The Power of Teamwork

Δαμάζοντας τα Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού
Γράφει ο Δημήτρης Σαμπάνης
Σωτήριο έτος 2018, μήνας Αύγουστος, ημέρα 2.
Σε μία μικρή συγκέντρωση στο Α/Δ Μεγάρων έγινε η παράδοση του 4ου επετειακού ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού (ενός UH-1H), παρουσία του Διοικητή της 1ηςΤΑΞΑΣ Ταξίαρχου Ματζουράνη Γεωργίου και των Διοικητών του 2ουΣυγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ και ΤΧ) και του 1ου ΤΕΑΣ καθώς επίσης και όλων των μελών της δημιουργικής ομάδας.
Η τελευταία δημιουργία ξεκίνησε στα μέσα του μήνα Απρίλη 2018, μετά την οριστικοποίηση του σχεδίου το οποίο έπρεπε να μεταφέρουμε στο ελικόπτερο.
Με την εμπειρία τον τριών προηγούμενων δημιουργιών από τον Ιούνιο του 2017, κληθήκαμε και αντιμετωπίσαμε ένα σχεδιασμό πολύ πιο απαιτητικό από τις προηγούμενες φορές και με επίπεδο δυσκολίας μεγαλύτερο των προηγούμενων. Έτσι αποφασίσθηκε να γίνει μία μεγαλύτερη εις βάθος προεργασία. Ήδη από τον μήνα Μάιο ξεκίνησαν οι επιμέρους και πολυεπίπεδες μετρήσεις επί του ελικοπτέρου ώστε να υπάρχει η πλήρης γνώση των επιφανειών αυτού. Με σκοπό να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το σχέδιο του ελικοπτέρου σε δεύτερη φάση και όταν το τελικό σχέδιο είχε ήδη εγκριθεί δημιουργήθηκαν «πατρόν» σε χαρτί με σκοπό να δοκιμαστεί η ακρίβεια του σχεδιασμού επί της ατράκτου του ελικοπτέρου και να διορθωθούν οι όποιες αποκλίσεις. Η συγκεκριμένη φάση απαίτησε δύο εργάσιμες ημέρες για ένα άτομο δηλαδή ενδεικτικά 12-14 ώρες. Με αυτό τον τρόπο οριστικοποιήθηκαν οι επιφάνειες που θα χρειαζότανε να βαφτούν έτσι ώστε να γίνει ο προϋπολογισμός του έργου σε ποσότητα υλικών και σε διάρκεια έργου σε ανθρωποώρες.
Η τελική φάση η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπόστεγο του πρώην Λόχου Ειδικών Αποστολών στο Α/Δ ΠΑΧΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ, ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου. Η απαίτηση των εργασιών αυτών ήταν ότι το ελικόπτερο έπρεπε να βρίσκετε στο χώρο του Αεροδρομίου Μεγάρων εφόσον τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της δημιουργικής ομάδας ζουν και εργάζονται πλησίον του συγκεκριμένου αεροδρομίου. Να υπενθυμίσω ότι και τα πέντε μέλη της δημιουργικής ομάδας συμμετέχουν κάτω από το πρίσμα του «εθελοντισμού» και του «ερασιτεχνισμού», αλλά με μεγάλη αγάπη για τα αεροπορικά δρώμενα και ακόμη περισσότερο για την ξεχωριστή αγάπη για την Αεροπορία Στρατού.
Για όσους δεν γνωρίζουν, τα πέντε μέλη αποτελούνται από τους:
- Σωτήρη Κακαλέτρη, βιομηχανικό σχεδιαστή ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας με μεγάλες και πολλές συμμετοχές σε αντίστοιχες εργασίες για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας(http://aviationproject.com),
- τον Ανδρέα Μουρτζούκο, μηχανικό ελικοπτέρων (2ο ΣΕΣΑΥ),
- τον Γιάννη Aθανασόπουλο, μηχανικό ελικοπτέρων (2ο ΣΕΣΑΥ),
- τον Ηλία Μωραΐτη, ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων με μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή βαφών και επί αεροπορικών μέσων (@ LGMG), ίσως ο πιο επαγγελματίας στο χώρο από τους πέντε και
- τον Δημήτρη Σαμπάνη, χημικό μηχανικό.
Όλοι όμως έχουμε μέσα μας ένα μικρόβιο αεροπορικό το οποίο είναι το φωτεινό μας αστέρι και σε συνδυασμό και με τις μοντελιστικές μας δραστηριότητες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας όλες τις αποστολές που μας έχουν ανατεθεί.
Κάθε ένας από την ομάδα έχει συγκεκριμένη αποστολή και την ανάλογη εμπειρία σε αυτή. Ο Σωτήρης είναι αυτός που πρωτοδημιουργεί το σχέδιο βάσει των απαιτήσεων της Ιεραρχίας και αυτό μέχρι την οριστικοποίηση του, εγώ, ο Δημήτρης, φέρω την ευθύνη της προεργασίας, του συντονισμού και την μεταφορά του σχεδίου από το επίπεδο Α4 στην κλίμακα 1:1, ο Ανδρέας, ο Γιάννης και ο Ηλίας ασχολούνται με την ουσία του έργου, δηλαδή την προετοιμασία των επιφανειών (τρίψιμο, αστάρωμα, μασκάρισμα, ξεμασκάρισμα, έλεγχοι καλής εφαρμογής) και τέλος ο Ηλίας με την εφαρμογή των χρωστικών βάσει του σχεδίου.
Ίσως κάποιοι βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα και ικανοποιημένοι από αυτό, να θεωρούν την υπόθεση σχετικά εύκολη. Θα πρέπει όμως να δαμάσεις το ελικόπτερο, να το φέρεις «κοντά» σου για να πάρεις στο τέλος αυτό που θέλεις.Και εδώ φαίνεται η Ισχύς της Ομαδικής Εργασίας.
Θα πρέπει να προσθέσω ότι οι δυο μηχανικοί της ομάδας έχουν και την έννοια των ελέγχων του πτητικού μέσου βάσει των απαιτήσεων της Αεροπορίας Στρατού και του Τεχνικού Σώματος, όπως αυτό γίνεται όταν σε ένα πτητικό μέσο γίνεται η όποια επέμβαση.
Είμαστε χαρούμενοι για την αμέριστη εμπιστοσύνη που έχει περιβάλλει την Ομάδα, η Ιεραρχία της Αεροπορίας Στρατού και είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ανταποκριθεί στις προσδοκίες της.
Το στοιχείο το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για όλους μας είναι ότι σε διάστημα 14 μηνών ετοιμάσαμε τέσσερα επετειακά ελικόπτερα, δύο για το 2οΤΕΑΣ, ένα για το 4οΤΕΑΣ και ένα για το 1οΤΕΑΣ/1η ΤΑΞΑΣ για της διάφορες επετείους που αφορούσαν της συγκεκριμένες Μονάδες.
Πέρυσι τα 2 ελικόπτερα του 2ου ΤΕΑΣ ήταν παρόντα στο Athens Flying Week στην Τανάγρα το Σεπτέμβριο του 2017 ενώ το ελικόπτερο του 4ου ΤΕΑΣ εμφανίστηκε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2018. Το τελευταίο δημιούργημα μας και ουσιαστικά το δεύτερο Huey, ήταν επιθυμητό να έχει ολοκληρωθεί για τον εορτασμό του Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού Προφήτη Ηλία και για τον ταυτόχρονο εορτασμό των 20 χρόνων της συγκρότησης της 1η ΤΑΞΑΣ.
Όλοι ίσως γνωρίζουμε ότι τα πτητικά μέσα δεν γίνεται να είναι στη διάθεσή μας όπως εμείς θα επιθυμούσαμε, λόγω των υποχρεώσεων που προκύπτουν από της δραστηριότητες των διαφόρων Μονάδων. Και επειδή απαραίτητη προϋπόθεση της εκτέλεσης των εργασιών ήταν το ελικόπτερο να βρεθεί στο χώρο του αεροδρομίου των Μεγάρων, αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει εγκαίρως και σε συνάρτηση και με το επίπεδο δυσκολίας του σχεδίου που έπρεπε να εφαρμοστεί, έγινε μετατόπιση του χρόνου παράδοσης του ελικοπτέρου για την ημερομηνία που αναφέρθηκε στο ξεκίνημα αυτού του κειμένου.
Και ήταν τόσο σημαντικό αυτό το έργο και μεγάλη η προσμονή ολοκλήρωσής του, που μετακινήθηκαν, για να το παραλάβουν, όπως προανέφερα, ο Διοικητής της 1ης ΤΑΞΑΣ (ως κυβερνήτης) και ο Διοικητής του 1ου ΤΕΑΣ (ως συγκυβερνήτης).
Για μία ακόμη φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ιεραρχία της Αεροπορίας Στρατού για την εμπιστοσύνη της σε όλη την ομάδα και να διαβεβαιώσουμε ότι βρισκόμαστε πάντα στις επάλξεις για νέες προκλήσεις.
Καλές πτήσεις και καλές προσγειώσεις σε όλα τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού και του Τεχνικού Σώματος.
Σημείωση ΑΑ
Το σύνολο των δημιουργιών της Ομάδας:
IOYN 2017 – ΑΒ205 ΕΣ658
Μπράβο στην ομάδα.
Καπληκτική εργασία και πανέμορφο αποτέλεσμα.
Συγχαρητήρια παιδιά !!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο