ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΑΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της Γενέθλιας Ημέρας της Σχολής Αεροπορίας Στρατού, που έγινε στις 20/2/2013, βρήκαμε από εδώ, την παραπάνω ανάλυση της εξιστόρησης του εμβλήματος της Σχολής, που όλοι μας γνωρίζουμε ότι το κύριο θέμα της είναι το μυθικό άλογο ΠΗΓΑΣΟΣ.

Συνδυάσαμε λοιπόν, όσα γράφονται στον παραπάνω σύνδεσμο, με ένα κείμενο του Κώστα Πικρού που βρήκαμε σε ένα από τα πολλά του βιβλία και ….. νάμαστε με το σημερινό μας σημείωμα.

Παρένθεση:

Τον Κώστα Πικρό, εμείς του ιστολογίου τον ξέρουμε από παλιά. Μάλιστα την φωτογραφία του τίτλου του σημειώματος αυτού, μας την εμπιστεύθηκε ο ίδιος και σημειώνει στο μέιλ που μας έστειλε:

Σας στέλνω μια φωτογραφία από το αρχείο μου, που αφορά τα ΕΠΑΡ. «Ο τότε Λοχαγός Χριστόπουλος Γεώργιος με τον τότε Σημαιοφόρο Πικρό Κωνσταντίνο. Το καλοκαίρι του 1967, στον ΛΑΣ Ιωαννίνων. Υπηρετούσαμε μαζί στην 1η ΜΟΜΑ Ιωαννίνων και κάναμε μια πτήση μέχρι τα σύνορα. Διοικητής του ΛΑΣ ήταν ο τότε Λοχαγός Τούντας Νικόλαος.

PIKROS

Βέβαια όλο του το βιογραφικό αλλά και το συγγραφικό του έργο, μπορούμε να το διαβάσουμε εδώ. Ο φίλος Κώστας Πικρός, είναι γνωστός στους περισσότερους για τη συγγραφική του δουλειά σε θέματα μετεωρολογίας και αεραθλητισμού.

Το 2011 δημοσίευσε το νέο του βιβλίο σε μορφή ebook με τίτλο: Ιπτάμενα Ευθυμογραφήματα.

Κλείνει η παρένθεση.

Από το βιβλίο λοιπόν αυτό (που μπορούμε και να το κατεβάσουμε όλο από εδώ), αντιγράφω, ένα από τα πολλά του ευθυμογραφήματα με τίτλο: ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΡΩΕΣ.

Αν κάποιος έχει την υπομονή να το διαβάσει θα διαπιστώσει ότι ο Κ. Πικρός, τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι, τοποθετεί σε ιστορική βάση όλους τους ιπτάμενους ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας, καταδεικνύοντας και την σημασία του κατορθώματος του καθενός από αυτούς, αλλά και – με πλήρη αεροπορική ορολογία – απονέμοντας δικαιότατα ‘’ τα του Καίσαρος τω Καίσαρι’’.

Όπως σημειώνει ο ίδιος:

Στο τεύχος του ‘Άεραθλητισμού» (τεύχος 11) εμφανίστηκε το ευθυμογράφημα περί Ικάρου που ακολουθεί. Εδώ χρειαστήκαμε ένα ψευδώνυμο για τον συγγραφέα. Επινοήσαμε το ψευδώνυμο Μπάμπης Φούφωτος για να έχουν μια απάντηση όσοι αναρωτιούνται σχετικά. Η περί τον Ίκαρο διαμάχη και κυρίως οι διαδοχικές απεικονίσεις του, είναι πλέον εκτός γενικού ενδια­φέροντος και δεν συμπεριελήφθησαν στο βιβλίο αυτό, παρ όλο ότι ήταν αρκετά διασκεδαστικές.

Το ευθυμογράφημα αναδημοσιεύθηκε το 200Β στο τεύχος 17 του περιοδικού RΒF. Το 2011 μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύθηκε στο καναδικό ανεμοπορικό περιοδικό ASCent.

Ας τον διαβάσουμε λοιπόν.

ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΡΩΕΣ

Ο γνωστότερος ιπτάμενος ήρωας της αρχαιότητας είναι βέβαια ο ‘Ίκαρος. Ποια είναι όμως τα πεπραγμένα του; Εκπαιδεύθηκε σαν χειριστής από τον Δαίδαλο και, κατά το πρώτο τον ταξίδι, παρέβη τούς κανονισμούς ασφαλείας πτήσεων και εφονεύθη. Αυτά είναι γνωστά.

Ο δεύτερος ήρωας της αρχαιότητας πού είναι γνωστός κυρίως σαν χειριστής, είναι ο Φαέθων. Τα πεπραγμένα τον είναι παρόμοια με του Ικάρου. Εκπαιδεύθηκε από τον Απόλλωνα σαν χειριστής τετρακινητήριου ιπτάμενου άρματος. Η πρώτη πτήση τον ήταν διατεταγμένη υπηρεσία, για αντικατάσταση τον Απόλλωνα στην ημερήσια περιπολία του ήλιου.

Και ο Φαέθων όμως στην πρώτη πτήση τον παρασύρθηκε από νεανικό ενθουσιασμό και υπερ-εμπιστοσύνη, κάνοντας χαμηλές διελεύσεις πού κατέκαιαν τη γη. Φαίνεται μάλιστα ότι παρέβη κάθε κανονισμό ασφαλείας και εισήλθε σε καταιγιδοφόρο νέφος, όπου εφονεύθη από κεραυνό του Διός.

Όταν σκεφθεί κανείς τους ιπτάμενους ήρωες της μυθολογίας, αυτοί οι δύο είναι οι πρώτοι πού μας έρχονται στο νου. Ο πρώτος μάλιστα τιμήθηκε με την ονομασία νησιού και Θάλασσας. Και οι δύο υπήρξαν προκλητικοί παραβάτες των κανόνων ασφαλείας, τους οποίους η μυθολογία τονίζει ότι είχαν διδαχθεί συστηματικά.

Αντιθέτως, έχουμε στην μυθολογία Θαυμαστούς ιπτάμενους ήρωες, συνετούς χειριστές, που πολύ λίγο δοξάζονται για τις χειριστικές τους ικανότητες. Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στους Θεούς τον Ολύμπου πού έκαναν τακτικές πτήσεις, αλλά σε ήρωες γνωστούς από άλλες τούς δραστηριότητες, πού έπρεπε να Θεωρούνται πρότυπα χειριστών.

Ο Δαίδαλος δεν έγινε διάσημος σαν χειριστής. Ναι, σαν πολιτικός μηχανικός κατασκεύασε τον δαιδαλώδη λαβύρινθο τον βασιλέα Μίνωα. Ναι, σαν αεροναυπηγός κατασκεύασε τις πτέρυγες τον διάσημου Ικάρου. Αυτό όμως πού δεν τονίζεται είναι ότι αυτός έκανε την ΕΠΙΤΥΧΗ πτήση αποδράσεως από την Κρήτη. Κατά μία εκδοχή πέταξε μέχρι την Σικελία. Το γεγονός αυτό παραβλέπεται συστηματικά, έτσι ώστε Θεωρούμε τον Δαίδαλο μόνο σαν κατασκευαστή και τον ‘Ίκαρο σαν χειριστή.

Οι κατασκευαστές του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που πραγματοποίησαν την μυϊκή πτήση Κρήτη – Θήρα, ονόμασαν την πτητική συσκευή τους «Δαίδαλος» και όχι «‘Ικαρος». Πολύ καλά έκαναν. Ο «Δαίδαλος» έφθασε ασφαλώς στην Θήρα (έστω και λίγο βρεγμένος) ακολουθώντας το παράδειγμα τον συνετού Δαιδάλου, επιτυχημένου χειριστή, και όχι τον επιπόλαιού Ίκαρου.

‘Ένας άλλος πολύ γνωστός ήρωας είναι κατ εξοχήν επιτυχημένος χειριστής, αλλά κανείς δεν τον το αναγνωρίζει. Πρόκειται για τον Περσέα που έγινε διάσημος γιατί σκότωσε την Μέδουσα και έσωσε την Ανδρομέδα.

Αν εξετάσουμε τον μύθο, θα παρατηρήσουμε ότι ο Περσεύς αρχίζει την πτητική του δραστηριότητα με πτητικό μέσο μεγάλου πτερυγικού φόρτου, τα φτερωτά σανδάλια τον Ερμή. Με αυτά κάνει την επιτυχή επιδρομή εναντίον της Μέδουσας, από όπου αποκτά το μεταφορικό ιπτάμενο μέσον «Πήγασος». Μετά το τέλος της επιχειρήσεως, ο Περσεύς επιστρέφει τα σανδάλια ανέπαφα στον ιδιοκτήτη τούς, σε πλήρη αντίθεση με τον Φαέθοντα που γκρεμοτσάκισε (κατακρήμνισε) το άρμα που τον εμπιστεύθηκαν.

Ο Περσεύς χειριζόμενος το μεταγωγικό «Πήγασος» κάνει την πρώτη από αέρος σωστική επιχείρηση, διασώζοντας την Ανδρομέδα.

Ο Περσεύς όμως, ο επιτυχημένος και συνετός χειριστής, δεν δοξάζεται καθόλου σαν ιπτάμενος ήρωας. Το πτητικό του έργο περνάει απαρατήρητο από την αεροπορική λογοτεχνία.

πηγασος

Μετά τον Περσέα, έχουμε άλλον ένα άξιο χειριστή του ιπτάμενου «Πήγασου», τον Βελλεροφόντη από την Κόρινθο.

Ο ικανός αυτός χειριστής, επιβαίνοντας στον «Πήγασο», εκτελεί την επιτυχή επιδρομή κατά της Χίμαιρας. Η Χίμαιρα ήταν ένα φλογοβόλο τρίμορφο τέρας με ουρά δράκου. Κατά την μυθολογία, ο Βελλεροφόντης βομβάρδισε την Χίμαιρα από αέρος με ακόντια, αποφεύγοντας το αντιαεροπορικό πυρ. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τον, ο Βελλεροφόντης επέστρεψε ασφαλώς στην βάση του.

Αν αφήσουμε όμως κατά μέρος τις πολεμικές επιχειρήσεις, η αεροπορική ιστορία είναι τελείως άδικη για ένα Θαυμάσιο χειριστή μεγάλων αποστάσεων, τον Φρίξο.

Ο Φρίξος απογειώνεται με το επιβατικό χρυσόμαλλο κριάρι και επιβάτη την ‘Έλλη. Η απογείωση γίνεται κάπου κοντά στον Ορχομενό της Βοιωτίας (στην Κωπαΐδα). Η πτήση φθάνει στα όρια του τότε γνωστού κόσμου, στην Κολχίδα τον Καυκάσου.

Και εδώ συμβαίνει η μεγάλη αδικία. Η επιβάτης ‘Έλλη ζαλίζεται και, σε κάποια ανατάραξη, πέφτει από την θέση της, γιατί προφανώς δεν είχε δέσει καλά την ζώνη ασφαλείας. Η ‘Έλλη σκοτώνεται και γίνεται διάσημη. Το όνομά της το παίρνει μια Θάλασσα, μια νικηφόρος ναυμαχία των Βαλκανικών πολέμων, ένα ένδοξο αντιτορπιλικό και μια σύγχρονη φρεγάτα.

Όσο για τον Φρίξο, τον συνετό και ικανό χειριστή πού ολοκλήρωσε τον πτητικό άθλο και έφθασε στην Κολχίδα;

Πάει τον ξεχάσαμε.

Η ελληνική μυθολογία έχει αρκετούς ιπτάμενους ήρωες πού δεν αξίζουν μόνο δόξας και τιμής, αλλά και είναι κατάλληλοι σαν ινδάλματα, σαν πρότυπα για μίμηση. Η έμμονη αναφορά μας στο όνομα τον Ικάρου, αδικεί πολλούς άλλους αξιοθαύμαστούς χειριστές της αρχαιότητας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: