Greek Helicopters in Israel. (ΤΑΜΣ «WHITE AND BLUE GLORY»)

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, βρήκαμε ένα άρθρο γραμμένο στις 7/11/2018, σχετικό την Τακτική Άσκηση Μετά  Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «WHITE AND BLUE GLORY», στην οποία συμμετείχε  ένα Συγκρότημα Λόχου Ελικοπτέρων, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.

Το άρθρο έχει τον τίτλο

Greek Helicopters in Israel

Και είναι γραμμένο από τον Nuphar Blitt με φωτογραφίες της Alexandra Aksyutich

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν..

…………………………………………………………………………………………………

Γιατί Ελληνικά Επιθετικά Ε/Π πετάνε στον ουρανό του Ισραήλ;

Τα πληρώματα της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού (σ.μ Ελληνικής Π.Α λέει το άρθρο), πρόσφατα προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ramon για μια κοινή άσκηση με το τμήμα ελικοπτέρων των δυνάμεων της Ισραηλινής ΠΑ (IAF).

Πρόσφατα το προσωπικό της ΑΒ Ramon παρακολούθησε ένα ασυνήθιστο γι αυτούς θέαμα.

Δύο Ε/Π «Chinook» (CH-47) εμφανίσθηκαν στον εναέριο χώρο της βάσης, συνοδευόμενα και από τα μαύρα επιθετικά Ε/Π  «Apache» και  «Apache Longbow», όλα της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, που αφίχθηκαν στην ΑΒ Ramon για να λάβουν μέρος σε μια κοινή άσκηση με το τμήμα ελικοπτέρων των δυνάμεων της Ισραηλινής ΠΑ (IAF).

Οι Μοίρες της Ισραηλινής ΠΑ (IAF) που συμμετείχαν στην τριήμερο αυτή άσκηση ήταν οι:

Η 118η («Night Riders») Μοίρα, που επιχειρεί με μεταφορικά Ε/Π «Yas’ur» (CH-53) από την Αεροπορική Βάση Tel-Nof.

Η 190tη («Magic Touch») Μοίρα, που επιχειρεί με επιθετικά Ε/Π «Peten» (Apache) από την Αεροπορική Βάση Ramon.

Η 113th («Hornet») Μοίρα, που επιχειρεί με επιθετικά Ε/Π «Saraf» (Apache Longbow) από την Αεροπορική Βάση Ramon.

Τα πληρώματα και των δύο κρατών ιπτάθηκαν σε περιοχές του Νοτίου Ισραήλ για εξοικείωση με το περιβάλλον, πριν να ξεκινήσουν τα διάφορα επεισόδια της ΤΑΜΣ, που προέβλεπαν και προσομοίωση εχθρικών απειλών.

Πτήσεις πάνω από την Έρημο Νεγκέβ

΄΄Ο κύριος σκοπός της ΤΑΜΣ ήταν η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τα πληρώματα της Ελληνικής Α.Σ΄΄ είπε ο Διοικητής της  190tη («Magic Touch») Μοίρας Αντισυνταγματάρχης Τ΄. Η δύναμη Ελικοπτέρων της Ισραηλινής ΠΑ (IAF) έχει μια γόνιμη συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους μιας και μια παρόμοια άσκηση είχε γίνει το 2015, με πληρώματα ελικοπτέρων της Ελληνικής Π.Α.

‘’Το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας Ισραήλ- Ελλάδος για μια δεκαετία, είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών έχουν ξεκινήσει και διατηρούν ένα πολύ στενό επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας’’ τόνισε ο Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης που έλαβε μέρος στην ΤΑΜΣ και Διοικητής του  1ου ΤΕΕΠ «Apache» (AH-64A) Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Παππάς.

Η διατήρηση – από πλευράς της Ισραηλινής Π.Α – της ικανότητας να εκπαιδεύεται σε μη οικεία επιχειρησιακά περιβάλλοντα, και να αποδεικνύει τις δυνατότητές της, είναι μερικοί από τους λόγους της συνεργασίας αυτής.

‘’Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας δεν μπορεί να εκτιμηθούν πλήρως, αλλά όντως είναι σημαντικά και χρήσιμα. Όλα είχαν σχεδιασθεί με κάθε λεπτομέρεια, από την υποδοχή των Ελλήνων όταν αφίχθηκαν, τον τρόπο σχεδιασμού και εκτελέσεως των αεροπορικών εξόδων, μέχρι τις υψηλού επιπέδου απενημερώσεις’’,  τόνισε ο Διοικητής της Αεροπορικής Βάσεως Ramon Συνταγματάρχης G’.

Η παράλληλος πορεία.

Παράλληλα με την επίσκεψη της Ελληνικής Δυνάμεως Ελικοπτέρων, οι πολεμικές Μοίρες που εδρεύουν στην Αεροπορική Βάση Ramon, είχαν συμμετάσχει σε ανάλογη άσκηση στην Ελλάδα που είχε σκοπό να βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες και των δύο μερών, μέσω της αμοιβαίας εκμάθησης.

‘’  Η συνεργασία επιτρέπει και στα δύο μέρη να ανταλλάξουν, αλλά και να εκπαιδευτούν σε  τρόπους επιχειρησιακής τακτικής χρησιμοποιήσεως, στους οποίους δεν είναι εξοικειωμένα, Κάθε αεροπορική αποστολή σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε σε δύο διαφορετικές εκπαιδευτικές περιοχές, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρούμε παράλληλα με τα Ελληνικά πληρώματα και όχι σε διαφορετικούς χρόνους. Αυτό το κάναμε για να δούμε πως κάθε δύναμη εκτέλεσε την αποστολή και να την συζητήσουμε μετά στην απενημέρωση ’’ συμπλήρωσε ο  Αντισυνταγματάρχης Τ΄.

Το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έχουν στο οπλοστάσιό τους το Α μοντέλο του «Apache», είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πραγματοποίηση αυτή της ασκήσεως.

‘’ Είμαστε οι μόνες δύο χώρες που έχουν στο οπλοστάσιό τους αυτό το μοντέλο. Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πως θα επιχειρούμε καλύτερα και πως θα διατηρούμε σε πτητική διαθεσιμότητα τον στόλο του μοντέλου Alfa για περισσότερο χρόνο’’ τόνισε  Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Παππάς.

Ο Διοικητής της  190tη («Magic Touch») Μοίρας Αντισυνταγματάρχης Τ΄ είπε ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται να διαπιστώσουν στους τρόπους που μια επαγγελματική και πολεμικά έμπειρη αεροπορική δύναμη, επιχειρεί.

‘’Είμαι σίγουρος ότι και οι τεχνικές παράμετροι τους ενδιαφέρουν στο ίδιο ποσοστό, στο πώς δηλαδή συντηρούμε τα αεροπορικά μας μέσα και διατηρούμε την πτητική τους ικανότητα στο πέρασμα των χρόνων’’.

‘’Οι επιχειρησιακές αποστολές που έχουν οι Μονάδες Ε/Π της Ισραηλινής Π.Α δεν έχουν μεγάλες διαφορές από αυτές που έχουμε εμείς, ως χειριστής επιθετικού Ε/Π εκτελώ επιθετικές αι αμυντικές αποστολές. Υπάρχουν κάποιες τακτικής φύσεως διαφορές στο τρόπο εκτέλεσης αυτών από τις επίγειες δυνάμεις, αλλά είναι πολύ μικρές’’  είπε ο Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Παππάς.

Γεφύρωση των κενών.

Η γλώσσα ήταν η βασική πρόκληση για τα συμμετέχοντα πληρώματα.

«Μιλάμε Αγγλικά, αλλά δεν είναι ούτε η δική μας ούτε η δική τους μητρική γλώσσα. Ο τρόπος της επικοινωνίας μας είναι επαγγελματικός, γι αυτό και είναι περίπλοκος. Η πτήση δεν είναι όπως αυτή που πετάς μαζί με έναν συνάδελφό σου από την ίδια Μοίρα. Δεν ξέρεις με τι ταχύτητες αέρος πετούν, τι οριζόντιο διαχωρισμό έχουν και τι λένε στους ασυρμάτους. Αυτός ήταν και ο σκοπός μας, να σχεδιάσουμε απλές ασκήσεις που θα μας δώσουν την δυνατότητα της επικοινωνίας, της αλληλοκατανόησης και της αμοιβαίας εκπαίδευσης. Θέλουμε να μάθουμε, από τους χειριστές που πετούν το ίδιο μοντέλο με μας και να ακούσουμε τα επιχειρησιακά τους δόγματα και τους διάφορους τρόπους πτήσεων. Οι αποστολές είναι ίδιες – για τα μεταφορικά Ε/Π, η μεταφορά κι απαγκίστρωση στρατευμάτων, για τα επιθετικά Ε/Π η παροχή υποστήριξης σε επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις – αλλά  τρόπος υλοποίησης αυτών των αποστολών είναι διαφορετικός.’’ περιέγραψε ο Αντισυνταγματάρχης Τ΄.

‘’Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την συνεργασία μας με την  Ισραηλινή Π.Α, όχι μόνο από το κομμάτι της εκτέλεσης της ασκήσεως αλλά και από τη φάση της σχεδίασής της. Η νοοτροπία των  Ισραηλινών και των Ελληνικών πληρωμάτων είναι ίδια και αυτό είναι η βάση στην οποία η συνεργασία αυτή αναπτύσσεται. Προσμένω να ξαναπετάξουμε μαζί με τους συναδέλφους του Ισραήλ, τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα’’ κατέληξε ο Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Παππάς.

Εδώ λοιπόν ολοκληρώνεται η προσπάθεια απόδοσης του άρθρου που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, που κανείς μπορεί να το διαβάσει και στα αγγλικά εδώ.

…………………………………………………..

Σημείωση Army Aviator

Ευχαριστούμε τον φίλο @EEmerson14  για την επισήμανση της ύπαρξης του άρθρου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: