ΣΗΜΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Κ. ΥΕΘΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ/ΔΑΣ ΣΤΟ Α/Δ ΜΕΓΑΡΩΝ.

Για την Επίσκεψη των ΥΕΘΑ και  Α/ΓΕΕΘΑ στο στρατιωτικό Α/Δ ΠΑΧΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ, γράψαμε εδώ.

Από το Strategy Reportς αντιγράφουμε:

Σημαντικά στοιχεία για το παρόν και το μέλλον της Αεροπορίας Στρατού του Ελληνικού Στρατού περιείχε η ομιλία – ενημέρωση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού (ΔΑΣ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Υποστρατήγου Βασιλείου Δήμου, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, συνοδευόμενου από τους Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο και Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων. Ο Υποστράτηγος Β. Δήμου αφού παρουσίασε μία πολύ συνοπτική εικόνα του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού, που είναι ανεπτυγμένη στα τρία αεροδρόμια, του Στεφανοβικείου, της Αλεξάνδρειας και της Πάχης, αναφέρθηκε ειδικότερα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων. Όπως σημείωσε, από το 2005, εδρεύει στο αεροδρόμιο και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην οποία έχουν παραχωρηθεί 100 στρέμματα για την εγκατάσταση της υπηρεσίας, τη λειτουργία αεροπορικών εταιρειών, καθώς και στάθμευση πολιτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων ιδιωτών, μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ελληνικού. Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του, σύμφωνα με το defence-point.gr, ήταν τα εξής:

Χρονοδιάγραμμα και κόστος προγράμματος NH-90

Η αρχική σύμβαση προμήθειας των ελικοπτέρων NH-90 που αφορούσε 16 μεταφορικά ελικόπτερα και τέσσερα ειδικών αποστολών υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2003 και ήταν συνολικού κόστους περίπου €700 εκατ. Τον Αύγουστο του 2010 έγινε η 3η τροποποίηση της σύμβασης και σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα μεταφέρθηκε η έναρξη των παραδόσεων τον Ιούνιο 2011 και πέρας τον Απρίλιο του 2015. Επιπλέον, λόγω της καθυστέρησης της παράδοσης των ελικοπτέρων, αναπροσαρμόστηκε το κόστος υπό την μορφή αποζημίωσης από την εταιρία σε περίπου €70 εκατ. Όπως ανέφερε ο υποστράτηγος Δήμου μέχρι τώρα το Δημόσιο έχει προβεί στην πληρωμή περίπου του 55% της σύμβασης. Παράλληλα αναμένεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία ΝΗΙ (NATO Helicopters Industry )για την 4η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, που θα διευκολύνει την εκτέλεση της σύμβασης. Σε ό,τι αφορά την παραλαβή των ελικοπτέρων NH-90, τον Ιούνιο 2011, ξεκίνησε η παράδοση των δύο πρώτων και μέχρι σήμερα η Αεροπορία Στρατού έχει παραλάβει έξι μονάδες, εκ των οποίων τα δύο έχουν ήδη αποκτήσει πιστοποιητικό «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» (FOC) και ακολουθούν σύντομα τα υπόλοιπα τέσσερα. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η παράδοση ακόμη δύο ελικοπτέρων ΝΗ-90.

AΩ προγράμματος ΝΗ-90

Αναφορά έγινε επίσης και στα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων του προγράμματος και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν άμεσα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα έργα που ολοκληρώθηκαν είναι ονομαστικής αξίας €30,5 εκατ. και είναι τα ακόλουθα:

 • Δύο υπόστεγα συντήρησης κλιμακίου (Aviation Maintenance Unit-AVUM και Aviation Intermediate Maintenance-AVIM)
 • Κτίριο Διοικητηρίου Μονάδος (2ο ΤΥΑΔ)
 • Κτίριο Λόχου δύναμης 80 ανδρών στο αεροδρόμιο των Μεγάρων.

Εκπαίδευση προσωπικού στα ΝΗ-90

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού, χειριστών και τεχνικού προσωπικού, σε ποσοστό περίπου 90% και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Εκκρεμεί η υλοποίηση της εκπαίδευσης του συνόλου των χειριστών (18 χειριστές) στα ελικόπτερα διαμόρφωσης ειδικών αποστολών. Η εκπαίδευση διεξάγεται με μέριμνα της ΝΗΙ, η οποία σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις οφείλει να παράσχει 640 ώρες πτητικής εκπαίδευσης και τις ανάλογες ώρες εκπαίδευσης σε εξομοιωτή πτήσεων.

Υποστήριξη NH-90

Επιπρόσθετα τον Μάιο του 2013, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ενέκρινε ποσό των €5 εκατ. για τη συντήρηση των ελικοπτέρων ΝΗ-90 για τα έτη 2013-14. Ταυτόχρονα, η μονάδα που επιχειρεί τα ελικόπτερα του τύπου, το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2ο ΤΕΑΣ), υλοποιεί, με βάση τον προγραμματισμό τη διαδικασία για την επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας. Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας, η μονάδα θα είναι σε θέση να εκτελέσει τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να συμμετέχει σε αεροδιακομιδές επικουρικά προς την Πολεμική Αεροπορία.

Επίκειται επίσης η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή σύμβασης «Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) των ΝΗ-90», με την οποία θα εξασφαλισθεί η υποστήριξη του συνόλου των ελικοπτέρων, δεδομένου ότι η υποστήριξη ενός οπλικού συστήματος και ειδικά αεροπορικού μέσου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση διαθεσιμότητάς του και εκτέλεση της αποστολής του. Επιπρόσθετα γίνονται οι προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να καταστεί δυνατή, η ένταξη της Ελλάδας στην Κοινότητα Χρηστών (ΝΗ90) προκειμένου να εκπροσωπείται στις απευθείας διαπραγματεύσεις με την ΝΗΙ μέσω της ΝΑΗΕΜΑ.

Το ίδιο ισχύει και τις ενέργειες που αφορούν για προμήθεια αριθμού κάδων δασοπυρόσβεσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή εάν αυτό απαιτηθεί, η χρήση των ΝΗ-90 σε αποστολές αεροπυρόσβεσης. Τέλος, δρομολογούνται οι ενέργειες για την αξιοποίηση των υγειονομικών συλλογών (MEDEVAC), καθώς τον Αύγουστο του 2013 παρελήφθη η πρώτη υγειονομική συλλογή από το σύνολο των τεσσάρων προβλεπομένων. Ήδη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΥΓ) βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εκπαίδευση του προσωπικού και αξιοποίηση των συλλογών.

Προμήθεια 10 ελικοπτέρων CH-47D Chinook από ΗΠΑ

CH-47D-Chinook_army_mil-2007-05-14

Ο Υποστράτηγος Δήμου έκανε λόγο για δρομολόγηση της προμήθειας 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ.

Νέα συνεκπαίδευση με Ισραήλ

Σε ότι αφορά την εκπαιδευτική δραστηριότητα, ο Υποστράτηγος Δήμου ανέφερε ότι στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Στρατιωτικής Συνεργασίας είναι σε εξέλιξη η σχεδίαση άσκησης συνεκπαίδευσης με ελικόπτερα από το Ισραήλ μέχρι το τέλος του χρόνου στην περιοχή της Κρήτης.

Αναφορές στο προσωπικό της ΑΣ

«…Πριν κλείσω την ενημέρωσή σας, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ, πέρα από τα αεροπορικά μέσα, στο εξαιρετικό προσωπικό που διαθέτει η Μονάδα του 2ου ΤΕΑΣ αλλά και όλη η Αεροπορία Στρατού. Σας διαβεβαιώνω, ότι έχουμε άξια στελέχη με τεράστιες δυνατότητες στον αεροπορικό, τακτικό και επιχειρησιακό τομέα, οι οποίες αναπτύχθηκαν με την «επ έργω» τριβή, στο έδαφος και στον αέρα, τόσων ετών στην ΑΣ και ιδιαίτερα μετά την έλευση των Σύγχρονων Επιθετικών Ε/Π, από το 1995 και εντεύθεν. Γεγονός που έδωσε ένα επιθετικό πνεύμα και μια σύγχρονη αντίληψη για την αξία της ΑΣ, ως εναέριας ισχύος, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς και των ΕΔ γενικότερα.

Το ιπτάμενο προσωπικό μας είναι άρτια καταρτισμένο, ικανότατο, έχει ηθικό και αναγνωρίζεται, θα τολμούσα να πω, διεθνώς. Έχει παραστάσεις για το αντικείμενό του, κατά βάση από τον Αμερικανικό Στρατό αφού ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού εκπαιδεύτηκε στην Αμερική με ότι αυτό συνεπάγεται και εκτελεί ένα πραγματικά προκλητικό αντικείμενο που σαγηνεύει όλους τους εμπλεκόμενους.

Πέρα από το επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό έργο που μας αναλογεί, κρίνω σκόπιμο να σας αναφέρω ότι η ΑΣ συμμετέχει ενεργά σε αποστολές κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αεροπυρόσβεση, αεροδιακομιδές, μεταφορά υλικών σε δυσπρόσιτες περιοχές, κ.α. προβάλλοντας έτσι το ενδιαφέρον, την προσφορά και τον κοινωνικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων στα μάτια του Ελληνικού λαού.

Το τελικό αποτέλεσμα του εξοπλισμού της ΑΣ, μετά την παραλαβή των Ε/Π ΝΗ-90, και μια ενδεχόμενη μελλοντική αντικατάσταση των UH -1H θα φέρει την Ελληνική ΑΣ σε επίπεδο αντάξιο με αυτό που αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Comments
One Response to “ΣΗΜΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Κ. ΥΕΘΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ/ΔΑΣ ΣΤΟ Α/Δ ΜΕΓΑΡΩΝ.”
Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] το θέμα βέβαια αυτό είχαμε γράψει εδώ. Στη συνέχεια της ενημέρωσης για θέματα που μας […]

  Μου αρέσει!Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: