ΠΤΗΣΗ ΜΕ ΔΝΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

anvis_high2.jpg

Στο Flightfax του Απριλίου 2003, θα βρει κανένας ένα σωρό άρθρα, για τις πτήσεις με Διόπτρες Νυκτερινής Όρασης (ΔΝΟ), σε περιβάλλον ερήμου.

Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς από όλα τα άρθρα, είναι μια σύνοψη από όλες τις επιχειρήσεις Ε/Π από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, πίσω στα 2001, για τη χρήση των ΔΝΟ.

Έτσι συνοψίζοντας τι μπορεί να απασχολήσει κάποιον που χρησιμοποιεί τις ΔΝΟ, έχουμε….

Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στον σχεδιασμό επιχειρήσεων με ΔΝΟ, διότι οι χειριστές, πρέπει να σχεδιάζουν με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα σκέλη πτήσης έτσι ώστε αυτά να μην είναι κόντρα σε μία σεληνη που ανατέλλει ή δύει.

Το ύψος της σελήνης από τον φαινόμενο ορίζοντα έχει και θετικές και αρνητικές πλευρές. Σε μικρές γωνίες (ύψος), μικρότερο από τις 30 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, η εδαφική μορφολογία, παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αναγνώριση των χαρακτηριστικών εδαφικών σημείων και ο συσχετισμός τους με αυτά του χάρτη. Σε μεγαλύτερες τώρα γωνίες, 70 με 90 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και με υψηλά επίπεδα φωτισμού – πάνω από 80% – μπορεί να εμφανισθούν φαινόμενα υπερφωτισμού, με σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα.

Έχει γίνει αποδεκτό ότι οι καλύτερες συνθήκες φωτισμού για πτήσεις με ΔΝΟ σε ερημώδεις περιοχές, είναι φωτισμός 40% με 80% και ύψος σελήνης από τον φαινόμενο ορίζοντα, 40 με 80 μοίρες.  

ΟΙ ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ.

Ο τύπος αυτού του εδάφους, αποδείχθηκε ο πλέον επικίνδυνος για πτήσεις με ΔΝΟ. Σύμφωνα με ότι προβλέπεται από την τεχνική πτήσης, η πολύ χαμηλή πτήση (Nap Of the EarthNOE), γίνεται με ταχύτητα αέρος τους 40 κόμβους. Ένα Ε/Π όμως που πετά στα 25 πόδια με τέτοια ταχύτητα, πετά σχεδόν μπροστά από το υπόστρωμα (την αποτελεσματική μεταβατική του άντωση) που δημιουργεί το κύριο στροφείο του. Ο χρυσός κανόνας είναι ‘’όταν πετάς χαμηλά πέτα σιγά’’.

Οι πτήσεις τώρα ακολούθησης των μορφολογικών εξάρσεων του εδάφους (Contour flight), ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝΤΑΙ για περιοχές με αμμόλοφους, γιατί είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς το ύψος τους.

Η χαμηλή πτήση (low level) τώρα είναι ένα είδος πτήσης που, αν επιλεχθεί, θα πρέπει να μελετηθούν, οι θέσεις του εχθρού και οι δυνατότητες των οπλικών του συστημάτων και ότι πρέπει να σχεδιασθεί με γνώμονα ότι το ύψος πτήσης πρέπει να είναι 80 πόδια πάνω από το υψηλότερο εμπόδιο της διαδρομής (ΑΗΟ). Σαν παράδειγμα μπορούμε να δώσουμε ότι ένα Ε/Π μπορεί με ασφάλεια να πετά στα 100 πόδια ΑΗΟ, με 70% φωτισμό σελήνης με ταχύτητα 110 κόμβων.  

Τέλος, στη φάση της προσγείωσης πρέπει να εφαρμόζεται η σταδιακή μείωση του ύψους πτήσης, και η μείωση της ταχύτητας στους 40 με 50 κόμβους.

ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ.

Απώλεια της γραμμής του ορίζοντα.

Όταν βλέπεις αμυδρά φωτιζόμενους αμμόλοφους που περιβάλλονται από μια μαύρη περιοχή και συγχέονται με τον λίγο φωτιζόμενο ουρανό, είναι εύκολο να χάσεις τον ορίζοντα. Τη παραίσθηση αυτή χειροτερεύουν, η παρουσία σκόνης, αμμοθύελλας και ομίχλης.

Αδυναμία αντίληψης του ύψους.

Λόγω της μικρής αντίθεσης φωτισμού των διαφόρων εδαφικών χαρακτηριστικών και αντικειμένων, αλλά και της απουσίας σημείων συσχετισμού, η παραίσθηση εμφανίζεται πολύ συχνά.

Λανθασμένη αντίληψη του φωτισμού του εδάφους.

Λόγω και πάλι των μικρών επιπέδων φωτισμού, μπορεί να μπερδέψει κάποιος τα φώτα του εδάφους με τα αστέρια ή τα φώτα από άλλα Ε/Π, με αποτέλεσμα να έρχεται το Ε/Π σε ασυνήθη κατάσταση.

Η παραίσθηση του ‘’κρατήρα’’.

Η παραίσθηση αυτή συμβαίνει όταν προσηλώσουμε το βλέμμα μας στην περίμετρο του κύκλου φωτός από τον προβολέα έρευνας IR του Ε/Π, ή όταν κοιτάμε συνεχώς ένα άλλο Ε/Π που χρησιμοποιεί τον προβολέα έρευνας IR. Τότε μας δημιουργείται η λάθος εντύπωση ότι στο εσωτερικό του κύκλου φωτός υπάρχει ένα ‘’βαθούλωμα’’ σαν να υπάρχει ένας κρατήρας.

Η παραίσθηση της κίνησης του Ε/Π.

Σε πτήσεις με χαμηλή ταχύτητα και σε χαμηλό ύψος, λόγω της μη ύπαρξης και πάλι εδαφικών σημείων αναφοράς, συχνά εμφανίζεται η ψευδαίσθηση ότι το Ε/Π μένει ακίνητο, ενώ αυτό πραγματικά κινείται.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.

Για την αεροναυτιλία.

Το πιο ακριβές εργαλείο που διατίθεται από τον Στρατό, για την αεροναυτιλία έχει αποδειχθεί ότι είναι το GPS (Global Positioning System). Αυτό όμως δεν απαλλάσσει το προσωπικό τω γραφείων πληροφοριών και ασφαλείας πτήσεων των Μονάδων Α.Σ, από την μόνιμη και συνεχή υποχρέωσή τους να αναζητούν και να οπλίζουν τους χάρτες με πληροφορίες που έχουν σχέση με κολώνες υψηλής τάσης και άλλου είδους εμπόδια στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Οι προβολείς έρευνας και προσγείωσης υπέρυθρων ακτινών (IR landing/search light). 

Οι προβολείς αυτοί είναι περισσότερο αποτελεσματικοί σε επίπεδα φωτισμού κοντά στο μηδέν. Σε επίπεδα φωτισμού πάνω από 30% μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο του υπερφωτισμού και αυτό να δυσχεραίνει το έργο των πληρωμάτων. Εξάλλου οι χειριστές έχουν τη τάση να προσηλώνονται σε ότι φωτίζει ο προβολέας και δεν εφαρμόζουν την τακτική να ελέγχουν την περιοχή που βρίσκεται έξω από τη δέσμη του, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί πολλά ατυχήματα. Τέλος υπάρχει και ένα άλλο σημείο, αυτό του ότι και αφού σβήσει ο προβολέας, το φως του αλλά κυρίως η θερμότητα που εξέπεμψε, παραμένουν ανιχνεύσιμα από τα αντίστοιχα εχθρικά οπλικά συστήματα. Τα δύο αυτά γεγονότα πρέπει να λαμβάνονται  σοβαρά υπόψη στη φάση της σχεδίασης των ΒΟΕ, αλλά και του σχεδιασμού της επιχείρησης.

Ραδιοϋψόμετρο.

Είναι το πιο κρίσιμο όργανο, για όλες τις φάσεις πτήσης.

Είναι γνωστό ότι οι χειριστές, κάνουν λάθος στην εκτίμηση του υψομέτρου (όταν δεν συμβουλεύονται το ραδιοϋψόμετρο), κατά + ή – 70 πόδια. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι με βάση τους κανονισμούς (σ.σ τους αμερικάνικους) η χρησιμοποίηση του ραδιοϋψομέτρου, σε πτήση που γίνεται κάτω από τα 150 πόδια, είναι υποχρεωτική.

Διόπτρες Νυκτερινής Όρασης (ΔΝΟ).

Η διατήρηση των ΔΝΟ σε καλή και χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, σε περιβάλλοντα που έχουν πολύ σκόνη, άμμο και γενικά δεν είναι καθαρά, απαιτεί σχολαστική τήρηση των διαδικασιών συντήρησης και εναποθήκευσης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΩΡΟΥ.

Η αποτελεσματική συνεργασία των μελών του πληρώματος και οι διαδικασίες ελέγχου του εξωτερικού του Ε/Π χώρου, αποτελούν σημεία ιδιαίτερης προσοχής που πρέπει να καλύπτονται και από κανονισμούς αλλά και από τις ΒΟΕ της Μονάδας. Ο καθορισμός των τομέων ευθύνης για έλεγχο χώρου, ανάλογα με τον τύπο του Ε/Π, τα καθήκοντα κάθε μέλους του πληρώματος και οι τυποποιημένη φρασεολογία μεταξύ τους, πρέπει επίσης να καλύπτονται από τα παραπάνω έγγραφα.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ.

Η επιλογή του πληρώματος, ανάλογα με τον τύπο της αποστολής, τις πληροφορίες για τον εχθρό και το βαθμό δυσκολίας που αυτή εκτιμάται ότι θα έχει, είναι ένα βασανιστικό έργο των Διοικήσεων των μονάδων Ε/Π. Η μόνιμη σύνθεση πληρωμάτων (ίδια πληρώματα) ενώ έχει κάποιες οργανωτικές δυσκολίες, πρέπει να αποτελεί την μόνιμη πρακτική των Μονάδων, όταν επιχειρούν σε τέτοιου είδους επιχειρησιακά περιβάλλοντα, διότι η συνεργασία μελών που έχουν μάθει να δουλεύουν και να πετούν μαζί, μπορεί να χαρακτηρισθεί θησαυρός, για μια μονάδα Ε/Π. 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ.

Είναι η διαδικασία του εντοπισμού και του ελέγχου των κινδύνων που περιέχει μια αεροπορική αποστολή, έτσι ώστε να διατηρηθεί η μαχητική ισχύς της Μονάδας Ε/Π. Οι Διοικήσεις θα πρέπει να κάνουν την διαχείριση της επικινδυνότητας, καθημερινή τους πρακτική και να αποδέχονται τον όποιον κίνδυνο εκτιμηθεί ότι υπάρχει, με βάση το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

          

Comments
One Response to “ΠΤΗΣΗ ΜΕ ΔΝΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ”
 1. Ο/Η Ανδρέας Πατέλης λέει:

  Πολύ καλο το αρθρο σας μπορώ να χρησιμοποιήσω καποια στοιχεία σε μια εργασία που κανω στη Σχολή Επιτελών Αεροπορίας?

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: