FOR IPs ONLY.

(από το U.S. ARMY AVIATION DIGEST του DECEMBER 1983 που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ)

Πολλά πράγματα με έχουν επηρεάσει από τα πρώτα μου βήματα μέχρι σήμερα μέσα στην Αεροπορία Στρατού, αλλά ίσως το κυριότερο είναι οι Εκπαιδευτές μου.
Ακόμη θυμάμαι τον πρώτο μου Εκπαιδευτή στο Βασικό τμήμα της Σχολής, αλλά και όλους τους άλλους που κατά καιρούς είχα είτε στο βασικό είτε σε άλλα τμήματα που έβγαλα.
Τους θυμάμαι όλους να προσπαθούν να με ‘’μετασχηματίσουν’’, να με κάνουν χειριστή και να αφήνουν απάνω μου, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ένα κομμάτι τους από τη τεχνική τους, το τρόπο σκέψης τους….
Αυτά τα κομμάτια τους, με επηρέασαν, με επηρεάζουν και αυτά τα κομμάτια μετέτρεψα στον δικό μου πλέον τρόπο σκέψης αλλά και τεχνικής πτήσεως.

Σήμερα που είμαι και εγώ ένας από τους Εκπαιδευτές, μπορώ να καταλάβω αυτό που μας λέγανε οι ‘’παλιοί’’: Οι Εκπαιδευτές Πτήσεων είναι αυτοί που κάνουν την Αεροπορία Στρατού να υπάρχει. Όσους κανονισμούς και διαταγές να γράψουμε, μόνο η καθημερινή επαφή του Εκπαιδευτού με τον αρχάριο εκπαιδευόμενο χειριστή, θα τον κάνει χειριστή. Όσα εκπαιδευτικά βοηθήματα και μηνύματα ασφαλείας και να τυπώσουμε, εκείνος που επηρεάζει περισσότερο από αυτά τον εκπαιδευόμενο αλλά και τον πτυχιούχο χειριστή είναι ο Εκπαιδευτής.
Μάλλον είχαν δίκαιο, λέω μετά από τόσα χρόνια !
Φαντασθείτε τον Εκπαιδευτή σας να μην χρησιμοποιεί το checklist, να μην σέβεται τις Διαταγές Πτήσεων, να κάνει τις μικρομπαλαφαρίες του….
Ως Εκπαιδευτές Πτήσεων άμεσα και αποφασιστικά επηρεάζουμε τις ζωές των μαθητών μας, των χειριστών μας και γενικότερα την Αεροπορία Στρατού.
Νομίζετε ότι υπερβάλλω; Αν ναι, καθίστε αναπαυτικά στη καρέκλα σας και ξαναθυμηθείτε την ζωή σας ως χειριστές από τη πρώτη ώρα μέσα στο τμήμα του βασικού μέχρι σήμερα και ποιοι σα έχουν βοηθήσει να γίνετε αυτό που είστε σήμερα.

Αλλά αρκετά με την εισαγωγή….

Ας μιλήσω για τις προσωπικές μου απόψεις, για το ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ.
Επιγραμματικά σημειώνω ότι ο Εκπαιδευτής Πτήσεων θα πρέπει να είναι και ΦΙΛΟΣ και ΔΑΣΚΑΛΟΣ και ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ.

Οι Εκπαιδευτές Πτήσεων οφείλουν να γνωρίσουν τους μαθητές τους, αλλά και τους χειριστές της Μονάδος τους. Πρέπει να ξέρουν αρκετά καλά τον άνθρωπο για να μπορέσουν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να του μεταδώσουν αυτά που πρέπει. Στα βιβλία γράφονται πολλά για την προσέγγιση του εκπαιδευόμενου, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούμε πολλές φορές και το ένστικτό μας. Ως Εκπαιδευτής Πτήσεων στη Μονάδα πρέπει να είναι ΦΙΛΟΣ. Πρέπει να μπορεί να καθίσει με τους συναδέλφους του, ειλικρινά και εμπιστευτικά, χωρίς έπαρση και απαξιωτικές   εκφράσεις και να συζητήσει τα λάθη και τα προβλήματα που παρουσίασε στη πτήση. Οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους στη Μονάδα, είναι ένα από τα πρώτα μελήματα του Εκπαιδευτού ή/και του Αξιολογητή Πτήσεων.  Εάν αντιληφθεί ότι κάποιος τον αποφεύγει, δεν χρειάζεται να δείξει αντιπαλότητα ή υστεροβουλία. Μια καθαρά υπηρεσιακή φιλική στάση απέναντι σε αυτόν, πιστεύω ότι είναι η πιο σωστή.

Εδώ έρχεται το δεύτερο που είπα, το ότι ένας Εκπαιδευτής Πτήσεων πρέπει να είναι ΔΑΣΚΑΛΟΣ.


Ο δάσκαλος είναι αυτός που μπορεί να προκαλέσει μία αλλαγή σε κάποιον, είτε αυτή είναι σε διανοητικό επίπεδο είτε στο χειριστικό επίπεδο. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται από τη μεριά του Εκπαιδευτού, προετοιμασία, σωστή παρουσίαση και βοήθεια να το καταλάβει ο εκπαιδευόμενος. Εδώ πρέπει να σημειώσω και κάτι που δυστυχώς συμβαίνει συχνά. Οι γνώσεις που προσπαθεί να μεταδώσει ένας Εκπαιδευτής, δεν πρέπει να στηρίζονται στη βάση ότι ‘’εγώ τα ξέρω’’, αλλά πρέπει να κάθε τι που θα διδάξει στον μαθητή του να μπορεί να του δώσει και την εξήγηση, το πώς και το γιατί συμβαίνει, να του δώσει μια πλήρως σφαιρική αντίληψη για το αντικείμενο.
Το να διατηρεί ένα Εκπαιδευτής την επαγγελματικότητά του και την αποτελεσματικότητά του, δεν είναι εύκολο, κανένας δεν το ισχυρίζεται, ειδικά όταν έχει αναλάβει και πολλά άλλα καθήκοντα εκτός αυτά του εκπαιδευτή. Οφείλει όμως να μάθει να διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο του, να βρίσκει καιρό για να εμπλουτίζει τις γνώσεις του, να μην μένει σε όσα έχει στο τμήμα εκπαιδευτών, να επιλέξει ένα από τα τόσα πεδία του αεροπορικού επαγγέλματος (αρχές πτήσεως, ΠΔΟ, ΔΝΟ, τακτική, ΚΕΚ), να εμβαθύνει σε αυτά  και να γίνει ‘’ειδικός’’. Μόνο έτσι δεν θα μείνει στάσιμος και παρωχημένος μετά από λίγο καιρό.

Το τρίτο πράγμα που πρέπει να είναι ένας Εκπαιδευτής, είναι ότι πρέπει να είναι ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ, αυτός που αξιολογεί τους χειριστές με τον τρόπο που θα ήθελε να αξιολογείται και ο ίδιος. Μας είναι γνωστό ότι σε κανένα δεν αρέσει να τον αξιολογούν, αλλά η αίσθηση αυτή απαλύνεται όταν ο Αξιολογητής, δεν μένει στα τετριμμένα, αλλά μετρά και αξιολογεί την ουσία. Θα πρέπει οι πτήσεις αξιολογήσεως να μην είναι από την αρχή μέχρι το τέλος τους πτήσεις που να θυμίζουν διαδικασίες ανάγκης. Θυμάμαι, τα πρώτα χρόνια που έγινα αξιολογητής, σχεδόν απέρριψα στη προφορική του εξέταση έναν πολύ έμπειρο χειριστή, διότι δεν μπορούσε να μου δώσει τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις. Ο χειριστής αυτός ήταν ο διευθυντής Πτήσεων της μονάδας. Μετά από μερικές ημέρες, έμαθα ότι απαγόρευσε τη πτήση ενός νέου χειριστή (που ήξερε όλες τις σωστές απαντήσεις στα προφορικά διαγωνίσματά μου), που πήγαινε να πετάξει με έναν τόσο κακό καιρό που θα τρόμαζε και αγγέλους…. Αυτή μη μικρή εμπειρία μου δίδαξε ότι οι αξιολογήσεις πρέπει να γίνονται με τακτ. Μου έδωσε μια άλλη οπτική γωνία για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει ένας αξιολογητής τις αξιολογήσεις…..
Ο αξιολογητής έχει την υποχρέωση να προσπαθεί να αξιολογήσει του χειριστές όσο γίνεται πιο δίκαια. Εάν παρουσιάζεται ως ένας εξεταστής που δεν έχει περάσει ποτέ του κανέναν, τότε σίγουρα χάνει την αυτοεκτίμησή του αλλά και των υπολοίπων και στην ουσία αποτυχαίνει ό ίδιος στο έργο του.
Για να σκεφτούμε ένα θέμα τώρα.
Πως θα αξιολογούσατε έναν συνάδελφο που δεν υπηρετεί σε μονάδα , αλλά σε επιτελική θέση που πετά μόνο για να συντηρηθεί και πως έναν ‘’μάχιμο’’ χειριστή της μονάδας σας; Θα είχατε διαφορετικά στάνταρτ για τον έναν και άλλα για τον άλλο; Το τίμιο και το σωστό είναι ότι πρέπει να αξιολογηθούν με τα ίδια ελάχιστα και όχι να κάνει κανείς τα στραβά μάτια.
Αν είχατε να αξιολογήσετε έναν χειριστή πολύ φίλο σας, τι θα κάνατε, θα τον απορρίπτατε αν δεν πέρναγε την αξιολόγηση ή θα κάνατε τα στραβά μάτια;
Εγώ θα τον απέρριπτα διότι είναι δύσκολο να βρεις τέτοια εποχή καλούς φίλους και δεν θα ήθελα να τον χάσω…
Και ένα τελευταίο για το θέμα των αξιολογήσεων, ποτέ δεν πρέπει να μιλάμε δημόσια για το πώς πήγε η εξέταση κάποιου. Βέβαια οι επιδόσεις του θα πρέπει να αναφερθούν στον Διοικητή, ίσως να πρέπει να τις συζητήσεις και με άλλον αξιολογητή, αλλά δεν επιτρέπεται να τον κάνει δημόσια ‘’ρεζίλι’’. Μεσοπρόθεσμα, εσύ ως αξιολογητής θα χάσεις διότι θα χάσεις την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σου.

Ο εκπαιδευτής πτήσεων τέλος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει ότι είναι ένας από τους τόσους που συνεχίζουν να συντηρούν την ιστορία των πτήσεων που ξεκίνησαν οι αδελφοί Wright.

(απόδοση από το αγγλικό, Army Aviator)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: