Τα ΜΕΑ Sperwer στον Ελληνικό Στρατό.

Αντιγράφουμε από το ιστολόγιο e-amyna, το ομότιτλο αφιέρωμα για τα ΜΕΑ, που δημοσιεύθηκε από τονΓ.Μ..

Το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί θεωρούμε ότι έχει μια άρτια δομή και τεκμηρίωση και δεύτερον γιατί εμείς τα πετάμε.

 

https://eamyna1.files.wordpress.com/2014/06/rounded_corners53.png

Το αερόχημα του συστήματος Sperwer στον καταπέλτη εκτόξευσης.

Η χρησιμότητα των τακτικών Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ-UAV) στο σύγχρονο πεδίο της μάχης έχει αναγνωριστεί προ πολλού. Στον Ε.Σ., αν και το ενδιαφέρον γι’ αυτά -θεωρητικά- υπήρξε αρκετά νωρίτερα, τέτοια μέσα αποκτήθηκαν και αξιοποιούνται τα τελευταία 10 περίπου χρόνια.Συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου 2002 ανακοινώνεται η σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 17 Ιουλίου του ίδιου έτους για την προμήθεια δύο πλήρων συστημάτων UAV Le Sperwer της γαλλικής Sagem. Η σύμβαση, ύψους 35.755.000 ευρώ, περιελάμβανε την απόκτηση:

 • 8 αεροχημάτων
 • 2 οχημάτων εκτόξευσης μέσω καταπέλτη (LAUNS)
 • 4 οχημάτων μεταφοράς και περισυλλογής (TRS) με γερανό.
 • 3 οχημάτων επίγειων σταθμών ελέγχου (GCS) – ο ένας ως εφεδρικός
 • 3 οχημάτων επίγειων σταθμών επικοινωνιών (GDT) – ο ένας ως εφεδρικός
 • 2 οχημάτων διμοιρίας τεχνικής υποστήριξης (PMF)
 • 1 εξομοιωτή πτήσεων επί οχήματος
 • Μονάδων παροχής ισχύος των 15 ΚVA επί ρυμουλκούμενου.
 • Φορητών τερματικοί σταθμοί λήψης δεδομένων (ERS)
 • Ανταλλακτικών και λοιπών υλικών υποστήριξης
 • Παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό σε δύο σκέλη, το πρώτο εκ των οποίων (διάρκειας 2+ μηνών) πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και το δεύτερο (διάρκειας 5 μηνών) στην Ελλάδα.

https://eamyna1.files.wordpress.com/2014/06/rounded_corners54.png

Για τη μεταφορά του συνόλου των παραπάνω υλικών αποκτήθηκαν οχήματα ΜΑΝ-Steyr 26M31 (6X6) ελληνικής κατασκευής, πλην του εξομοιωτή που φέρεται σε όχημα Steyr/ΕΛΒΟ Marathon 680M3 (6X6). Στις 3 Σεπτεμβρίου 2003 υπογράφηκε τροποποίηση της αρχικής Σύμβασης, η οποία προέβλεπε την απόκτηση επιπλέον οχημάτων και Κυβερνητικά Παρεχόμενων Υλικών (GFE – προφανώς αφορά υλικά συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών μέσω κρυπτασφάλισης) συνολικού κόστους 683.000 ευρώ. Τον Απρίλιο του 2005 ενεργοποιήθηκε το δικαίωμα προαίρεσης (κόστους περίπου 29.300.000 ευρώ) για την απόκτηση 2 επιπλέον πλήρων συστημάτων Le Sperwer, παρόμοιας σύνθεσης με τα προαναφερθέντα (4 αεροχήματα έκαστο κτλ.). Η μόνη διαφορά ήταν ότι σε αυτή τη περίπτωση επελέγησαν οχήματα μεταφοράς της βελτιωμένης έκδοσης MAN-Steyr 26M35 (6X6).

Τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες

Τα αερόχημα του συστήματος Le Sperwer έχει μήκος 3,5μ., εκπέτασμα 4,2μ. και ύψος 1,3μ. Το μέγιστο ύψος πτήσης είναι τα 10.000 πόδια και η μέγιστη ταχύτητα τα 200 χλμ./ώρα (ταχύτητα περιπολίας τα 150 χλμ./ώρα). Κινείται από έναν δίχρονο κινητήρα Bombardier-Rotax των 64 ίππων που κινεί μία ξύλινη έλικα στο οπίσθιο μέρος του αεροχήματος και του επιτρέπει μέγιστη διάρκεια πτήσης 6 ωρών. Η απογείωση του αεροχήματος γίνεται μέσω πεπιεσμένου αέρα από καταπέλτη 12 μέτρων και η προσγείωση με την βοήθεια αλεξιπτώτου και 3 προστατευτικών αερόσακων.

Το μέγιστο βάρος απογείωσης 340 κιλών και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και φορτίο αποστολής μέγιστου βάρους 58 κιλών, το οποίο σε ελληνική υπηρεσία αποτελείται συνήθως από περιστρεφόμενο και σταθεροποιούμενο πυργίσκο ηλεκτροοπτικών συστημάτων (με κάμερα ημέρας και υπέρυθρη κάμερα) επίσης της Sagem, συνδυασμένων με σύστημα GPS/INS. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και άλλων εναλλακτικών επιχειρησιακών φορτίων, αναλόγως της αποστολής. Για την μετάδοση των συλλεγόμενων πληροφοριών φέρονται διπλές κεραίες ζεύξης δεδομένων αναβαθμισμένων επιδόσεων, ειδικά για τα συστήματα της ελληνικής παραγγελία. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ελληνικών συστημάτων του τύπου είναι και η δυνατότητα πλοήγησης µέσω ενδιάµεσου σταθµού, με ένα δεύτερο ΜΕΑ να παίζει τον ρόλο του αναμεταδότη εντολών πλοήγησης από τον σταθμός εδάφους προς ένα άλλο ΜΕΑ που επιχειρεί πέραν της τυπικής ακτίνας ελέγχου του συστήματος.

http://eamyna1.files.wordpress.com/2014/06/rounded_corners55.png

Ένταξη και επιχειρησιακή αξιοποίηση

Οι παραδόσεις των πρώτων συστημάτων ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2004 και η ένταξή τους σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση έχει αναλάβει το Όπλο των Διαβιβάσεων και την τεχνική υποστήριξη το Τεχνικό Σώμα (η Αεροπορία Στρατού δεν εμπλέκεται, παρά τα κατά καιρούς λεγόμενα). Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων, τα συστήματα Le Sperwer, εξόπλισαν ανά δύο τους Λόχους Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων των 472 και 473 Ταγμάτων Επιτήρησης-Πληροφορικής (ΤΕΠΠ) του 2ου και του 1ου Συγκροτήματος Επικοινωνιών- Ηλεκτρονικού Πολέμου-Πληροφορικής-Επιτήρησης, που συγκροτήθηκαν το καλοκαίρι του 2003 υπό την ΑΣΔΕΝ και το Δ΄ Σ.Σ. αντίστοιχα. Οι δύο Λόχοι ΜΕΑ πέρασαν από τελική επιχειρησιακή αξιολόγηση το 2008 οπότε και είχαν συμπληρώσει πλήρως τη δύναμή τους, και έκτοτε είναι πλήρως ετοιμοπόλεμοι, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Λόχος ΜΕΑ του 473 ΤΕΠΠ μπορεί να ενταχθεί στη δύναμη του Γ΄ Σ.Σ./NDC-GR αν απαιτηθεί από τις Συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας.

Τα συστήματα αναλαμβάνουν αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης-συλλογής πληροφοριών, κατάδειξης στόχων, αναμετάδοσης επικοινωνιών κλπ. καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Η προσπάθεια περαιτέρω αξιοποίησης του συστήματος είναι συνεχής. Για παράδειγμα στις 25 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων «Αμπελώνας» άσκηση συνεργασίας Μονάδων Πυροβολικού με ΜΕΑ Le Sperwer του 473 ΤΕΠΠ, όπου αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την επιτήρηση του πεδίου της άσκησης, την επιλογή και την κατάδειξη των στόχων αλλά και για την παρατήρηση και διόρθωση των πυρών των πυροβόλων. Λίγες εβδομάδες αργότερα,  ΜΕΑ του 472 ΤΕΠΠ συνεργάστηκαν εκτενώς με τις Ειδικές Δυνάμεις του Ε.Σ. στα πλαίσια συνεκπαίδευσης των τελευταίων με το αμερικανικό 5th SFG. Μεταξύ άλλων, στις 14 Ιουνίου 2012, υλοποιήθηκε σενάριο νυχτερινής αεροκίνητης επιχείρησης απελευθέρωσης ομήρων, την εξέλιξη της οποίας κατέγραφαν συνεχώς τα ΜΕΑ, μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων για τον καλύτερο συντονισμό της. Επίσης έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και κατ’ επανάληψη διαδικασίες διασύνδεσης με τους Κινητούς Επικοινωνιακούς Κόμβους του Ε.Σ. για την μετάδοση σε πραγματικό χρόνο δεδομένων από μεγάλες αποστάσεις και την άμεση αξιοποίησή και παροχή τους στις φίλιες δυνάμεις για την δημιουργία ολοκληρωμένης εικόνας της τακτικής κατάστασης. Μάλιστα έχει επιδειχθεί η ικανότητα μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο (μέσω δορυφορικής ζεύξης) δεδομένων που συλλέγονται στη περιοχή της Θράκης ή του Αν. Αιγαίου, στο ΚΕΠΙΧ του ΓΕΣ και το ΕΘΚΕΠΙΧ του ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα. Πλέον αυτές οι μέθοδοι έχουν υιοθετηθεί πλήρως και εφαρμόζονται συχνά σε διάφορες ασκήσεις και άλλες εκπαιδευτικές -και όχι μόνο- δραστηριότητες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε ελληνική υπηρεσία (καίτοι χωρίς να υπάρχει κάποια προηγούμενη εμπειρία με άλλα μέσα της κατηγορίας αυτής) το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει παρουσιάσει τον υψηλό δείκτη ατυχημάτων που έχει παρουσιάσει σε άλλους χρήστες. Τον Ιανουάριο του 2005, κατά τη διάρκεια της πρώτης πτήσης, ένα ΜΕΑ του 473 ΤΕΠΠ υπέστη εκτεταμένες φθορές όταν περιήλθε σε κατάσταση έκτακτης προσγείωσης από χαµηλό ύψος. Το συγκεκριμένο αντικαταστάθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία χωρίς κόστος. Έκτοτε έχουν αναφερθεί κατά καιρούς 2-3 περιστατικά βαριάς προσγείωσης ή προσγείωσης σε μη προγραμματισμένο σημείο, χωρίς όμως να έχει καταχωρηθεί επίσημα κάποιο ως «οριστική απώλεια». Το περιστατικό που είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη δημοσιότητα εξ αυτών, σημειώθηκε με ένα ΜΕΑ του 472 ΤΕΠΠ που συμμετείχε (μυστικά έως τη στιγμή εκείνη) στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό πέντε επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών των Ιούνιο του 2013. Το ΜΕΑ πραγματοποίησε προσγείωση με χρήση αλεξιπτώτου σε δύσβατη περιοχή της Φωκίδας (όχι στην προβλεπόμενη) αλλά διευκρινίζεται πως η όλη διαδικασία έγινε ελεγχόμενα. Το ΜΕΑ περισυνελλέγη και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο CH-47 Chinook.

Σημείωση Army Aviator:

Το θέμα το καλύψαμε στο σημείωμα: Αποκλειστικές φωτογραφίες από την μεταφορά του UAV που έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Αγία Ευθυμία

Άλλες προσπάθειες ανάπτυξης ΜΕΑ από τον Ε.Σ.

Η αρχή έγινε με το μη επανδρωμένο ελικόπτερο (προερχόμενο από τροποποίηση τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου του εμπορίου) “Ηράκλειτος” που ανέπτυξε το 2010 το 472 ΤΕΠΠ), και το οποίο φέρει θερμική κάμερα, κάμερα ημέρας και ζεύξη δεδομένου πραγματικού χρόνου. Το “Ηράκλειτος” έχει μέγιστη αυτονομία 90 λεπτών πτήσης, μέγιστη εμβέλεια τηλεχειρισμού 15χλμ., μέγιστο ύψος πτήσης 3.000 πόδια και μέση ταχύτητα 25-30χλμ./ώρα.

https://eamyna1.files.wordpress.com/2014/06/rounded_corners56.png

Το “Ηράκλειτος” είχε παρουσιαστεί και στη έκθεση αμυντικού υλικού “Defensys 2010″ όπου, μεταξύ άλλων είχε παρουσιαστεί και ένα ακόμη ηλεκτροκίνητο ΜΕΑ ανεπτυγμένο από στελέχη του Ε.Σ. Είχε βάρος 10 κιλά, εμβέλεια 30χλμ. και αυτονομία 1 ώρας πτήσης, η οποία όμως μπορούσε να πολλαπλασιαστεί αν αντί της ηλεκτροκίνησης εγκαθίσταντο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Μπορούσε να εκτελεί λήψεις φωτογραφιών και βίντεο και να τα μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο.

https://eamyna1.files.wordpress.com/2014/06/rounded_corners57.png

Εξάλλου, κατά την άσκηση “Παρμενίων 2013″, επιδείχθηκαν για πρώτη φορά δημοσίως και άλλα δύο ΜΕΑ που δοκιμάζονται από τον Ε.Σ. και έχουν αναπτυχθεί εκ των ενόντων. Το πρώτο είναι ένα μίνι-UAV εκτοξευόμενο με το χέρι (προερχόμενο από το εμπορικό μοντέλο Bixler-2 της Hobbyking) προοριζόμενο για Μονάδες έως επιπέδου επιλαρχίας/τάγματος, και ένα μεγαλύτερο τακτικό ΜΕΑ για Σχηματισμούς επιπέδου μεραρχίας ή ταξιαρχίας/συντάγματος. Καθοριστική στα προγράμματα ανάπτυξης των ΜΕΑ αυτών αλλά και του εξοπλισμού αποστολής τους, ήταν η συμβολή του 306 Εργοστασίου Βάσης Τηλεπικοινωνιών (ΕΒΤ). Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αφανής καινοτομία της ΤΑΜΣ “Παρμενίων 2013″ ήταν η ενεργοποίηση και δοκιμή ενός ολοκληρωμένου δικτύου παροχής πληροφοριών πεδίου μάχης από ΜΕΑ σε πραγματικό χρόνο, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και υπό πλήρως ρεαλιστικές συνθήκες, ενσωματωμένου πλήρως και εξαρχής στους ευρύτερους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς.

https://eamyna1.files.wordpress.com/2014/06/rounded_corners58.png

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποιες άλλες προσπάθειες «εκ των έσω» ανάπτυξης ΜΕΑ για τις ανάγκες του Ε.Σ. Αναφερόμαστε στο Τμήμα Έρευνας-Ανάπτυξης Προηγμένων Αμυντικών Συστημάτων (ΤΕΑΠΑΣ) της 1ης Στρατιάς, το οποίο έχει κατασκευάσει διάφορα πειραματικά μοντέλα συμπεριλαμβανομένου ενός τετρακόπτερου, ενός στρατιωτικών προδιαγραφών ΜΕΑ εκτοξευόμενου από το χέρι, ενός μη επανδρωμένου ελικοπτέρου, αλλά και μιας μικροκάμερςα που θα μπορούσε να εξοπλίσει όλα τα παραπάνω. Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι το -μάλλον παντελώς άγνωστο- ΤΕΑΠΑΣ όταν ιδρύθηκε απαρτιζόταν από μια εξαιρετικά ολιγομελή ομάδα στελεχών και κληρωτών με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, και τομέας δραστηριότητάς του είναι η ανάπτυξη λογισμικού και οι εφαρμογές στη ρομποτική και στη μικροηλεκτρονική, με στόχο την εκπόνηση και κατασκευή συστημάτων υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα από τον Ε.Σ.

(Στο πρωτότυπο άρθρο, υπάρχουν 72 responses to “Τα ΜΕΑ Sperwer στον Ελληνικό Στρατό”, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.)

Η παραπάνω πρόταση διαγράφηκε γιατί πλέον το λινκ δεν ισχύει, όπως δεν ισχύει και όλο το λινκ του άρθρου το οποίο έχουμε αναπαράξει σε αυτό το ποστ. ΑΑ 30/12/2020

Comments
2 Σχόλια to “Τα ΜΕΑ Sperwer στον Ελληνικό Στρατό.”
 1. Ο/Η Army Aviator λέει:

  Το λινκ δε δουλεύει

  Μου αρέσει!

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] UAV Le Sperwer της γαλλικής Sagem, ύψους 35.755.000 ευρώ, που είχε υπογραφτεί το καλοκαίρι του 2002, περιλάμβανε την […]

  Μου αρέσει!Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: