Στρατιωτικες Επιχειρησεις σε Αστικο Εδαφος (ΣΕΑΕ) #1

Αντιγράφουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ :

Την 8 Σεπτεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε άσκηση Μονάδων της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στην εκτέλεση επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές. Την άσκηση παρακολούθησε ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Φραγκούλης Φράγκος στο πλαίσιο της επίσκεψης του σε Σχηματισμούς και Μονάδες του Β’ Σώματος Στρατού.

Η παραπάνω φωτογραφία και το βίντεο, είναι επίσης από την ίδια σελίδα.

Εμείς συμμετείχαμε στην άσκηση αυτή, με μια Ομάδα μεταφορικών και μία επιθετικών Ε/Π, που όπως θα δείτε αν παρακολουθήσετε το βίντεο, τα μεν μεταφορικά Ε/Π, εκτέλεσαν αποστολές μεταφοράς επίγειων δυνάμεων με αποβιβάσεις με τη μέθοδο της ταχείας καταρρίχησης (fast rappelling) και αποστολές αεροδιακομιδών, τα δε ΕΕ/Π εκτελούσαν αποστολές απομόνωσης της αστικής περιοχής.

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν έχουμε σκοπό να το αφήσουμε έτσι – μιας που μας δόθηκε το έναυσμα από πλευράς επίσημης ανακοίνωσης – θα επανέλθουμε για να το δούμε με όση λεπτομέρεια του αρμόζει……. και πάντως όχι επιδερμικά….

Εν αναμονή λοιπόν……

Comments
9 Σχόλια to “Στρατιωτικες Επιχειρησεις σε Αστικο Εδαφος (ΣΕΑΕ) #1”
 1. Ο/Η Στεφανος Ατσαλος λέει:

  Καλησπερα σε ολους.
  Επεσε πολυ διαβασμα βλεπω.
  Για οσους δεν γνωριζουν υπαρχει η παρακατω ιστοσελιδα της Μποινγκ ειδικα για τους Απατσιδες.
  http://www.boeing.com/Microsites/IDS/2009/apache/issue_01/index.html
  Εχει αρκετο υλικο για διαβασμα.

 2. Ο/Η HELBIL λέει:

  …είτε ο κατασκευαστής, είτε ο χ ρ ή σ τ η ς που έχει την τεχνογνωσία έρευνας και τυποποίησης, όπως οι Ε.Δ των ΗΠΑ, πιστοποιεί – μετά από δοκιμές – και μία συλλογή ταχείας καταρρίχησης…Αρα τίποτα δεν εμποδίζει τον Ε.Σ να πιστοποιήσει ή ακόμα καλίτερα να κατασκευάσει μία συλλογή για τα Huey. Για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει και το Κ.Ε.ΤΕ.Σ.

 3. Ο/Η Army Aviator λέει:

  @ HELBIL

  Οι φωτό που έστειλες, είναι Huey που ανήκει στο αεροκίνητο τμήμα της Αστυνομίας του Λος Άντζελες (LAPD). Σχεδόν όλες οι πολιτειακές Αστυνομίες στις ΗΠΑ, έχουν από ένα τέτοιο τμήμα (βλέπε και http://www.alea.org/photogallery/detail.asp?rid=145&photoid=3902&gid=189) και όλες χρησιμοποιούν τα Huey που πήραν από τον Στρατό, ή την Εθνοφρουρά για να κάνουν επιχιερήσεις fast rope. Αλλά, τα κιτ που χρησιμοποιούν (και αυτό εννοούσα ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. Το να πάμε να πάρουμε μία τέτοια συλλογή, πρέπει να βρούμε αν είναι πσιτοποιημένη από στρατιωτικό φορέα της αμερικής, πράγμα που για του αστυνομικούς των ΗΠΑ, δεν είναι υποχρεωτικό.

  • Ο/Η Army Aviator λέει:

   @ HELBIL

   Θεωρητικά έχεις δίκαιο. Δυστυχώς για τα αεροπορικά θέματα (τροποποιήσεις-πιστοποιήσεις κ.λπ) καμμία αρχή στην Ελλάδα (ακόμη και η ΕΑΒ), δεν είναι πιστοποιημένη από τον ΟΕΜ (Original Equipment Manufacturer), για σοβαρού τύπου πιστοποιήσεις-μετατροπές. Αλλά το θέμα έχει και άλλη διάσταση αγαπητέ μου. Αυτή της επιχειρησιακής σκοπιμότητας. Δέχομαι την εν λόγω εκπαίδευση με Σινούκ και με τα επερχόμενα ΝΗ-90, μια που μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις που να απαιτούν τέτοιου τρόπου αποβίβαση προσωπικού (διείσδυσεις κ.λπ). Δεν το καταλαβαίνω για τα Ε/Π της ΠΑ και του ΠΝ, μια που δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ τέτοιου είδους επιχειρησιακή αποστολή. Εκτός αν ενδιαφερόμαστε πιο πολύ για τις φιέστες, παρά για την ουσία της αποστολής μας. έχουμε φαγωθεί για το »γιατί» και δεν βλέπουμε ούτε τα HELO CASTING με ή χωρίς ΔΝΟ των Σινούκ, ούτε το fast rappelling και τη ρίψη βατραχανθρώπων με τα Huey, ούτε τίποτε . Για μένα, όταν έλθουν τα κατάλληλα για ειδικές επιχειρήσεις Ε/Π-συλλογές τότε θα έλθει και η ώρα της πραγματικής εκπαίδευσης. Τα υπόλοιπα είναι απλά (η ταπεινή μου άποψη) για τις φιέστες.

 4. Ο/Η HELBIL λέει:

  …μέθοδος (fast rappelling). είναι η προβλεπόμενη και η εφαρμοζόμενη από όλους για τα Huey. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που σου έστειλα, οι πλέον ειδικοί σε επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές έχουν άλλη άποψη.

 5. Ο/Η HELBIL λέει:

  H μέθοδος fast rappelling, το μονο που έχει πλέον να προσφέρει στο πεδίο της μάχης είναι εύκολους στόχους για σκοποβολή. Fast rope (ταχύτητα), CH-53 και CH-46 (προστασία από ελαφρά πυρά λόγο του ότι η έξοδος γίνεται από καταπακτή) είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος στο αστικό πεδίο. Π.Ν και Π.Α εδώ και αρκετά χρονια χρησιμοποιούν το fast rope σε AS 332C1 Super Puma και S70B6 Aegean Hawk αντίστοιχα με αξιόλογα αποτελέσματα, αλλά παραμένει το ζήτημα της έκθεσης της ομάδας που αναμένει προς καταρρίχηση σε πυρά. To γιατί ο Ε.Σ επίμένει σε μεθόδούς αναποτελεσματικές και ξεπερασμένες είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

  • Ο/Η Army Aviator λέει:

   Αγαπητέ μου ας τα πάρουμε από την αρχή, όπως τα σχολιάζεις.

   Λες λοιπόν: »H μέθοδος fast rappelling, το μονο που έχει πλέον να προσφέρει στο πεδίο της μάχης είναι εύκολους στόχους για σκοποβολή»

   Είναι λάθος. Να ξέρεις λοιπόν ότι για κάθε ένα τύπο Ε/Π, είτε ο κατασκευαστής, είτε ο χρήστης που έχει την τεχνογνωσία έρευνας και τυποποίησης, όπως οι Ε.Δ των ΗΠΑ, πιστοποιεί – μετά από δοκιμές – και μία συλλογή ταχείας καταρρίχησης. Αν λοιπόν πάς και διαβάσεις το εγχειρίδιο του Αμερικανικού Στρατού TC- 21-24 με τίτλο RAPPELLING θα δεις στο κεφάλαιο 3, ποιές συλλογές καταρρίχησης είναι πιστοποιημένες και για ποιούς τύπους Ε/Π. Το εγχειρίδιο μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ. Η αμερικανική Αεροπορία Στρατού λοιπόν, έχει πιστοποιημένες συλλογές καταρρίχησης:

   για τα Ε/Π UH-1H την ίδια που έχουμε και μεις, και φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες και με την οποία εκτελείται ταχεία καταρρίχηση με τη μέθοδο fast rappelling.

   να μια όπως φαίνεται η συλλογή από έξω.

   και μία άλλη φωτογραφία, όπως φαίνεται η συλλογή από μέσα.

   για τα Ε/Π UH-60, έχει τη συλλογή που φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες και με την οποία εκτελείται ταχεία καταρρίχηση με τη μέθοδο Fast rope.(να σημειώσεις ότι η συλλογή είναι στάνταρτ εξοπλισμός σε όλα τα Ε/Π αυτού του τύπου).

   Για τα Ε/Π CH-47, όπως θα δεις στο TC, ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ καμμία συλλογή ταχείας καταρρίχησης. Ο λόγος γι΄αυτούς είναι προφανής. Επειδή έχουν την ευχέρεια να διατηρούν dedicated ανθρώπους και μηχανές, δεν μπερδεύουν αποστολές και μέσα. Τα Σινούκ της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού είναι dedicated για αερομεταφορές και αεροκίνητες επιχειρήσεις και γενικά για cargo αποστολές.

   Στις παραπάνω φωτογραφίες βλέπεις Σινούκ να εκτελεί ταχεία καταρρίχηση με την μέθοδο του Fast rope, αλλά το Ε/Π είναι Μονάδας Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων….

   Λες: »Fast rope (ταχύτητα)…..είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος στο αστικό πεδίο»

   Συμφωνώ. Αρκεί να έχουμε το κατάλληλο Ε/Π για τις επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον, με την προβλεπόμενη- εγκεκριμμένη συλλογή ταχείας καταρρίχησης και αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το Huey με τη συλλογή fast rappelling.

   Βέβαια ούτε καν συζητάμε για Σινούκ σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις !!

   Λες: »CH-53 και CH-46 (προστασία από ελαφρά πυρά λόγο του ότι η έξοδος γίνεται από καταπακτή)».

   Συμφωνώ για το CH-53

   Λάθος για το CH-46. Οι παρακάτω φωτογραφίες πιστεύω να σε πείσουν, διότι φαίνεται καθαρά ότι τη καταρρίχηση την κάνουν από το πίσω μέρος του Ε/Π, με μία συλλογή που προσομοιάζει αυτήν της συλλογής του Σινούκ των Ειδικών επιχειρήσεων.

   Αυτό που ίσως να σε παρέσυρε για το σημείο εξόδου- γιατί πράγματι η Ομάδα »κρεμιέται» από τη κοιλιά του Ε/Π – ίσως να ήταν κάποιες φωτογραφίες, όπως οι παρακάτω, οι οποίες δεν δείχνουν βέβαια καταρρίχηση, αλλά απαγκίστρωση

   Εδώ βλέπεις τη απαγκίστρωση να γίνεται από ένα Ε/Π του ΠΝ των ΗΠΑ, που αυτοί την λένε SPIE (Special Patrol Insertion/Extraction) και είναι ή ίδια τακτική με την F.R.I.E.S (fast-rope insertion and extraction system), που εφαρμόζεται από την αμερικανικό στρατό.

   Εδώ βλέπεις την έναρξη της απαγκίστρωσης του προσωπικού με τη μέθοδο F.R.I.E.S

   Και εδώ την ολοκλήρωση της φάσης απαγκίστρωσης με τη μέθοδο F.R.I.E.S.

   Οι παραπάνω (δύο) εικόνες είναι από συνεκπαίδευση που έγινε στο Α/Δ Στεφανοβικείου, το 1995 με αμερικανούς Πεζοναύτες, Μονάδες Α.Σ και άνδρες της 32 ΤΑΞΠΝ. Αυτό που βλέπεις είναι το F.R.I.E.S και γίνεται η φάση της απαγκίστρωσης-αποχώρησης, με Ε/Π CH-46 των αμερικάνων ΠΝ.

   Λες : »Π.Ν και Π.Α εδώ και αρκετά χρονια χρησιμοποιούν το fast rope σε AS 332C1 Super Puma και S70B6 Aegean Hawk αντίστοιχα με αξιόλογα αποτελέσματα, αλλά παραμένει το ζήτημα της έκθεσης της ομάδας που αναμένει προς καταρρίχηση σε πυρά»

   Το τι κάνουν οι συνάδελφοι της Π.Α και της ΔΕΝ, που κρεμούν το rope στο hoist, που αντέχει 600 λίβρες και είναι για άλλη δουλειά, δεν μπορώ να ξέρω και ούτε το κριτικάρω (δεν αφήνω κανένα υπονοούμενο), εγώ πάντως από το hoist των Σινούκ ποτέ δεν θα κρέμαγα rope για να κατεβάζω έναν-έναν τα κομμάντα.

   Λες : »To γιατί ο Ε.Σ επίμένει σε μεθόδούς αναποτελεσματικές και ξεπερασμένες είναι ένα μεγάλο ερώτημα».

   Νομίζω ότι σου έχω απαντήσει με όλα τα παραπάνω. Δεν είναι ξεπερασμένη η μέθοδος. είναι η προβλεπόμενη και η εφαρμοζόμενη από όλους για τα Huey.

   Για τα Σινούκ, έχει παραγγελθεί η συλλογή που προβλέπεται, αν και επιχειρησιακά (προσωπικά) έχω πολύ σοβαρές αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα αυτού του τρόπου (εκτός από το στοιχείο του εντυπωσιασμού και της επίδειξης).

   Τέλος για όσα έχουν γραφεί (και φαίνεται ότι και εσύ είσαι επηρεασμένος), για την »άρνηση» της ΑΣ να βάλει το fast rope στα δικά της Ε/Π, νομίζω δεν είναι άξια σχολιασμού, μια και ποτέ δεν θα βάλουμε κάτι που δεν είναι πιστοποιημένο για τα Ε/Π μας/

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Στρατιωτικες Επιχειρησεις σε Αστικο Εδαφος (ΣΕΑΕ) #1 […]

 2. […] 4, 2010 · Γράψτε ένα σχόλιο  Στο σημείωμά μας,  Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Έδαφος (ΣΕΑΕ) #1, γράψαμε ότι : Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν […]Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: