TANAGRA AIR SHOW (4)

ΤΑΝΑΓΡΑ 2008

Σημείωση Army Aviator:

Έχω τη χαρά να φιλοξενώ σήμερα το κείμενο του Δημήτρη Σαμπάνη, μια μίνι ανταπόκριση από τις δύο ολόκληρες μέρες που έζησε με το προσωπικό της Αερ. Στρατού, στην Τανάγρα. Ιδιαίτερης σημασίας η συνέντευξη που πήρε από τον Αρχηγό της Αεροπορικής Αποστολής του 1ου ΤΕΕΠ, αλλά και των παρατηρήσεων που καταγράφει, που θα πρέπει να τις διορθώσουμε την επόμενη φορά, όποτε κι’ αν είναι. Ας τον απολαύσουμε λοιπόν !!!

Όσοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τα πτητικά μέσα γνωρίζουν πολύ καλά το τι έγινε την Παρασκευή 12 και το Σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Οι διψασμένοι φίλοι της Αεροπορίας μετά την επιτυχία του Αρχάγγελου 2005, περίμεναν πως και πως μια ανάλογη εκδήλωση γιατί, πως να το κάνουμε, άμα έχεις το μικρόβιο δεν κρατιέσαι. Ετσι μετά απο ψιθύρους, ράδιο-αρβύλες και συναφή επικοινωνιακά μέσα ανακοινώθηκε η διοργάνωση του Show.

Μικρότερο σε έκταση όσον αφορά την συμμετοχή στις πτητικές επιδείξεις, μόνο τα ελληνικά χρώματα πέταξαν, δεν έπαψε να έχει ενδιαφέρον απο στατικής άποψης. Πολλές αεροπορικές δυνάμεις βρέθηκαν στο χώρο παρουσιάζοντας τα καμάρια τους.

Έτσι και εμείς, η Ελληνική Αεροπορία Στρατού, ήρθε με τα καμάρια της, 3 Apache AH-64+ του 1ου ΤΕΕΠ (ΕΣ1010 και ΕΣ1011 για το πτητικό κομμάτι και ΕΣ1019 για το στατικό) και 1 Chinook CH-47D (ΕΣ904 για το στατικό).

Η ομάδα του 1ου ΤΕΕΠ ήταν πολυπληθής και λόγω των πτήσεων των Ε/Π, είχαν όμως μαζί τους πολύ κέφι, μια καλοδουλεμένη ομάδα…..

Ο Igor σε πλήρη ανάπτυξη.....

Ο Igor σε πλήρη ανάπτυξη.....

που έφερνε απο κοντά και τα αναμνηστικά (ελληνιστί «souvenir») σε ένα περίπτερο εκστρατείας που συγκέντρωσε πολύ κόσμο.

Συμμετείχαν απο το 1ο ΤΕΕΠ:

–                      Τχης Μελισσόβας Γεώργιος – «Major Black»

–                      Υπγος Παντσής Ευάγγελος – «Angel»

–                      Αλχιας Σκαφίδας Κλεομένης – «Elvis»

–                      Αλχιας Θανασιάς Στέφανος – «Ninja»

–                      Λγος Χριστογιάννης Γεώργιος – «… Αλογο»

–                      Ανθγος Μόρφης Πέτρος – «Igor»

–                      ΕΠΟΠ Λοχίας Κεραμιδάς Ιωάννης – «Black Tiger»

–                      ΕΠΟΠ Δνεας Χατζηλιάδης Δημήτριος

–                      Ανθστής Μανούσιος Γεώργιος – «Marouani»

–                      ΕΠΟΠ Δνεας Αντωνόπουλος Κων-νος – «Antony»

–                      ΕΠΟΠ Δνεας Πράπας Στυλιανός – «Στελάρας»

Όλοι παρόντες και τις δύο μέρες.

Η συμμετοχή του 4ου ΤΕΑΣ ήταν δύο στελέχη του το Σάββατο οι Τχης Παπουτσάκης Νικόλαος και Αλχίας Μανασής Δημήτριος  και οι Ανθστης Δερμάνης Χρήστος και ΕΜΘ Επιλοχίας Αθανασόπουλος Ι για την Κυριακή.

Χωρίς περίπτερο και αναμνηστικά, κρίμα. Γιατί και το Chinook είχε ουρές…

Έτσι λοιπόν γνωριστήκαμε με τα «παιδιά», μάθανε για τις δραστηριότητές μας, και έτσι ήρθαμε πιό κοντά. Πιστεύω οτι θα μας διαβάζουν ποιό συχνά, περισσότεροι,  και θα σχολιάζουν κιόλας, αφου όπως ομολόγησαν όσοι μας έχουν επισκεφθεί βρίσκουν πολλά και ενδιαφέροντα στα γραφόμενά μας. Ετσι αισθάνθηκα και εγώ ενεργό μέλος της ομάδας της ΑΣ και πέρασα μαζί τους δύο μέρες καταπληκτικές. Ναστε καλά όλοι σας, με υγεία και καλές προσγειώσεις.

Το static display τράβηξε πολύ κόσμο. Σε ενα άτυπο διαγωνισμό θα κερδίζαμε τουλάχιστον το αργυρό μετάλλιο. Τα παιδάκια δεν σταμάταγαν να ζητάνε να ανέβουν πάνω (ΑΗ-64Α+) ή να μπούνε μέσα (CH-47D).  Ετσι για κάποια απο τα στελέχη, η υπηρεσία φρόντισε και για την γυμναστική τους (άρση βαρών) γιατί για να πετάμε καλά πρέπει να έχουμε και καλή φυσική κατάσταση.

Στο πτητικό κομμάτι νομίζω οτι αθόρυβα τα Apache έκλεψαν την παράσταση, γεγονός που αναγνωρίστηκε και απο τους επισκέπτες τόσο κατά την επίσκεψή τους στο χωρο μας όσο και απο τα γραφόμενα σε διάφορα forum.

΄Εγραψαν τα παιδιά από το www.modelclub.gr και με συνοδεία φωτό:

«leopard» : – Go ahead make my day punk Exclamation Μην το βρεις μπροστά σου αυτό το θηρίο. (για το Απάτσι και το πυροβόλο του)

Apache for ever.

– Chinook και δε το χορταίνεις.

«nick2″ : – Δεν ξέρω πόσοι καί ποιοί κατάλαβαν αν κέρδισαν τα apache ή τα mirage στις μεταξύ τους «μάχες». Ίσως οι πολύ ειδικοί καί οι………..ξερόλες.

«Theios Nontas» : – Τα Aπάτσι τα οποία πραγματικά με ενθουσίασαν με την επίδειξη τους και νομίζω έκλεψαν την παράσταση

«Heater» : – Θεαματικοτατο το 2vs2 , πολυ καλο το σεναριο HVAA, οι προσβολες ελικοπτερων apache απο M-2000 και F-16 ολα τα λεφτα (και πρεπει σε δυο τουλαχιστον περιπτωσεις τα apache να εκαναν traking τα F-16!!!)

«Manos 88″ : – μηπως η αεροπορια στρατου εχει κατι αεροπλανακια c-12 (νομιζω 2 τον αριθμο ) που το ενα εχει πληρη προσθαφερουμενο εξοπλισμο αεροφωτογραφησης και το αλλο χρησιμοποιειται για vip
αυτα εμεις δεν αξιζει να τα δουμε ποτε??

«Λοχίας (ΤΘ)» : – Ερώτηση : το Chinook το Σάββατο πρωί που πήγα εγώ ήταν κλειδαμπαρωμένο. Κάποιος μου είπε ότι αργότερα το ανοίξανε και επέτρεπαν φωτό από το εσωτερικό (τη γκαντεμιά μου…). Αληθεύει?

Για τον σχεδιασμό της παρουσίασης στα δύο σκέλη των Απάτσι ο Τχης Μελισσόβας «Major Black» μας είπε:

« Το πρόγραμμα πως το σχεδιάσατε; »

Το πρόγραμμα κατά βάση ήτανε 70% ίδιο με τον Αρχάγγελο 2005. Από κει και πέρα βάλαμε κάποια extra πράγματα, μειώσαμε τους ελιγμούς υψηλής επικινδυνότητας χωρίς να θέλουμε να επιβαρύνουμε το σκάφος και τους χειριστές αντίστοιχα και δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μειώσουμε την ταχύτητά μας ώστε να φανεί πολύ πιο όμορφα η κίνηση του ελικοπτέρου ιδίως στο carousel με την άνοδο και την πισωκίνηση που κάναμε μετά.

Για τις εμπλοκές ήταν προσχεδιασμένο με την ΠΑ με τους αρχηγούς σχηματισμού των Mirage 2000 και F-16, είχαμε κάνει την ενημέρωσή μας, είχαμε ένα γενικό σημείο στο οποίο θα «πέφτανε» τα μαχητικά, γιατί θα ήτανε πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να μας εντοπίσουνε από ψηλά. Οπότε παίζανε κάπου γενικώς. Για μας ήταν πολύ-πολύ εύκολο να γυρνάμε όποια στιγμή θέλουμε και να μπορέσουμε να αποφύγουμε την βολή τους και αντίστοιχα να εμπλέξουμε τα μαχητικά.

« Σε χρόνο δοκιμών της προετοιμασίας πόσο σας πήρε; »

Πάρα πολύ λίγο. Λόγω των αυξημένων αναγκών σε ελικόπτερα για τις φετεινές ασκήσεις, κάναμε μια δοκιμή στο Στεφανοβίκειο μισής ώρας και μια δοκιμή χθές (Παρασκευή 12/9), ερχόμενοι στην Τανάγρα την οποία παρακολούθησε ο Διοικητής της μονάδος και ο Ταξίαρχος με τον Υποδιοικητή της Ταξιαρχίας, ούτε μια ώρα δηλαδή.

« Θεωρητικά για Display Pilot χρειάζεται ειδική εκπαίδευση; »

Κανονικά, ναι. Και δεν ξέρω κατά πόσο είμαι καλά ενημερωμένος αλλα από ότι έχω διαβάσει στα site της πολεμικής αεροπορίας είναι κάποια ειδικά σχολεία για ελιγμούς συγκεκριμμένους που κάνουν display pilot και τα μέσα φυσικά. Τώρα το Απάτσι, είναι μαχητικό ελικόπτερο, απλώς προσπαθούμε να δείξουμε στον κόσμο πόσο δυνατό είναι και πιστεύω ότι το κάνουμε καλά.

Επίσης από ότι έχω μιλήσει με διάφορους δημοσιογράφους από περιοδικά των αμυντικών θεμάτων είμαστε το μοναδικό team που υπάρχει στον κόσμο με Απάτσι. Υπάρχει και ένας Ολλανδός που κάνει solo display με Delta.

Και για την ιστορία τα πληρώματα είναι στο 1011 Μελισσόβας – Σκαφίδας,

1010 Παντσής – Θανασιάς».

Μετά τις «εμπλοκές» του Σαββάτου ακούστηκαν παράπονα ότι κάποιους δεν τους αφήσαμε να κάνουν όπως θα ήθελαν και έτσι κατεβήκαμε την Κυριακή πιό χαλαρά και ανοιχτήκαμε περισσότερο στο χώρο…

Την Κυριακή είχαμε και την επίσκεψη των επισήμων του κ Α/ΓΕΣ Στρατηγού Βούλγαρη και κατόπιν χωριστά του Υποδιευθυντή της ΔΑΣ Ταξιάρχου Τασιούδη. Αμφότεροι έδωσαν συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους.

Blacky - Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ - Igor. (Όχι θα άφηνα την ευκαιρία της αναμνηστικής να πάει χαμ�νη..!)

Από αριστερά προς τα δεξιά: Blacky - Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ - Igor. (Όχι θα άφηνα την ευκαιρία της αναμνηστικής να πάει χαμένη..!)

Η Κυριακή τελείωσε με ένα μικρό γλέντι μπροστά στη σκηνή με τα αναμνηστικά (και αρνιά ψήσαμε…) σαν επιβράβευση του επιτυχούς τριημέρου και δώσαμε ραντεβού για του χρόνου, πιο καλά και πιο δυναμικά.

Με μια εντυπωσιακή απογείωση με σχεδόν κατακόρυφη άνοδο στο τέρμα του διαδρόμου προς ανατολάς, τα δύο Απάτσι ΕΣ1010 και ΕΣ1011, πήραν πορεία προς το Στεφανοβίκι γύρω στις 17:30. Ηδη ο ήλιος άρχισε να γλυκαίνει και να γέρνει, εντυπωσιασμένος από αυτά που είδε αυτές τις δύο ημέρες.

Και επειδή ψιθυρίζεται ότι του χρόνου θα οργανωθεί κάτι το πιο δυνατό, ισάξιο του 2005, Κύριοι, αρχίστε τις ετοιμασίες. Εμείς θα είμαστε εκεί, περιμένοντας να σας θαυμάσουμε και να σας αποθανατίσουμε με το φακό μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΠΑΝΗΣ

ΑΘΗΝΑ 22-9-2008

ΥΓ1.

Ευχαριστώ τον Τχη Μελισσόβα για την πρόσκλησή του στην έδρα του 1ου ΤΕΕΠ

ΥΓ2.

Και τις δύο μέρες πέταξε ίσως η μοναδική σε πτητική κατάσταση παγκοσμίως, Dakota (έχει λάβει μέρος και στον πόλεμο της Κορέας). Τι το καλύτερο να πετούσε και το δικό μας Beaver (αν το είχαμε) που είναι και κοντινής γενιάς με την Dakota, και να πετάξει ψηλά το όνομα της ΑΣ. Αρκετοί γνώστες μου το ανέφεραν.

Θα κάνουμε κάτι ανάλογο;

Advertisements
Comments
3 Σχόλια to “TANAGRA AIR SHOW (4)”
 1. Ο/Η Army Aviator λέει:

  @ Γιάννης Κ.

  Σε ευχαριστώ και γώ γιάννη για τα καλά σου λόγια. Θα ήθελα όμως (όπως τονίζει και ο Δημήτρης) να γράφεις και να γράφετε πιο συχνά…

 2. Ο/Η Δ.ΣΑΜΠΑΝΗΣ λέει:

  @ Γιάννη

  Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, περισσότερο απο ολα με ευχαριστεί η παρουσία σου εδώ, τεκμηριωμένα μέσω του σχολιασμού σου και θα ήθελα κάτι ανάλογο και απο τους υπόλοιπους που μας διαβάζουν. Ετσι για να «παίρνουμε» τα πάνω μας… και να συνεχίζουμε δυνατά για κάτι που αγαπάμε τόσο πολύ.

 3. Ο/Η Γιάννης Κ. λέει:

  Το αφιέρωμα του Δημήτρη είναι άριστο για τον Αρχάγγελο , μπράβο keep up the good work…..
  CH-47D

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: