Operation Eagle Claw – ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

Η αποτυχία της επιχείρησης διασώσεως των ομήρων, δημιούργησε μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων. Οι όμηροι απελευθερώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου 1981, μετά από 444 μέρες ομηρίας.

Για την αποτυχία της επιχείρησης να απελευθερωθούν οι όμηροι, ακούστηκαν πολλά. Ένας Βρετανός Ταξίαρχος,  με μεγάλη εμπειρία σε Μονάδες SAS δήλωσε ότι:

«ήταν η πιο δύσκολη στρατιωτική επιχείρηση προσπάθειας διασώσεως στην ιστορία»

Η τότε σοβιετική Ένωση προσποιήθηκε ότι ήταν αγανακτισμένη από μια τέτοια ενέργεια. Πολλές συμμαχικές κυβερνήσεις δήλωσαν συμπόνια για τις απώλειες και την αποτυχία. Ένας Ισραηλινός Αξιωματικός δήλωσε:

«Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της επιχειρήσεως είχαν πολλές αδυναμίες, για πιστέψει κανείς ότι θα μπορούσε η επιχείρηση να πετύχει..»

Η αποτυχία της επιχείρησης ήταν τόσο πλήρης που πολλοί στις ΗΠΑ, μάλλον έγερναν προς τη γνώμη του Ισραηλινού.

Εξάλλου πολλοί υποστηρίζουν ότι:

«Ο Πρόεδρος Jimmy Carter έστειλε τη Δύναμη Delta του Στρατού, να φέρει πίσω τους 53 Αμερικανούς πολίτες που κρατιόταν όμηροι στο Ιράν. Η πύρινη μπάλα στην Ιρανική έρημο, πήρε την προεδρεία του Carter, μαζί της…»

Το αμερικανικό ΓΕΕΘΑ, συγκρότησε εξαμελή επιτροπή που διερεύνησε την όλη επιχείρηση με σκοπό να αναλύσει το γιατί η αποστολή απέτυχε και να προτείνει διορθωτικές ενέργειες.

Τα μέλη της επιτροπής ήταν 3 εν ενεργεία Αξιωματικοί και 3 εν αποστρατεία, με σχετική εμπειρία στις ειδικές επιχειρήσεις αέρος, γης και θαλάσσιες.

Πρόεδρος της επιτροπής τοποθετήθηκε ο Ναύαρχος James L. Holloway ΙΙΙ. Μεταξύ των μελών της επιτροπής ήταν και ο Στρατηγός LeRoy Manor, που είχε ηγηθεί μιας παρόμοιας επιχείρησης απελευθέρωσης κρατουμένων στο Son Tay του Β. Βιετνάμ στις 21 Νοεμβρίου 1970.

Το σύνολο του πορίσματος της επιτροπής μπορούμε να το διαβάσουμε εδώ.

Τα κυριότερα συμπεράσματα αυτής του πορίσματος, θα δούμε παρακάτω:

 • Ένα από τα θέματα που εξέτασε η επιτροπή, ήταν η επιλογή των πληρωμάτων των ελικοπτέρων.

Για το θέμα αυτό βρέθηκε ότι επελέγησαν χειριστές του ΠΝ και του Σώματος των Πεζοναυτών που είχαν πολύ μικρή εμπειρία στην ναυτιλία μακρών ιχνών πτήσεως και στον εναέριο ανεφοδιασμό από C-130, αν και υπήρχαν περισσότεροι από 100 χειριστές Ε/Π Η-53 της Π.Α που ήταν πιστοποιημένοι στα παραπάνω αντικείμενα.

 • Ένα άλλο θέμα που εξετάσθηκε ήταν η έλλειψη ενός περιεκτικού προγράμματος αξιολόγησης της ετοιμότητας των Μονάδων αλλά και ενός προγράμματος δοκιμών των διαφόρων τύπων ειδικών αποστολών.

Για το θέμα αυτό βρέθηκε ότι από την αρχή των προετοιμασιών της επιχείρησης, η εκπαίδευση δεν γινόταν με αληθοφανή και ενοποιημένο τρόπο. Είχε κατατμηθεί και διεξαγόταν σε διάφορες τοποθεσίες εντός των ΗΠΑ. Οι λιγοστές δοκιμές του σχεδίου, κάλυπταν μόνο μέρος της όλης επιχείρησης.

 • Ένα τρίτο θέμα που εξετάσθηκε ήταν ο ελάχιστος αριθμός των Ε/Π.

Η Επιτροπή Holloway βρήκε ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 10 ή ίσως και 12 Ε/Π, για να εξασφαλισθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των 6 Ε/Π.

 • Ένα άλλο θέμα που βρέθηκε ήταν η χρησιμοποίηση της μεθόδου του ‘’βατράχου’’ σε ότι αφορούσε τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων.

Έκρινε ότι η επιλογή του επίγειου ανεφοδιασμού στην ΠΒ Desert One, θα έπρεπε να μην είχε επιλεγεί και αντί του επίγειου ανεφοδιασμού έπρεπε να υιοθετηθεί ο εναέριος. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπήρχε η ανάγκη οργάνωσης και λειτουργίας ΠΒ, και έτσι θα κερδιζόταν χρόνος, προσωπικό και προσπάθειες.

Πέραν του πορίσματος της Επιτροπής Holloway, υπήρξαν και άλλες εξεταστικές επιτροπές. Από την εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας, θα δανεισθώ ένα ερώτημα του Προέδρου της Γερουσιαστή Sam Nunn και την απάντηση του Συνταγματάρχη Charlie Beckwith.

Ο Γερουσιαστής ρώτησε τον Συνταγματάρχη :

«τι είχε συμπεράνει από την όλη επιχείρηση και τι προτείνει να γίνει για να αποφευχθούν τέτοιες αποτυχίες στο μέλλον»


Ο Συνταγματάρχης Charlie Beckwith. Ιδρυτής της Μονάδας Delta. Μετά την αποτυχία της επιχείρησης Eagle Claw, παραιτήθηκε των τάξεων του Στρατού.

Να η απάντηση του Συνταγματάρχη:

« Ο Νόμος του Μέρφυ είναι παντού και εφαρμόζεται σε όλους. Αν είναι να πάει κάτι στραβό, θα πάει, είπε. Κύριε Γερουσιαστά, ξεκάθαρα και απλά ήμασταν πολύ άτυχοι. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, να ξεκαθαρίσω ότι αν ήμουν προπονητής σε μια ομάδα κα ο τερματοφύλακας ήταν στη μία άκρη της χώρας, οι αμυντικοί στην άλλη, τα εξτρέμ, αλλού και οι επιθετικοί σε άλλη πόλη και έπρεπε να στείλω αεροπλάνο να τους μαζέψει όλους την ημέρα του αγώνα στη πόλη που θα δίναμε το ματς, δεν θα μπορούσα να είχα ελπίδες ότι θα κερδίζαμε. Η πρόταση τέλος πάντων είναι αυτή.Να μαζέψουμε κάτω από μία και ενιαία Διοίκηση όλα εκείνα τα στοιχεία και Μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, από τον τελευταίο στρατιώτη μέχρι τους χειριστές των αεροπορικών μέσων που θα διατίθενται για ειδικές αποστολές. Να συγκροτήσουμε αυτήν την Διοίκηση ως μόνιμη και ανεξάρτητη στρατιωτική Μονάδα, υπό τις άμεσες διαταγές του Διακλαδικού Επιτελείου (JCS) και να της δώσουμε, χρόνο, προσωπικό, χρήματα και μέσα, για να επιλέξει, εκπαιδεύσει και διατηρεί σε πλήρη ετοιμότητα τα τμήματά της

Το καλό της τραγικής αυτής επιχείρησης είναι ότι η αποτυχία της συνέβαλε θετικά στην αμερικανική στρατιωτική κοινότητα. Τα παθήματα της αποστολής ανέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις στην δυνατότητες των Ειδικών Δυνάμεων των αμερικανικών Ε.Δ.  Η αποτυχία της, πίεσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας να πάρει μέτρα για να καλυφθούν οι αδυναμίες και τα κενά. Η αναθεώρηση πολλών πραγμάτων θα έπρεπε να είναι και πλήρης και επαναστατική. Ιδιαιτέρως εκείνο που θεσπίσθηκε ήταν ότι η ΥΠΑΡΞΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ είναι ο μέγιστος παράγοντας που θα συνέβαλε στην αλλαγή της διανοητικής στενότητας που επικρατούσε μέχρι τότε.

Αυτός ο παράγων μοιραία θα οδηγούσε στην ανάπτυξη της Διακλαδικότητας.

Έτσι μετά την ‘’πανωλεθρία στην έρημο’’ έγιναν οι παρακάτω αναδιοργανώσεις:


 

Συνηθίζεται να λέγεται ότι ‘’η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, αλλά η ήττα είναι ορφανή’’, αλλά η αποτυχία στην επιχείρηση αυτή φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα ενός ατυχούς συνδυασμού πολλών αιτίων, συμπεριλαμβανομένων των οργανωτικών δυσλειτουργιών, των τακτικών ελλείψεων και τόσων άλλων.. Η αποστολή πραγματικά ήταν μια θαρραλέα προσπάθεια, αλλά η αποτυχία της είχε τρομερές πολιτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά συνέβησαν πέντε μόλις χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ. Ακούμπησε ακόμη και τον ίδιο τον Πρόεδρο Κάρτες ο οποίος λίγο καιρό μετά έχασε τις εκλογές από τον Ronald Reagan.

Είναι δύσκολο να ισχυρισθεί κανείς ότι η αποστολή θα πετύχαινε εάν τελικά έφθαναν και τα έξη Ε/Π  πτήσιμα στη ΠΒ Desert One. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα υπόλοιπα μέρη της επιχείρησης ήταν τόσο περίπλοκα που οτιδήποτε θα μπορούσε να πάει στραβά ανά πάσα στιγμή.

Πράγματι ήταν μια λυπηρή στιγμή για τη στρατιωτική και πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Πέρα όμως από αυτό, τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση-απαίτηση υλοποίησης των υφιστάμενων σχεδίων, εάν και όποτε χρειασθεί.

Ίσως το νόημα της τελευταίας παραγράφου, να είναι και η εξήγηση του γιατί γράφτηκαν αυτές οι σελίδες………

Συνέχεια στο :  ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: