ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Ε/Π ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΕΡ. ΣΤΡΑΤΟΥ.

ΓΕΝΙΚΑ

Το ΗΒ αγόρασε 67 ελικόπτερα Apache και τους έδωσε τη κωδική ονομασία WAH64D Apache AH.1

Τα πρώτα 8 κατασκευάσθηκαν στις εγκαταστάσεις της Boeing στη Mesa της Αριζόνα, και στάλθηκαν στο ΗΒ από τον Σεπτέμβριο του 1998, πριν ακόμη αρχίσει η συναρμολόγηση των υπόλοιπων 59 στην εταιρεία Westland μετά από άδεια που έδωσε η Boeing. Το πακέτο της αγοράς των 67 ΕΕ/Π περιελάμβανε και 68 Longbow fire control ραντάρ, 1 εξομοιωτή πλήρης κίνησης, 4 εξομοιωτές γραφείου και 2 εξομοιωτές εκστρατείας.

Τα 67 αυτά ΕΕ/Π, είχε σχεδιασθεί να επανδρώσουν:

48 ΕΕ/Π τις Μονάδες πρώτης γραμμής

8 για εκπαίδευση

9 για εφεδρεία

1 για δοκιμές συστημάτων που θα βρίσκονταν στο στάδιο ανάπτυξης (πχ δοκιμές του fire control ραντάρ της Westinghouse)

1 για το σχολείο Δοκιμαστών.

Η πραγματικότητα όμως είχε άλλες εξελίξεις.

Το 2011, τα ΕΕ/Π που χρησιμοποιούνταν για εκπαίδευση ήταν 13.

Το 2012, ένα ΕΕ/Π διαγράφηκε ως καταστραμμένο μετά από μια πολύ βαριά προσγείωση, μειώνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στα 66 ΕΕ/Π.

Η διαθεσιμότητα το 2013, λόγω και της έντονης χρησιμοποίησης των ΕΕ/Π στην Επιχείρηση Herrick, έφθασε πολύ χαμηλά και υπήρχαν μόνο 38 ΕΕ/Π FMC στις Μονάδες πρώτης γραμμής και στις Μονάδες που εκπαίδευαν νέους χειριστές.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

aac-4RegtAACBadge284px aac-3RegtAACBadge284px

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στις παραπάνω εικόνες φαίνονται, το σήμα του 4ου Συντάγματος ΕΕ/Π αριστερά και του 3ου δεξιά, τα οποία τοποθετούνται στον μπερέ, στη θέση που εμείς τοποθετούμε το Εθνόσημο.

Η δύναμη των ΕΕ/Π της Βρετανικής Αεροπορίας Στρατού, έχει έδρα το Wattisham Airfield και αποτελείτο από δύο Συντάγματα ΕΕ/Π, το 3ο Σύνταγμα ΕΕ/Π και το 4ο Σύνταγμα ΕΕ/Π, που το κάθε ένα είχαν από τρία ΤΕΕΠ.

Και τα δύο Συντάγματα με σύνολο έξη ΤΕΕΠ εξοπλισμένα με ΕΕ/Π Apache WAH64D, ανήκουν στην 16 Air Assault Brigade.

Καθόλη τη διάρκεια της Επιχείρησης Herrick, τα Συντάγματα αυτά είχαν μια συνεχή παρουσία στο Αφγανιστάν, εναλλασσόμενα σε ένα διετή κύκλο, με το ένα να αναλαμβάνει για ένα χρόνο τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το άλλο τον ίδιο χρόνο να καλύπτει όλες τις ανάγκες σε ΕΕ/Π στη μητροπολιτική Βρετανία.

aac-2013apacheIllustrious600px

Για παράδειγμα, στο έτος που το ένα από τα δύο συντάγματα αναλάμβανε τις επιχειρήσεις, κάλυπτε μια περίοδο 12 μηνών, αναπτύσσοντας ένα από τα τρία του ΤΕΕΠ, στο Αφγανιστάν για περίοδο 4 μηνών, το άλλο Σύνταγμα παρείχε υποστηρικτικό ρόλο, στις διάφορες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις Μονάδων στην Βρετανία, αλλά και συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός του Αφγανιστάν, όπως η Επιχείρηση Ellamy το 2011 στην Λιβύη.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι από τα τρία ΤΕΕΠ, του Συντάγματος που αναλάμβανε τον ρόλο υποστήριξης, το ένα χρησιμοποιούνταν ως ΤΕΕΠ εκπαίδευσης νέων χειριστών στον τύπο για όλη τη δύναμη των χειριστών επιθετικών Ε/Π, την λειτουργία του αεροδρομίου Wattisham, αλλά και τις επιπλέον εκπαιδευτικές ανάγκες που δημιουργούνταν από την τρέχουσα επιχειρησιακή πραγματικότητα, όπως ήταν οι εκπαιδεύσεις σε από-προσνηώσεις, απαραίτητες για την επιχείρηση Ellamy.

Με αυτήν λοιπόν την οργάνωση, είχαμε ένα μοντέλο 5+1 ΤΕΕΠ, πέντε δηλαδή ΤΕΕΠ, επιχειρησιακών και ενός ΤΕΕΠ εκπαιδεύσεως.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ‘’ARMY 2020’’

ARMY 2020 16 AIR ASSAULT BRIGADE

Όλα αυτά μέχρι τον Ιούλιο του 2013 που δημοσιεύθηκε η αναδιοργάνωση του Βρετανικού Στρατού με την ονομασία ARMY 2020 που μπορείτε να την διαβάσετε εδώ και να δείτε μια σύντομη ενημέρωση εδώ.

Σύμφωνα λοιπόν με την αναδιοργάνωση, και σε ότι αφορά στον στόλο των επιθετικών Ε/Π, το υπάρχον μοντέλο του 5+1 αλλάζει και μεταπίπτει σε μοντέλο 4+1. Με το 3ο Σύνταγμα ΕΕ/Π να έχει πάλι τρία ΤΕΕΠ, αλλά το 4ο Σύνταγμα πλέον έχει δύο ΤΕΕΠ, με την δύναμη του προσωπικού αλλά και των ΕΕ/Π του ενός ΤΕΕΠ που καταργήθηκε να μοιράζονται στα άλλα πέντε, με αποτέλεσμα, κάθε ένα ΤΕΕΠ, από τα πέντε, που μέχρι τώρα είχε οκτώ ΕΕ/Π, να έχει από δώδεκα. (Βέβαια εδώ να πούμε ότι η διαθεσιμότητα δεν πιστεύουμε να είναι κάτι παραπάνω από 9 με 10 ΕΕ/Π ανά ΤΕΕΠ).

Army Air Corps restructure by mothballing 654 Squadron today ( 8th July 2014 )

Το ΤΕΕΠ που καταργήθηκε, είναι το 654 ΤΕΕΠ (654 Squadron το ονομάζουνε οι Βρετανοί), η τελετή απενεργοποίησης έγινε στις 8 Ιουλίου 2014 και πολλά από τα στοιχεία της απενεργοποίησης μπορούμε να βρούμε εδώ.

12022801ax-2

Σύμφωνα με την αναδιοργάνωση ARMY 2020:

 • Ένα ΤΕΕΠ του Συντάγματος που θα είναι σε άμεση ετοιμότητα για ένα χρόνο θα αναλαμβάνει τον ρόλο της υποστήριξης της Αμφίβιας Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης.
 • Η εναλλαγή στις ετοιμότητες των δύο Συνταγμάτων δεν αλλάζει και παραμένει όπως την έχουμε περιγράψεις παραπάνω (ένα Σύνταγμα άμεσης ετοιμότητας και ένα σε ρόλο υποστήριξης).

Σύμφωνα με το συμβόλαιο υποστήριξης του στόλου των ΕΕ/Π που υπέγραψε το Βρετανικό ΥΕΘΑ με την κατασκευάστρια εταιρεία AgustaWestland, ο αριθμός των ΕΕ/Π αναμένεται να μειωθεί από 66 σε 50, γεγονός που διασταυρώνεται και από την γραπτή απάντηση του ΥΦΕΘΑ, εδώ.

bilde

(UK Defence Ministry)

Η εμπλοκή της Βρετανικής Αερ. Στρατού στην Επιχείρηση Herrick πρόκειται να σταματήσει στα τέλη του 2014. Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης έχει ξεκινήσει στα μέσα του 2014 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα-τέλος του 2015 (ARMY 2020 σελ 15).

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ;) ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ WAH64D Apache AH.1

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολεί την Βρετανική Αερ. Στρατού είναι το μέλλον και το είδος της αναβάθμισης των επιθετικών της ελικοπτέρων, WAH64D Apache AH.1, τα οποία είναι στα βασικά τους, ίδια με το αμερικάνικο μοντέλο AH-64D Block I που όμως θα πάψει να συντηρείται αλλά και να υπάρχει στον Αμερικανικό στόλο από το 2017 και μετά.

Τα WAH64D Apache AH.1, μέχρι σήμερα έχουν συνολικά 150.000 ώρες πτήσεως, και το σημαντικότερο είναι ότι το 40% των ετήσιων ωρών πτήσεως είναι πτήσεις σε ενεργό επιχειρησιακό περιβάλλον.

Επί του παρόντος, το Βρετανικό ΥΕΘΑ έχει υπογράψει με την εταιρεία AgustaWestland ένα πρόγραμμα (που το ονομάζει capability sustainment program-CSP) που στην ουσία είναι η σε όλα τα επίπεδα υποστήριξη και συντήρηση του στόλου των ελικοπτέρων Apache AH Mk.1, το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2019 και το οποίο θα δώσει ζωή στα ελικόπτερα μέχρι το 2040.

Η Βρετανική Αερ. Στρατού, θέλει η αναβάθμιση να φθάσει στα επίπεδα του Apache AH-64E (Block III), αλλά μένει να δούμε αν αναβαθμισθούν και τα 66, ή μόνο τα 50 που αναφέρονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης ARMY 2020, ή τέλος πάντων ποια θα είναιη τελική απόφαση.

Οι ΗΠΑ ξέρουμε ότι αναβαθμίζει όλα της τα Apache στο επίπεδο Block III, αλλά έχει παραγγείλει και την κατασκευή νέων σε αυτό το επίπεδο, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τα Ε/Π του Block I, σε κάποια στιγμή να πάψουν να υπάρχουν στον αμερικάνικο στόλο.

Μια λύση για τη Βρετανική Α.Σ μπορεί να είναι να μη κάνει τίποτε, να τα αφήσει δηλαδή στο επίπεδο Block I. Αυτό βέβαια δεν θα σταματήσει την υποστήριξή τους σε ανταλλακτικά αλλά, όσο ποιο μικρός θα είναι ο στόλος των ελικοπτέρων επιπέδου Block I, τόσο τα ανταλλακτικά θα ακριβαίνουν.

Από την άλλη μεριά, εάν το ΗΒ δεν ακολουθήσει την αμερικανική εξέλιξη του Apache – σε επίπεδο Block III – τώρα, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές και βελτιώσεις αργότερα. Για παράδειγμα, η απόκτηση της δυνατότητας για δορυφορικές επικοινωνίες του Apache, αλλά και η δυνατότητα μετάδοσης εικόνας σε επίγειους αλλά και εναέριους σταθμούς, μέσω του Data Link 16.

Σε ότι αφορά στους κινητήρες των ελικοπτέρων, WAH64D Apache AH.1, ενώ σήμερα αυτά φέρουν τους κινητήρες Rolls Royce – Turbomeca RTM322, που είναι ισχυρότεροι κατά 20% από τους κινητήρες που σήμερα φέρουν τα αμερικανικά Apache AH-64 D, και επειδή τα τελευταία είχαν πολλά προβλήματα στο Αφγανιστάν σε «Hot and High» περιβάλλοντα, με την αναβάθμιση σε Block III, θα εφοδιασθούν με ισχυρότερους κινητήρες τους General Electric T700 – 701D, οι οποίοι θα είναι ισχυρότεροι και των RTM322.

Επίσης στα ελικόπτερα επιπέδου Block III, θα υπάρχει και αναβαθμισμένο κιβώτιο μετάδοσης ισχύος για να μπορεί να εκμεταλλεύεται όλη την ισχύ τους και να μην την περιορίζει (γνωστό ‘’μείον’’ σε σχεδόν όλα τα ελικόπτερα, με κινητήρα/ες turboshaft).

Folded Rotor Apache

Σε ότι αφορά τις πτέρυγες του κυρίου στροφείου, το WAH64D Apache AH.1, φορά τις γνωστές μας πτέρυγες αλλά από κατασκευής είναι πτυσσόμενες. Τα ελικόπτερα επιπέδου Block III, θα φοράν νέες βελτιωμένου τύπου πτέρυγες από συνθετικά υλικά, θα μπορούν να διαχειρίζονται την ισχύ των κινητήρων καλύτερα δίνοντας δραματικές βελτιώσεις στο μέγιστο φορτίο, την μέγιστη ταχύτητα πλεύσης και του μέγιστου βαθμού ανόδου.

Σε ότι αφορά στα νέα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα σκόπευσης και έρευνας, τα ελικόπτερα επιπέδου Block III, θα φέρουν όλα εκείνα τα συστήματα που έχουμε καλύψει στο σημείωμα AH-64D Apache Longbow Block III version = AH-64E = AH-64E Apache Guardian.

tumblr_l2zpyl713b1qc4dkho1_500

Μένει τελικά να δούμε τι απόφαση θα πάρει η Βρετανική Α.Σ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

AH CSP: extending Apache out to 2040

British Army wants AH-64E Apache before end of decade

Army Air Corps (United Kingdom)

Future of the British Army (Army 2020)

3 Regiment Army Air Corps

4 Regiment Army Air Corps

16 Air Assault Brigade

TRANSFORMING THE BRITISH ARMY

Apache regiment restructures for the future

AgustaWestland Poised to Win Helo Conversion, Sustainment Work

Military Aircraft: Helicopters Defence

Army 2020: Army Air Corps

Comments
One Response to “ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ Ε/Π ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΕΡ. ΣΤΡΑΤΟΥ.”
Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. Ο/Η ΛΙΓΑ ΛΟ&... λέει:

  […] ΓΕΝΙΚΑ Το ΗΒ αγόρασε 67 ελικόπτερα Apache και τους έδωσε τη κωδική ονομασία WAH64D Apache AH.1 Τα πρώτα 8 κατασκευάσθηκαν στις εγκαταστάσεις της Boeing στη Mesa της Αριζόνα, και στάλθηκαν στο ΗΒ απ…  […]Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: