Ταξίαρχος ε.α (ΠΒ) Ιωάννης Μπαμπασάκης (σελ. 7η)

ΣΑΣ 

Στη σελίδα αυτή ( 7η στη σειρά) ο Δ. Σαμπάνης μας παρουσιάζει τη ζωή σε στιγμιότυπα στη ΣΑΣ που είχε έδρα :  

Μέχρι το 1972, το αεροδρόμιο ΠΑΧΗΣ Μεγάρων

Μέχρι τις 15 – 10 -1974 το αεροδρόμιο ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Από τις 16-10-1974 το αεροδρόμιο ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ 

Τα στιγμιότυπα, βγαλμένα μέσα από το προσωπικό αρχείο του Ταξιάρχου ε.α (ΠΒ) Ιωάννη Μπαμπασάκη, που μας παραχώρησε με πολύ αγάπη και ευγένεια η οικογένειά του και δείχνουν τον κ. Μπαμπασάκη, και ως Υποδιοικητή της ΣΑΣ, όταν αυτή ήταν στο Αγρίνιο αλλά και ως Διοικητή της όταν είχε εγκατασταθεί πλέον στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου.

1041a-sas-commanders.jpg  

Στις 16-5-1975, όπως φαίνεται και από τον πίνακα ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ, ο κ. Μπαμπασάκης, Αντισυνταγματάρχης τότε, αναλαμβάνει τη Διοίκηση της Σχολής Αεροπορίας Στρατού, από τον μέχρι τις 15-5-1975 Διοικητή της, τον Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Σερεμετάκη Σπυρίδωνα.

Αν έχετε διαβάσει την αφήγηση του Στέφανου Άτσαλου, για τις αναμνήσεις του από τα πρώτα χρόνια της στρατιωτικής του ζωής στη ΣΑΣ, μας έλεγε ότι όταν η ΣΑΣ μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο του Αγρινίου, στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου, Διοικητής ήταν ο Σερεμετάκης με Υποδιοικητή τον Μπαμπασάκη.

Σημείωση Army Aviator:  

Συνέχεια λοιπόν στη Διοίκηση – ο Υποδιοικητής να αναλαμβάνει Διοικητής –  θέμα που κατά όπως φαίνεται οι παλαιότεροι από μας, το τηρούσαν για να υπάρχει η συνέχεια, πράγμα πολύ σοβαρό και ουσιώδες.Θέμα όμως που στις μέρες μας το έχουμε γράψει (μερικές φορές μεθοδεύοντάς το κιόλας) στα παλαιότερα των υποδημάτων μας…… 

 1044a-sas-stefanoviki-the-first-steps.jpg

Ανάγνωση Ημερησίας Διαταγής του νέου Διοικητού της ΣΑΣ, Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Μπαμπασάκη Ιωάννη. Λίγο μετά τις 16-5-1975. 

Σημείωση Army Aviator: 

Για όσους ξέρουν το Στεφανοβίκειο, μπορούν να διακρίνουν το κτήριο του Διοικητηρίου του 1ου ΤΕΑΣ, πίσω από τους συγκεντρωμένους Αξκούς και οπλίτες της ΣΑΣ, υπό κατασκευή (στη φάση της τοιχοποιίας), το κεντρικό λεβητοστάσιο για τη θέρμανση όλων των κτηρίων του αεροδρομίου και τελευταίο κτήριο τα μαγειρεία-εστιατόρια.  

Σημεία ιδιαίτερης προσοχής:  Η απουσία του δασυλλίου από πεύκα δίπλα στο κτήριο του 1ου ΤΕΑΣ και ο τελείως ακατέργαστος χώρος συγκέντρωσης μπροστά από το Διοικητήριο της ΣΑΣ, γεμάτος αγριόχορτα και γαϊδουράγκαθα.   

1056a-sas_cessna_simulator.jpg 

Στο Link trainer του U-17. Ένα πολύ πρωτοποριακό, για την εποχή του (1975), τόλμημα αλλά και κατόρθωμα της ΔΑΣ τότε, πολύ μπροστά για την εποχή του.

Σημείωση Army Aviator: 

Αγωνιούσαν οι πρόγονοί μας για την επαγγελματική ολοκλήρωση των στελεχών. Ένα εξομοιωτής, που είχε κίνηση κατά τους 4 άξονες, και σου έδινε σχετικά καλή αίσθηση του χώρου του U-17 κατάλληλος για εκπαίδευση πτήσεων ΠΔΟ. Πολύ προχωρημένο για την εποχή του και ως μοντέλο αλλά και ως σκέψη, όσων είχαν την ευθύνη (και την υποχρέωση) να σκέπτονται για το καλό του σημερινού πλέον ΄Οπλου. (μ’ακούει κανείς ;;;;;; ) 

 1055a-u-9-680f-es288.jpg

Μπροστά στο ΕΣ 288 U-9 E  το 680 F της Rockwell Aero Commander.  

Σημείωση Army Aviator:  

Ένα από τα τρία που είχε η Αεροπορία Στρατού, οργανικά της ΣΑΣ, για να καλύπτει της ανάγκες αεροφωτογράφισης της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού αλλά και των άλλων Δημόσιων Οργανισμών και υπουργείων. Τα αεροσκάφη αυτά πλέον έχουν αποσυρθεί το ένα δε κοσμεί ως μουσειακό έκθεμα την είσοδο του Αεροδρομίου Στεφανοβικείου ενώ το άλλο έχει αποσταλεί στο Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών, για τον ίδιο λόγο. 

Αεροσκάφη σκληρά για την εποχή τους, λίγο ‘’ντελικάτα’’ στην απογείωση και προσγείωση σε ψηλά και ζεστά αεροδρόμια, λόγω του ότι ήταν υψηλοπτέρυγα.    Η φωτογραφία πρέπει να είναι τραβηγμένη στο Αεροδρόμιο Αγρινίου, μια και τέτοιου είδους υπόστεγα, δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν στο Στεφανοβίκειο, αλλά και διότι ο κ. Μπαμπασάκης φαίνεται με τα διακριτικά του Ταγματάρχη, εποχή που η ΣΑΣ, ήταν στο Αγρίνιο. 

1057a-presentation-of-mitsubishi_mu-2j.jpg 

Παρουσίαση του αεροσκάφους MITSUBISHI MU-2J. 

Από παλιά υπήρχαν οι προσπάθειες της ανανέωσης του στόλου των αεροφωτογραφικών αεροσκαφών U-9 E Aerocommander. Στην φωτογραφία, το πλήρωμα του αεροσκάφους και προσωπικό της ΣΑΣ του ΤΣΥΑΥ αλλά και της ΓΥΣ, στη πίστα της ΣΑΣ στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου, που παρακολούθησε την επίδειξη των δυνατοτήτων του αεροσκάφους. Εκτός από τον κ. Μπαμπασάκη, καθισμένος πρώτος από αριστερά φαίνεται ο συγχωρεμένος ο Ταγματάρχης Καρεφυλάκης Δημήτριος. 

Σημείωση Army Aviator: Ο κ. Μπαμπασάκης, έμεινε Διοικητής της ΣΑΣ, στο Στεφανοβίκειο από τις 16-5-1975 μέχρι τις 3-11-1975. Σε αυτό το διάστημα λοιπόν πρέπει να έγινε η επίδειξη της MITSUBISHI για το αεροφωτογραφικό. Δηλαδή οι άνθρωποι είχαν δρομολογήσει τις διαδικασίες έγκαιρα για την αντικατάσταση του στόλου των Aerocommander από τότε. Προσπάθειες που από ότι φαντάζομαι πέρασαν ‘’δια πυρός και σιδήρου’’ γιατί άντε να καταλάβει αυτός που έπρεπε να καταλάβει πάνω από τη ΔΑΣ, ότι τα  Aerocommander καλά μεν ήταν αλλά, χωρίς συμπιεζόμενη καμπίνα, με εμβολοφόρους κινητήρες κ.λπ είχαν όριο ζωής μικρό. Για να σας δώσω ένα συγκριτικό μέτρο για αυτό που λέω, απλά να φανταστείτε ότι από το 1975 η Αεροπορία Στρατού κατόρθωσε να ανανεώσει το στόλο της σε αεροφωτογραφικά μόνο στα 2001, δηλαδή μετά από 26 ολόκληρα χρόνια και να τα παραλάβει τον  Νοε του 2003. Φυσικά και εννοώ τα 2 C-12 AP/R. Τούτο δείχνει την αγωνία του προσωπικού που ασχολείται με το αντικείμενο, αλλά και ότι το Όπλο έχει πολλούς και επικίνδυνους εχθρούς. Και μέσα στους κόλπους του αλλά και έξω από αυτούς, είτε στον ίδιο κλάδο, είτε σε άλλους κλάδους των ΕΔ.  

Comments
9 Σχόλια to “Ταξίαρχος ε.α (ΠΒ) Ιωάννης Μπαμπασάκης (σελ. 7η)”
 1. Ο/Η Army Aviator λέει:

  @ Στέφανος Άτσαλος

  Άντε μοίρασε πάσες….

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Δ.ΣΑΜΠΑΝΗΣ λέει:

  Αν θυμάμαι καλά το link trainer το πρωτοείδα στην Πάχη, στο αμφιθέατρο (?) της Σχολής…

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η stefanos atsalos λέει:

  @ Army Aviator

  Οσο καλο ποδοσφαιρο αν παιζει καποιος δεν βορει να παιζει μονος του. Το link trainer ομολογω οτι δεν το θυμομουν αν και οπως ειπα «πεταξα» και 10 λεπτα. Οταν ομως το ειδα τα «πρασινο» λαμπακι αναψε. Να σου πω και που βρισκοταν στις μερες μου. Ηταν κατω απο την σκαλα μεσα στο Διοικητηριο. Αν περνω καμια πασα απο εσενα η τον Δημητρη ολο και κατι καινουργιο θα βγαινει. Ειδα την φωτογραφια του ΤΕΑΣ με τους χειριστες και θα γραψω κατι στο κεφαλαιο » Οι παλιοι θυμουντε»
  Ετσι γινετε το παιχνιδι….με πασες.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η stefanos atsalos λέει:

  @ Army Aviator.

  Ειπαμε ……ο,τι θυμαμε……. Οσα βορω να κανω retrieve απο τον σκληρο….Μη με ζητησετε να σας πω αν Θυμαμε kai την Ακροπολη οικοπεδο?

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Army Aviator λέει:

  @ Στεφανος

  Είδες αγαπητέ μας φίλε;
  Όχι μόνο εσύ να μας θυμίζεις….
  Έχουμε και μεις τους »άσσους»

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η stefanos atsalos λέει:

  Καλησπερα σας -καλημερα σας.

  Στο linκ trainer εβαλα 10 λεπτα !….
  Αυτο ηταν ολο κι ολο. Ανοιχτη η πορτα και ο Τχης Ρουμποπουλος να ειναι εκει ετοιμος μηπως και κανουμε τιποτε
  και το βγαλουμε εκτος ενεργειας . Οσο για τα Aerocomander
  οσο πετουσαν απο το Αγρινιο ,απο μεγαλο διαδρομο, πηγαιναν καλα. Στο Σεφανοβικι ομως η απογειωση ηταν σοβαροτατο προβλημα. Στα ορια…………….

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Army Aviator λέει:

  Σωστά Δημήτρη

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Δ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ λέει:

  Στη φωτογραφία της ανάγνωσης της Ημερησίας Διαταγής μπορούμε να διακρίνουμε αριστερά, μια απο τις πρώτες σειρές χειριστών του ΠΝ, πριν μεταβούν στη Γαλλία για να βγούν διαθέσιμοι στα Aerospatiale Alouette III, τα πρώτα Ε/Π της ΔΕΝ.

  Μου αρέσει!

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Πηγή όλων όσων αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο και αφορούν την ΣΑΣ, αντλήθηκαν από το σημείωμα του Στέφανου Άτσαλου, με τίτλο: ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ »ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ» ΑΚΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ (πηγή) […]

  Μου αρέσει!Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: