Οι φυλές των …… Ινδιάνων.

(αποσπάσματα από ένα άρθρο της Ms. Jacquelyn Griffin του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του U.S. Army Corps of Engineers με τίτλο Flying Machines and Indians που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ARMY AVIATION DIGEST τον Ιούνιο 1989 και μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.)

Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς έχουν ονόματα Ινδιάνικων φυλών;

Και αν το έχουμε κάνει, μπορεί να έχουμε ακούσει πολλές εκδοχές για την ονομασία τους, όπως για παράδειγμα ότι το Ε/Π CH-47 ονομάσθηκε Chinook, λόγω του ισχυρού κατωρεύματος που δίνουν τα πτερύγια των δύο κύριων στροφείων, ή σύμφωνα με κάποια άλλη εκδοχή ότι τα ελικόπτερα έχουν ονόματα ερπετών λόγω του ότι μπορούν και ελίσσονται κρυφά και να ενεργούν αποτελεσματικά.

Η απάντηση στο ερώτημα που βάλαμε είναι λίγο περίπλοκη.

Ας δούμε την εξέλιξη.

Υπήρχε ένας παλιός αμερικάνικος στρατιωτικός κανονισμός, ο AR 70-28 που καθόριζε ότι τα αεροσκάφη του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, θα παίρνουν ονομασίες Αμερικανικών Ινδιάνικων φυλών, ή Αρχηγών τους, ή Ινδιάνικων εκφράσεων.

Τέτοια δημοφιλή ονόματα παραπέμπουν την φαντασία μας και αντανακλούν, στην κινητικότητα, στην ευκινησία, στην ευελιξία, στην αντοχή και στην δύναμη πυρός του υλικού.

Και είναι αλήθεια όπως θα δούμε παρακάτω ότι λίγα οπλικά συστήματα είχαν τόσο πολύ δημιουργικότητα και χρώμα στην εξέλιξη των ονομάτων τους, όπως το ελικόπτερο.

Πριν να αρχίσουμε να μιλάμε για τα ινδιάνικα ονόματα των ελικοπτέρων μας, ας θυμηθούμε από πού βγήκε η λέξη helicopter

Στα 1863 ένας Γάλλος ο Viscomte de Ponton d’ Amecourt, έδωσε σε αυτή την ιπτάμενη μηχανή το όνομα ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ «helicopter», συνδυάζοντας την Ελληνική λέξη ΕΛΙΚΑΣ «helicos» και την επίσης Ελληνική λέξη ΠΤΕΡΟΝ «pteron» και έτσι γεννήθηκε η λέξη και η ονομασία της μηχανής «helicoptere.», στα γαλλικά ή «helicopter.» στα αγγλικά.

Ας πάμε τώρα να δούμε τα αμερικάνικα ελικόπτερα με τις ινδιάνικες ονομασίες όπως, το UH -60 Black Hawk, το  AH-64 Apache, το UH-1 Iroquois και το CH-47 Chinook.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ UH-1H Iroquois

Το όνομα Ιροκουά (αναφέρεται και ως Ιροκέζοι), δόθηκε σε ένα σύνολο φυλών ιθαγενών Αμερικανών, μελών μιας συνομοσπονδίας (Ένωση των πέντε, και αργότερα των έξι Εθνών).

Σήμερα τα μέλη των φυλών αυτών (περ. 50.000) βρίσκονται διασκορπισμένα ανάμεσα στον Καναδά (Οντάριο, Κεμπέκ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Πολιτεία της Νέας Υόρκης, Ουισκόνσιν, Οκλαχόμα).

Η ονομασία Ιροκουά, προέρχεται από τη λέξη αλγκονγκίν που σημαίνει «τα ερπετά». Οι ίδιοι έχουν αμφισβητήσει τη χρήση αυτού του όρου. Ως συλλογικό αυτοπροσδιορισμό χρησιμοποιούν έναν όρο που παραπέμπει στην κοινωνική τους οργάνωση που σημαίνει «το μεγάλο σπίτι».

Οι Ιροκουά υπερασπίστηκαν την ταυτότητα και τα δικαιώματα τους απέναντι στους αποίκους και κατέφυγαν από πολύ νωρίς στην οργανωμένη διπλωματία. Το 1710 μια επιτροπή από δέκα ηγέτες της συνομοσπονδίας (sachem) συναντήθηκαν με τη βασίλισσα Άννα, στις αρχές του 18ου αιώνα ο ηγέτης από τη φυλή Μοχώκ Τζόζεφ Μπραντ, πήγε στο Λονδίνο για να διαπραγματευτεί με τη βρετανική κυβέρνηση, κατά τον 20 αιώνα ανέλαβαν δράση σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Οι Ιροκουά συμμετέχουν ενεργά στα σημερινά κινήματα των ιθαγενών της Αμερικής.

Πάντως οι Ινδιάνοι της συνομοσπονδίας αυτής φημίζονται για τη σχολαστικότητά τους.

Το Ε/Π UH-1μπήκε για πρώτη φορά στο στόλο της αμερικάνικης Α.Σ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Είναι περισσότερο γνωστό με το παρατσούκλι του Huey, και όχι με την επίσημη ονομασία του Iroquois. Το παρατσούκλι  Huey έχει τις ρίζες του στην πρώτη κωδική ονομασία του, που ήταν  HU-1, που τον Σεπτέμβριο του 1962 άλλαξε σε UH-1, αλλά συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποκαλείται «Huey».

Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε περισσότερο για το Ε/Π αυτό, μια που υπήρξε η ραχοκοκαλιά πολλών ΑΣ.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ UH-60 Black Hawk

Αξίζει να πούμε δύο λόγια για την ιστορία τουΑρχηγού  Black Hawk.

Ο Αρχηγός Black Hawk είναι ένας θρύλος μεταξύ των Αρχηγών των φυλών των Ινδιάνων της Αμερικής.

Οι πρόγονοί του γύριζαν τις πεδιάδες του Κάνσας, Αϊόβα και τα εύφορα χωράφια της κοιλάδας του Black Rock  στο Ιλινόις.

Για να πούμε την αλήθεια, δεν θα έλεγα ότι ήταν θαρραλέος, αλλά  φάνηκε αντάξιος της αρχηγίας του όταν αψήφησε εντολή της κυβέρνησης να παραδώσει πάνω από 50 εκατομμύρια στρέμματα γης στους αποίκους, γης που υποτίθεται ότι δίνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, από μια φυλετική εκπρόσωπό του, το 1804. Λίγοι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ότι ήταν ένας ήρωας. Αλλά λίγοι έχουν την τιμή να ονομασθεί ένας πόλεμος με το όνομά τους (βλέπε για τον πόλεμο αυτόν εδώ).

Ίσως δεν ήταν μόνο η αγριότητα των Ινδιάνων Αρχηγών, όπως του Αρχηγού Black Hawk, αλλά και το θάρρος και η ανδρεία των οπαδών τους, που επικράτησαν στην νέα πολιτική του στρατού να  δίνει ονόματα Ινδιάνων στα αεροπορικά του μέσα. Έτσι συνέβη και με το Ε/Π UH-60A. Η επιλογή της ονομασίας του άρχισε τον Μάρτιο του 1977 με ένα διαγωνισμό ονοματοδοσίας στον οποίον συμμετείχαν 600 άτομα από το προσωπικό της αμερικάνικης Α.Σ που πρότειναν 268 ονόματα για το Ε/Π όπως τα Aleut, Cree, Frog, Hop, Kaw, Kickapoo, Mohican, Nakoa, Opeechee, Popogou, Porno, Puma, Sachem και Yaqui.

Στις 25 Αυγούστου 1977 το νέο ελικόπτερο έλαβε και επίσημα την ονομασία Black Hawk.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΑΗ-64 Apache

Οι Απάτσι (Apache), είναι ομαδική φυλή ινδιάνων που αποτελείται κυρίως απο αμερικάνους πρόσφυγες και βρίσκονται στην Νότια πλευρά της Αμερικής (στις πολιτείες της Αριζόνας, Καλιφόρνιας, του Νέου Μεξικού, του Τέξας, της Οκλαχόμα, και της Νεβάδας. Αυτή η φυλή επικοινωνεί κυρίως με την γλώσσα των Ατσαμπατσκάν (η αλλιώς Απάτσιαν).

Ο Πολιτισμός τους είναι ελάχιστα αναπτυσσόμενος και η κάθε φυλή Απάτσι επικοινωνεί ελάχιστα με άλλες φυλές Απάτσι. Όλες οι φυλές επικοινωνούν σε εφτά διαφορετικές γλώσσες και αυτές είναι οι: Ναβάχο, Γουέστερν Απάτσι, Τσιρικάουα, Μεσαλέρο, Τζικαρίλα, Λίπαν και Πλεινς Απάτσι (καλύτερα γνωστή και ως Κιόουα-Απάτσι). Τα περισσότερα μέλη Απάτσι βρίσκονται σήμερα στην Οκλαχόμα, στο Τέξας και στο Νέο Μεξικό.

Σχετικά πρόσφατα οι Απάτσι, μεταφέρθηκαν στις αστικές περιοχές των πολιτειών που αναφέρονται παραπάνω και κυρίως στις πρωτεύουσες των πολιτειών.

Οι φυλές των Απάτσι, κατά το παρελθόν ήταν η δυνατότερη ινδιάνικη φυλή στην Αμερική και οι εχθροί που τους εμπόδιζαν ήταν οι Ισπανοί αλλά και οι Μεξικανοί για αιώνες.

Οι Ινδιάνοι Απάτσι κτυπούσαν σκληρά και με ταχύτητα, όπως ακριβώς και το Ε/Π ΑΗ-64 Apache.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ CΗ-47 Chinook

Η φυλή των Ινδιάνων Chinook, διέμενε στην ΒΔ Αμερική προς τη πλευρά του Ειρηνικού. Κατά τον 19 αιώνα ζούσαν κατά μήκος του μέσου και κάτω ποταμού Columbia. Σήμερα ζουν σε περιοχές του Oregon και της Washington.

Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα 1805 από την εξερευνητική αποστολή των  Lewis και Clark στις περιοχές του κάτω Columbia ποταμού.

Ήταν ειδικοί στην κατασκευή κανό, αλλά πασίγνωστοι για τις ικανότητές τους στο εμπόριο και στις μεταφορές αγαθών.

Είδαμε ότι οι πρώτοι κάτοικοι της σημερινής Βόρειας Αμερικής, οι γηγενείς Ινδιάνικες φυλές, πέζουν ακόμα κάποιο ρόλο στη σημερινή πραγματικότητα των ΗΠΑ, δανείζοντας τα ονόματά τους στα αεροπορικά μέσα της Α.Σ

Ms. Jacquelyn Griffin

Comments
4 Σχόλια to “Οι φυλές των …… Ινδιάνων.”
 1. Ο/Η ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ λέει:

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ.
  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΡΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕΩΣ ΠΤΥΧΙΩΝ Ε/Π.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ Υ.Π.Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ή ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Emerson λέει:

  Ενημερωτικά

  Συμμετοχή Επιθετικών Ελικοπτέρων στην ΤΑΜΣ «ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΓΡΥΠΑΣ 2/12»
  http://www.army.gr/default.php?pname=Article&art_id=88452&cat_id=14

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: