ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Η 160 SOAR ΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.

319934f1b0cb47dd85d8f3297139a732-80d5c7526052404ab78ac3270a79f300-0

Η Ανχης Tamatha Patterson, παίρνει από τον ΥΕΘΑ των ΗΠΑ Leon Panetta το μνημόνιο που βάζει τέλος στις απαγορεύσεις για τις γυναίκες στρατιωτικούς, ειδικοτήτων και θέσεων σε Μάχιμες Μονάδες, που ίσχυαν από το 1994. (Πεντάγωνο, 24 Ιαν 2013 AP Photo/Cliff Owen)

(ΠΗΓΗ)

Πρόσφατα , στις 24 Ιαν 2013, γράφτηκε στις επίσημες ιστοσελίδες ότι ο Αμερικάνος ΥΕΘΑ υπέγραψε μια απόφαση- μνημόνιο, με βάση την οποία αίρονται οι περιορισμοί που υπήρχαν για την τοποθέτηση των γυναικών σε μάχιμες Μονάδες, ανοίγοντας έτσι τη δυνατότητα στις γυναίκες που υπηρετούν στις Ε.Δ των ΗΠΑ, να τοποθετούνται σε όλες τις μάχιμες θέσεις και ειδικότητες.

Βέβαια το θέμα έχει προκαλέσει μια μικρή αναστάτωση στους στρατιωτικούς κύκλους, αλλά καλό θα είναι να το δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

 ΤΙ ΙΣΧΥΕ

FOB Phase Teams

Η Στρατιώτης Melinda Yenter, Μηχανοσυνθέτης Ε/Π UH-60 Black Hawk στονΛόχο D,του 2ου Τάγματος του 25ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού, της 25ης ΤΑΞΑΣ, της 25ης Μεραρχίας Πεζικού, τοποθετεί έναν αρθρωτό μοχλό στο οριζόντιο σταθερό ενός Ε/Π UH-60 Black Hawk κατά την εκτέλεση κατά φάση επιθεώρησης, στην Προκεχωρημένη Βάση Επιχειρήσεων Wolverine, στο Αφγανιστάν, 12 Ιουν 20 12.

(ΠΗΓΗ)

Οι γυναίκες στις Ε.Δ των ΗΠΑ, υπηρετούν σε αυτές από το 1700, αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα από το 1994 πολιτική του αμερικανικού ΥΕΘΑ, δεν επιτρεπόταν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εδάφους. Λεπτομέρειες μπορούμε να δούμε στο  Direct Ground Combat Definition and Assignment Rule, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονταν η τοποθέτηση του γυναικείου στρατιωτικού προσωπικού σε μάχιμες μονάδες – των οποίων η κύρια αποστολή ήταν οι επιχειρήσεις προσβολής  και καταστροφής του εχθρού  – μικρότερες του επιπέδου Ταξιαρχίας.

Επίσης απαγορευόταν να τοποθετούνται και σε Μονάδες που αν και δεν ήταν της παραπάνω φύσης, ήταν Μονάδες που θα έπρεπε από την αποστολή τους να βρίσκονται πλησίον των μάχιμων μονάδων.

Τέλος απαγορευόταν να τοποθετούνται σε Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές (στοιχεία Σεπ 2012) από τις 438 ειδικότητες του Σ.Ξ οι γυναίκες πριν από το μνημόνιο, επιτρέπονταν να επιλέξουν τις 418.

Ο γυναικείος πληθυσμός του στρατιωτικού προσωπικού των αμερικάνικων Ε.Δ, αποτελεί το 14% του πάνω από 1,4 εκατομμύρια στρατιωτικού προσωπικού.

Περισσότερο από 280.000 γυναίκες στρατιωτικοί, έχουν αποσταλεί στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν ή σε γειτονικά κράτη για την υποστήριξη αυτών των επιχειρήσεων.

Από τους πάνω από 6.600 στρατιωτικούς που έχουν σκοτωθεί, οι 152 ήταν γυναίκες.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ

1300825275-pilots

Η Chief Warrant Officer 2 Michelle Roxby (δεξιά),Κυβερνήτης και η 2nd Lt. Amy Bonilla, (αριστερά), συγκυβερνήτης, κατά τους ελέγχους προ απογειώσεως σε ένα Ε/Π. Ανήκουν στον B Λόχο, 142ου ΤΕΑΣ

(ΠΗΓΗ)

Λέμε ‘’θα’’ ισχύει διότι η απόφαση- μνημόνιο που υπέγραψε ο αμερικανός ΥΕΘΑ, δεν καθορίζει τις ειδικότητες οι οποίες θα μπορούν να απονέμονται στις γυναίκες και βέβαια εξ αυτών να τοποθετούνται σε Μονάδες. Αντίθετα δίνει γενικές κατευθύνσεις στους Κλάδους των Ε.Δ, στους οποίους βάζει την υποχρέωση να υποβάλλουν στο ΥΕΘΑ μέχρι τον Μάιο 2013, τις απόψεις τους για την εφαρμογή του μνημονίου και το άνοιγμα των ειδικοτήτων στο γυναίκειο προσωπικό τους. Η υλοποίηση όλων αυτών θα ξεκινήσει από φέτος (2013) και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα έχουν ‘’ανοιχθεί’’ για τις γυναίκες περίπου 14.000 θέσεις.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

rknhoi

Η στρατιώτης Rebecca Evans, μηχανοσυνθέτρια στον Α Λόχο της Task Force Guns,της 1ης ΤΑΞΑΣ (αναγνωρίσεως),εκτελεί τους τελικούς οπτικούς εξωτερικούς ελέγχους σε ένα ΕΕ/Π AH-64D Apache.

Υπάρχει λοιπόν από τη μία μεριά η προσφορά του γυναικείου πληθυσμού των Ε.Δ αλλά υπάρχουν και πολλά ερωτήματα-θέματα που ρέπει να απαντηθούν, όπως θα επιτραπεί στις γυναίκες να τοποθετούνται σε μονάδες του ΠΖ-ΤΘ, με τι κριτήρια, σωματικά αλλά και πνευματικά αυτές θα επιλέγονται, αλλά και πως θα μπορέσει να γίνει η ενσωμάτωσή τους μέσα σε αυτές;

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν αλλά και η μέχρι σήμερα εμπειρία ότι δείχνουν ότι οι διαδικασίες αυτές δεν θα είναι εύκολες. Για παράδειγμα αναφέρεται το γεγονός του ότι οι δύο γυναίκες που επιλέγησαν το 2012, να περάσουν την πολύ δύσκολη εκπαίδευση εδάφους των Αμερικανών Πεζοναυτών, απέτυχαν στο να την τελειώσουν.

Εδώ έρχεται μια άλλη άποψη του ότι το μνημόνιο θα μπορεί να εφαρμοσθεί σε ειδικότητες και θέσεις, αφού εξετασθούν οι νέες απαιτήσεις όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τις αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού αλλά και μέσα από τις νέες τεχνολογίες και τα αυτοματοποιημένα συστήματα που μπαίνουν στους κλάδους των Ε.Δ. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει προϋπόθεση να μειωθούν οι απαιτήσεις για να καλύπτονται από τη γυναικεία φύση και δυνατότητες.

Ένα απλό παράδειγμα:

Σήμερα οι απαιτήσεις για την ειδικότητα του φορτωτή πυρομαχικών σε ένα άρμα είναι ‘’να είναι ικανός να ανασηκώσει ένα βλήμα βάρους 50 λιβρών, μήκους δύο ποδών, να περιστραφεί κατά 180 μοίρες και να το βάλει στο πυροβόλο του άρματος’’   Τα παραπάνω οριοθετούν περίπου και τις απαιτούμενες σωματικές ικανότητες για την ειδικότητα, που βέβαια δεν μπορούν να μειωθούν. Άρα για να αποδοθεί σε μία γυναίκα, θα πρέπει να είναι ικανή να το κάνει.

Και όπως λένε πολλοί στρατιωτικοί που ρωτήθηκαν για τις νέες εξελίξεις, ‘’δεν με νοιάζει ποιος θα είναι ο συνάδελφος, αρκεί να μπορεί να κάνει τη δουλειά του.’’

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

CW2_MICHELLE_ROXBY

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΎ

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, το πλέον εξειδικευμένο Σύνταγμα Α.Σ Ειδικών Αποστολών, μέρος της  Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, το 160th Special Operations Aviation Regiment, αποφάσισε και αυτό να δώσει στις γυναίκες στρατιωτικούς την ευκαιρία να καταλάβουν θέσεις είτε ως χειριστές είτε ως Μηχανοσυνθέτες. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη από τις Διακλαδικές Μονάδες ειδικών επιχειρήσεων που κάνει αυτό το βήμα.

Το βασικό τους σκεπτικό είναι ότι για τις γυναίκες πιλότους, δεν υπάρχουν λιγότερα ή περισσότερα να ζητήσει κανείς, εκτός από τις γνωστές σωματικές, ψυχικές και πτητικές ικανότητες που απαιτούνται και για τους άνδρες πιλότους. Αλλά αυτό μένει και να αποδειχθεί, λόγω του ιδιαίτερα ψυχοφθόρου που συνιστά μια πτήση ειδικών αποστολών με Ε/Π ειδικών αποστολών και σε μία επιχείρηση ειδικών αποστολών, όπως αυτή που έφερε σε πέρας το Σύνταγμα κατά του Οσάμα Μπι Λάντεν.

Βέβαια εδώ να ξαναπούμε ότι γυναίκες είχαν την δυνατότητα να επιλέγονται ως χειριστές επιθετικών Ε/Π από το 1990 και υπάρχουν αρκετές που έχουν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και κάποιες από αυτές έχουν τραυματισθεί σοβαρά, ή έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις.

Ας δούμε κάποιες πειπτώσεις:

7163642

Στην Επιχείρηση Desert Storm η Ταγματάρχης Marie T. Rossi ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε μέρος σε μάχη όταν με το Ε/Π CH-47 Chinook  που ήταν χειριστής, έλαβε μέρος σε αποστολές ανεφοδιασμού με το Ε/Π των μαχόμενων επίγειων τμημάτων. Έχασε τη ζωή της όταν το Ε/Π κατέπεσε στις 1 Μαρτίου 1991.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Λοχαγός  Kimberly Nicole Hampton φονεύθηκε όταν το Ε/Π της ένα OH-58D Kiowa Warrior καταρρίφθηκε κοντά στη περιοχή Fallujah, του Ιράκ στις 2 Ιανουαρίου 2004. Είναι η πρώτη γυναίκα που σκοτώνεται κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών από εχθρικά πυρά.

Tammy_Duckworth_wheelchair

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η σήμερα Αντιπρόσωπος  Rep. Tammy Duckworth, που το 2004, ως κυβερνήτης Ε/Π Black Hawk, το ελικόπτερό της κτυπήθηκε από ρουκέτα RPG, με αποτέλεσμα να χάσει και τα δύο της πόδια.

101109-F-9999X-001

Επίσης το παράδειγμα της τότε Τχου Rhonda Cornum, σήμερα απόστρατου Ταξιάρχου, που κρατήθηκε αιχμάλωτος πολέμου στις επιχειρήσεις Desert Storm τον Μάρτιο 1991, όταν το Ε/Π, ένα Black Hawk, της δυνάμεως του 229th Attack Helicopter Regiment, στο οποίο ήταν μέλος πληρώματος ως ιπτάμενος γιατρός, σε μια αποστολή Έρευνας και διάσωσης ενός χειριστή αεροσκάφους F-16, καταρρίφθηκε στις 27 Φεβ 1991 και πιάστηκε αιχμάλωτος.

Μετά από όλα αυτά, αξίζει να παρακολουθούμε το θέμα για να δούμε πως θα υλοποιηθεί, ειδικά στους τομείς που μας ενδιαφέρουν, στα πληρώματα των Ε/Π Ειδικών αποστολών.

ΥΓ

Για τις γυναίκες αναγνώστριές μας αφού τις πούμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και πάντα καλές επιτυχίες, να προτείνουμε να διαβάσουν το άρθρο

COMBAT ? WOMEN ARMY AVIATORS ARE THERE

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.army.mil/article/95554/Fort_Bragg_addresses_Panetta_s_announcement_about_women_in_combat/

http://bigstory.ap.org/article/military-has-decide-which-combat-jobs-women

http://hamptonroads.com/2013/02/army-special-ops-helicopters-opening-women

http://readme.readmedia.com/New-York-Guard-Women-Are-At-Home-in-The-Sky/2218829#!prettyPhoto

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?130786-Pictures-of-women-in-the-military-police%28Before-posting-read-the-1st-post!!!%29/page662

http://dmna.ny.gov/pressroom/presindx.php?id=1300825275

http://www.daytondailynews.com/ap/ap/defense/military-has-to-decide-which-combat-jobs-for-women/nT5mG/

http://www.dvidshub.net/news/102379/women-make-their-mark-combat-aviation#.USfEbDeO72Q#ixzz2LeqrFCEc

Women make their mark in combat aviation

Women to Fill Army Special Forces Aviation and Marine Artillery Jobs

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: