Β’ ΣΣ: 17 Αυγούστου 1913 – 29 Νοεμβρίου 2013

PB290053 (Medium)

Στις 12 το μεσημέρι της 29ης Νοεμβρίου 2013, στο στρατόπεδο «Καπετάν Αμύντας» της Βέροιας έγινε η υποστολή της σημαίας του Β΄ΣΣ.

Εκατό χρόνια μετά την ίδρυση του, την εποχή των νικηφόρων για το έθνος μας Βαλκανικών Αγώνων, την 17η Αυγούστου 1913.

Έχουμε (ως Όπλο) με το Β΄ΣΣ   έναν (νομίζω) μεγάλο συναισθηματικό δεσμό.

Ήταν ο πρώτος μας Μεγάλος Σχηματισμός, που μας πήρε υπό Διοίκηση, με το που δημιουργηθήκαμε.

994336_4828394767445_1067023650_nστην παραπάνω φωτό, παρμένη από εδώ, φαίνονται ο τότε Α/ΓΕΣ Παναγιωτάκης, ο πρώτος Διοικητήςτης 1ης ΤΑΞΑΣ και ο πρώτος μας Σωματάρχης ο αείμνηστος σήμερα Στρατηγός Φλωράκης.

Αυτά τα λίγα για να δικαιολογήσουμε και το σημερινό μας σημείωμα και αφιέρωμα.

B_SS_379_301

Στην παραπάνω φωτό, έχουμε το έμβλημα του Β΄ΣΣ (που από τις 29/11/2013 μπαίνει στην Ιστορία), που όπως μας λέει η επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ, παριστά την ασπίδα του πολεμιστή της αρχαίας Σπάρτης:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ασπίδα και δόρατα χιαστί πολεμιστή της αρχαίας Σπάρτης. Συμβολίζει τη ρώμη, τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα των αρχαίων.

ΡΗΤΟ: «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ» (Ή αυτήν ή πάνω σ’ αυτήν).

Ένα μικρό ιστορικό του Β΄ΣΣ από εδώ:

bss PB290006 (Medium) PB290055 (Medium)

Το Β’ΣΣ συγκροτήθηκε στην Αθήνα στις 17 Αυγούστου 1913 και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αναδιοργανώθηκε και εγκαταστάθηκε στην Πάτρα.

Έλαβε μέρος, στον Α’  Παγκόσμιο Πόλεμο και η συμμετοχή του στο ‘’ Μακεδονικό Μέτωπο’’, με τις συμμαχικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ,  ήταν καθοριστική, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη συμμαχική νίκη, αφού απετέλεσε την ‘’αιχμή του δόρατος’’, στις διεξαχθείσες επιχειρήσεις.

Έλαβε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία.

Ανασυγκροτήθηκε στις 7  Σεπτεμβρίου 1922,  στην Ανατολική Μακεδονία και εντάχθηκε στη Στρατιά Έβρου.

Η 28 Οκτωβρίου1940, βρίσκει το Β’ΣΣ να αντιμετωπίζει την Ιταλική επίθεση,  δεχόμενο τον κύριο όγκο των Ιταλικών δυνάμεων στη ΠΕ του. Πριν συμπληρωθεί ο τρίτος μήνας από την έναρξη του πολέμου, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας είχαν καταλάβει ολόκληρο σχεδόν το χώρο της Βόρειου Ηπείρου, με το Β’ ΣΣ να δίνει σημαντικούς και νικηφόρους αγώνες φθάνοντας στις αρχές Μαρτίου1941, μέχρι το Πόγραδετς και τη Χειμάρα στην Αδριατική.

Μετά την κατοχή ανασυγκροτήθηκε στη Λάρισα και συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατά την περίοδο του εμφυλίου πόλεμου1946-1949, μετά τη λήξη του οποίου εγκαταστάθηκε στην Κοζάνη.

Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας (ΕΚΣΕ) στην Κορέα αποτελούνταν κυρίως από μονάδες του Β’ΣΣ.  Από τις 30 Δεκεμβρίου1950 έως τις 27 Ιουλίου1953 το ΕΚΣΕ λαμβάνει μέρος σε πολλές μάχες, στις οποίες διακρίνεται ιδιαίτερα,  κερδίζοντας πολλές τιμητικέςδιακρίσεις.

Το Β’ ΣΣ παρέμεινε στην Κοζάνη μέχρι τον Ιούλιο του 1962 και ακολούθως μετεγκαταστάθηκε στη Βέροια, όπου και παρέμενε μέχρι και την 29 Νοεμβρίου 2013.

Από την 1  Ιανουαρίου 1998, το Β ́ΣΣ υπό την νέα δομή δεν έχει περιοχή ευθύνης και αποτελεί την δύναμη άμεσης αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού αλλά και στρατηγική εφεδρεία του ΓΕΕΘΑ.

Από την 1 Ιουλίου2002 το Β’ ΣΣ λειτουργεί ως Διακλαδικό Στρατηγείο και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους μετονομάσθηκε σε Στρατηγείο Δυνάμεων Αντίδρασης,  Ενίσχυσης, Εφεδρείας [ΣΔΑΕΕ (Β’ ΣΣ)].

Από την 19 Ιουλίου 2005  καταργείται από Διακλαδικό Στρατηγείο και μετονομάζεται και πάλι ως Β’ ΣΣ.

Από την 26 Σεπ. 2005 λειτουργεί ως Μείζον Επιχειρησιακός Σχηματισμός υπό την Επιχειρησιακή Δκση του Α/ΓΕΕΘΑ και την Διοικητική διοίκηση του ΓΕΣ.

Στις 29 Νοεμβρίου 2013 με βάση την κύρια φάση αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού, το Β’ ΣΣ απενεργοποιείται.

Αξίζει να καταγράψουμε εδώ, την Ημερησία Διαταγή του τελευταίου Διοικητού του Β΄ΣΣ, Αντιστρατήγου Βερίγου Ζαχαρία, που την βρήκαμε εδώ:

PB290025 (Medium)

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στα πλαίσια της Νέας Δομής Δυνάμεων, το Β΄ Σώμα Στρατού, απενεργοποιείται σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2013.
Υποκλινόμενος με σεβασμό, στις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών και Μονάδων του Β΄ Σώματος Στρατού, αποδίδω φόρο τιμής κι ευγνωμοσύνης, στους αθάνατους νεκρούς, που έπεσαν στους ιερούς αγώνες του Έθνους και μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο γραμμένο με το αίμα τους, δίδοντάς μας το δικαίωμα, να είμαστε παρόντες σήμερα στην ιστορία.
Ευχαριστώ,

Το Θεό, την Υπέρμαχο Στρατηγό και τους Προστάτες μας Αγίους, που με αξίωσαν να διοικήσω, το ιστορικό, πλέον, Β΄ Σώμα Στρατού.
Τους Προϊσταμένους μου, για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τη συνδρομή τους, στο ιδιαίτερο και εξόχως τιμητικό έργο, που μου ανετέθη.
Τις τοπικές αρχές, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, τον Αντιπεριφεριεάρχη, τη Δήμαρχο Βέροιας, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά τους.

Την οικογένειά μου, για τη συμπαράσταση που μου προσφέρει, εδώ και χρόνια.

Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, γιατί χωρίς τη βοήθεια και τη συνδρομή τους, κανένας Διοικητής, όσο ικανός και έμπειρος κι αν είναι, δεν μπορεί να παράγει έργο. Κι είχα την τύχη και την τιμή να διοικώ ανθρώπους πρόθυμους, ανιδιοτελείς, εργατικούς και ικανούς να εργαστούν μαζί μου.
Το Β΄ Σώμα Στρατού, ξεκίνησε την ιστορική του διαδρομή, ακριβώς έναν αιώνα πριν, το 1913. Συγκροτήθηκε από Σχηματισμούς και Μονάδες, που είχαν μόλις ολοκληρώσει τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους.
Πήρε ενεργό μέρος σε όλους τους μεγάλους Εθνικούς αγώνες κι έδρεψε δάφνες, αφήνοντας, στα πεδία των μαχών, περίπου 15.000 νεκρούς, που θυσιάστηκαν, για την Πατρίδα.

Από το 1952, συνέδεσε το όνομα και τη δράση του, με τη δοξασμένη γη της Μακεδονίας, φέροντας τιμητικά, το όνομα του μεγαλόπνοου στρατηγού και οραματιστή Έλληνα, που ένωσε την Ελλάδα των πόλεων-κρατών και ανέδειξε τους Έλληνες σαν ένα ενιαίο Έθνος, του «Φιλίππου του Δευτέρου».
Για έναν ολόκληρο αιώνα, το Β΄ Σώμα Στρατού, υπέστη διαδοχικές αλλαγές και μετασχηματισμούς, ανάλογα με τις επικρατούσες, κάθε φορά, συνθήκες, στο εγγύς, αλλά και στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό περιβάλλον, αναλαμβάνοντας πληθώρα διαφορετικών αποστολών, στις οποίες αντεπεξήλθε, πάντοτε, με επιτυχία.
Παράλληλα, προσέφερε ένα τεράστιο σε μέγεθος και ποιότητα, κοινωνικό έργο, στις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούνταν Σχηματισμοί και Μονάδες του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το οποίο αναγνωρίσθηκε και εκτιμήθηκε από τους Έλληνες πολίτες και τη διεθνή κοινότητα.
Με ηθικό ακμαίο, επαγγελματισμό, ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή αγάπη προς το συνάνθρωπο, το έμψυχο δυναμικό του Β΄ Σώματος Στρατού, διαχρονικά, υπηρέτησε με συνέπεια την Πατρίδα και την αποστολή του κι αφήνει πίσω του βαριά παρακαταθήκη.
Άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανούς και αξιόμαχους Σχηματισμούς και Μονάδες, οργανωμένα Επιτελεία, εγκαταστάσεις, υλικά και μέσα σε άριστη κατάσταση, και πάνω απ΄όλα, υψηλό φρόνημα, ήθος, ειλικρινή διάθεση προσφοράς και συνεργασίας.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Είμαι βέβαιος, ότι ο κάθε ένας από εσάς και όλοι μαζί, ως σύνολο, ενταγμένοι στις νέες σας υπηρεσίες, θα συνεχίσετε με την ίδια προθυμία, το φιλότιμο και την αλληλεγγύη, που σας διακρίνει και θα φανείτε αντάξιοι της αποδοχής και της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Λαού.
Θα συνεχίσετε να κάνετε πράξη, αυτό που γνωρίζετε καλύτερα: να είστε πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες και να κρατήσετε ως σύνθημα και στάση ζωής, το ρητό του Β΄ Σώματος Στρατού: Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ.
Τούτη την ιερή στιγμή, μπροστά στο Ηρώο των αθάνατων νεκρών του Β΄ Σώματος Στρατού, υπό τη σκέπη και τις ευλογίες της Υπέρμαχου Στρατηγού και των Προστατών Αγίων μας, εύχομαι καλή τύχη, δύναμη και υγεία σε όλους και σας καλώ να αναφωνήσουμε:

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

και ένα βίντεο από την τελετή απενεργοποίησης του Β΄ΣΣ:

Από εδώ και μετά:

Όπως γράφτηκε εδώ:

Η 1η Στρατιά αναδεικνύεται σε πραγματική στρατηγική εφεδρεία, αναλαμβάνοντας πλέον απ΄ευθείας τη διοίκηση όλων των Σχηματισμών του πρώην Β΄ΣΣ ενώ η συσσωρευμένη εμπειρία μεταλαμπαδεύεται στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Ι Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, το οποίο παραμένει στη Βέροια και διατηρεί υπό τη σκέπη του συγκεντρωμένους τους επίλεκτους Σχηματισμούς που προορίζονται για αερομεταφερόμενες, αεροκίνητες και αμφίβιες επιχειρήσεις, πλέον της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ).

1st-army1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: