ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Manned Unmanned Teaming (MUM-T).

Στο σημείωμα μας ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ (14-15 Ιαν 2014)., είχαμε πει ότι
‘’η Α.Σ των ΗΠΑ θα αποσύρει τον στόλο των Ε/Π αναγνωρίσεως Bell OH-58. Με τον μη εκσυγχρονισμό των Ε/Π αυτών στο μοντέλο F, υπάρχει κέρδος περί τα 10 δισ δολάρια. Τις αποστολές τους θα αναλάβουν τα επιθετικά ΕΕ/Π Apache AH-64E, υποστηριζόμενα από τα ΜΕΑ Shadow και Grey Eagle, σε συνδυασμένες αποστολές και ενέργειες που τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση, αποστολές του τύπου Manned Unmanned Teaming (MUM-T).’’
Για την νέα πλέον πραγματικότητα που έχει αρχίσει, και που όπως φαίνεται – με μικρά αλλά σταθερά βήματα – έχουμε ξεκινήσει και εμείς (βλέπε εδώ και εδώ), θα προσπαθήσουμε να πούμε λίγα στοιχεία.
Μιλάμε βέβαια για το Manned Unmanned Teaming (MUM-T), τον νέο τρόπο εκτέλεσης ορισμένων αποστολών, της Αεροπορίας Στρατού (και όχι μόνο), που αρχίζει να παίρνει άλλη εικόνα ως προς τα συμμετέχοντα οπλικά συστήματα.
Για να είναι πιο εύκολη η παρακολούθηση όσων θα πούμε, προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω σημειώματά μας:
Δημοσιευμένο στις 18 Δεκεμβρίου 2011, στο οποίο μιλήσαμε για το ΕΕ/Π ΑΗ-64 D Apache Block III Longbow.
Δημοσιευμένο στις 25 Φεβρουαρίου 2012, στο οποίο μιλήσαμε για το ΕΕ/Π LONGBOW UTA που είναι ένα data link για το Apache Block III, υψηλών συχνοτήτων που δίνει στα πληρώματα τη δυνατότητα να ελέγχουν τους αισθητήρες και τα συστήματα πτήσεως ενός ΜΕΑ σε μεγάλες αποστάσεις και να λαμβάνουν στις υπάρχουσες οθόνες του Ε/Π από αυτό, βίντεο high-definition. Το LONGBOW UTA θα μπει στα Ε/Π Apache Block III από τις αρχές του 2012.
Δημοσιευμένο στις 24 Ιανουαρίου 2013, στο οποίο μιλήσαμε για το ΕΕ/Π AH-64D Apache Longbow Block ΙΙΙ, ή AH-64E Guardian.
Μέσα από αυτά τα σημειώματα αλλά και τη παρακολούθηση των εξελίξεων μπορούμε να πούμε ότι ο Αμερικανικός Στρατός στα πλαίσια της αναβάθμισης των ελικοπτέρων του αλλά και των ΜΕΑ, προσανατολίζεται και επενδύει σε τεχνολογίες που να δίνουν την δυνατότητα στους χειριστές των ΕΕ/Π, όχι μόνο να λαμβάνουν πληροφορίες από τους αισθητήρες των ΜΕΑ, αλλά και να χειρίζονται τους αισθητήρες τους και τα οπλικά τους συστήματα (των ΜΕΑ) εξ αποστάσεως με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των χειριστών και των αεροπορικών μέσων.
Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2011 με την διεξαγωγή μιας πρωτότυπης άσκησης που εξέτασε τις δυνατότητες διασύνδεσης επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Manned-Unmanned Systems Integration Capability) με την κωδική ονομασία Manned Unmanned System Integration Capability, (MUSIC).
Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα βίντεο που ανέβηκε πριν την διεξαγωγή της άσκησης στο οποίο περιγράφονται οι αντικειμενικοί της σκοποί και νομίζω ότι είναι πολύ κατατοπιστικό.

To MEA Gray Eagle με διαμόρφωση τριών καλάθων αισθητήρων (έναν στο ρινιαίο του τμήμα και ανά έναν στα φτερά). Η διαμόρφωση αυτή επιτρέπει σε τρεις ανεξάρτητους μεταξύ τους χρήστες να χειρίζονται τους παραπάνω αισθητήρες. Photo Credit: Marty Shelton
Οι κυριότεροι σκοποί της άσκησης αυτής ήταν:
- Η επιβεβαίωση της προόδου που έχει γίνει στην διαλειτουργικότητα μεταξύ επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροχημάτων.
- Η επιβεβαίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ μη επανδρωμένων αεροχημάτων, μέσω του σταθμού Universal Ground Control Station γνωστού ως UGCS, ή Mini-UGCS, και του One System Remote Video Terminal, (OSRVT).
Για περισσότερες λεπτομέρειες για τα συστήματα μπορούμε να διαβάσουμε εδώ.
Από τότε βέβαια και μετά, ο αμερικανικός στρατός, ανέπτυξε δύο Μονάδες στο Αφγανιστάν με δυνατότητες manned-unmanned teaming (MUMT) τον F Company του 1st Attack Reconnaissance Battalion, 1st Aviation Regiment και του F/227th Aviation Regiment της 1st Cavalry Division, προσκεκολημένο στην 101st Combat Aviation Brigade (CAB) και εκ των αποτελεσμάτων τους έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παροχής τέτοιων δυνατοτήτων σε όλες τις αεροπορικές του Μονάδες.
Εδώ έρχεται και η μετεξέλιξη των ΕΕ/Π ΑΗ-64 από μοντέλο D σε E.
Ο συνολικός σχεδιασμός είναι να εκσυγχρονισθούν σε πρώτη φάση (μέσα στο 2014), 42 ΕΕ/Π Apache σε διαμόρφωση Block III, στο ίδιο έτος να εξοπλισθούν δύο Λόχοι ΜΕΑ με το ΜΕΑ Gray Eagle, με τελικό στόχο να υπάρχουν 15 τέτοιοι Λόχοι, ένας για κάθε μία ενεργή Μεραρχία και δύο Λόχοι για το 160th Special Operations Aviation Regiment. Κάθε Λόχος ΜΕΑ θα έχει δύναμη 128 ανδρών και εννέα ΜΕΑ, εκτός των Λόχων του 160 Συντάγματος Ειδικών Αποστολών Α.Σ που θα έχουν από 12 ΜΕΑ κάθε ένας.
Τα ΕΕ/Π AH-64D Apache με ενσωματωμένη την δυνατότητα MUMT μπορούν να λαμβάνουν και να αναμεταδίδουν βίντεο πλήρους κίνησης (full-motion video) από τα ΜΕΑ Gray Eagle και Shadow, αλλά και να κατεβάζουν βίντεο από τα αεροσκάφη της ΠΑ, Α-10 και F-15.
Παρακάτω ένα βίντεο με τίτλο How Army Aviation is changing, the latest technology… full length story… ( 24 λεπτών) το οποίο αν και δημοσιεύθηκε στις 4 Ιούν 2012 και πολλά από όσα θα δείτε ήδη έχουν προχωρήσει και εφαρμοσθεί, μας ‘’βάζει’’ μέσα στο πνεύμα του πώς σιγά-σιγά η αμερικάνική Α.Σ αλλάζει εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογίες.
Comments
3 Σχόλια to “ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Manned Unmanned Teaming (MUM-T).”Trackbacks
Check out what others are saying...[…] τα ΕΕ/Π AH-64E, σε συνεργασία με τα ΜΕΑ σε επίπεδο 4 του Manned Unmanned Teaming (MUM-T) […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] τα ΕΕ/Π AH-64E, σε συνεργασία με τα ΜΕΑ σε επίπεδο 4 του Manned Unmanned Teaming (MUM-T) […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] Στο σημείωμα μας ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ (14-15 Ιαν 2014)., είχαμε πει ότι ‘’η Α.Σ των ΗΠΑ θα αποσύρει τον στόλο των Ε/Π αναγνωρίσεως Bell OH-58. Με τον μη εκσυγχρονισμό των Ε/Π αυτών … […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!