, καλύπτοντας περίπου 3,5 χιλιόμετρα.

Το Ινστιτούτο Στρατηγικής Έρευνας του Παρισίου έχει ήδη προτείνει ότι το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις απειλές από ΜΕΑ σε μελλοντικές συγκρούσεις. Το Ινστιτούτο σε έκθεση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο 2019, προέτρεψε επίσης τις χώρες να συνεργαστούν σε μια κοινή στρατηγική έρευνας και ανάπτυξης για την αντιμετώπισης αυτής  της απειλής, όπως ακριβώς έκανε η NASA που έχει προτρέψει τη διεθνή συνεργασία στην κυβερνοασφάλεια για να αποτραπεί μια καταστροφική κυβερνοεπίθεση στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία.

Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα αυτοματοποιηθούν;

«Τα ΜΕΑ θα αναλαμβάνουν σίγουρα πιο σημαντικούς ρόλους τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τους στρατιώτες»,

αναφέρει ο Ben Nassi, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν του Ισραήλ. Για να συμβεί αυτό, λέει, τα ΜΕΑ θα χρειαστούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους και την ανάπτυξη ενός κεντρικού υπολογιστή διοικήσεως και ελέγχου που θα επιτρέπει σε ένα μόνο άτομο να ελέγχει ένα σμήνος από ΜΕΑ, παρόμοιο με το πώς οι μεμονωμένοι παίκτες διαχειρίζονται τους στρατούς τους σε ένα παιχνίδι υπολογιστή. Ένα σμήνος είναι μια ομάδα ΜΕΑ που συνεργάζονται μαζί σε ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας αυτόνομα (ή σχεδόν αυτόνομα), όπως κάνουν τα πουλιά ή τα έντομα.

Σε 10 χρόνια, αναμένουμε να δούμε πιο αυτόνομα συστήματα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη,

«να εργάζονται σε υψηλό επίπεδο συνεργασίας ως σμήνος, το οποίο θα μεταβάλει τις μάχες, όπως την γνωρίζουμε, αλλάζοντας τον ρυθμό λήψης αποφάσεων, για παράδειγμα, και πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον πόλεμο «,

λέει ο Liran Antebi.

«Η φαντασίωση που πολλοί από εμάς έχουμε είναι να έχουμε μονάδες με ρομπότ που θα ρίχνονται στη μάχη, και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο»,

αναφέρει ο Daniel Statman, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ, ο οποίος μελετά ΜΕΑ, ρομπότ και την ηθική του πολέμου.

«Ας πούμε ότι σε 30 χρόνια, θα δούμε όλο και πιο αυτοματοποιημένα εργαλεία στο πεδίο της μάχης, αλλά ακόμα θα βλέπουμε πολλούς στρατιώτες.»

Ο Daniel Statman βλέπει επίσης ένα μέλλον με

«ρομπότ στον αέρα και στο έδαφος και κάτω από το νερό, και όλα αυτά θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα είναι εντελώς αυτόνομα και πολύ καλά προγραμματισμένα και θα γνωρίζουν — τρόπος του λέγειν — τους κανόνες του πολέμου, τις γενικές συμβάσεις για το πώς να διακρίνει κανείς τους μαχητές από τον άμαχο πληθυσμό. Θα τους δώσουμε όλα όσα γνωρίζουμε, και τη γνώση του πώς να εντοπίζουν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, και θα κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά από τους ανθρώπους».

Αυτό είναι καλό για τα ρομπότ. Αλλά όσο οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι, οι κανόνες του πολέμου είναι πιθανό να σπάσουν.

. —With Caroline Alexander

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: