ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ANACONDA – ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (1-18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2002)

Συνέχεια από : ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ACONDA -ΤΑ Ε/Π APACHE ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ  Shah-e-Kot

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ.

 

Κατεστραμμένη οχυρή θέση ανταρτών στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας Shah-i-Kot .

Κατεστραμμένη οχυρή θέση ανταρτών στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας Shah-i-Kot .

Θα πάμε να δούμε τις διαπιστώσεις από τα κύρια σημεία της επιχείρησης, πριν μιλήσουμε για τα γενικά συμπεράσματα, μιας επιχείρησης που αλλιώς ξεκίνησε (παγίδευση και καταστροφή τω ανταρτών) και εξελίχθηκε κυρίως σε αποστολή διάσωσης.

 • Η επιχείρηση Anaconda ήταν μέχρις εκείνη την εποχή (2002) η μεγαλύτερη επιχείρηση από την εποχή της DesertStorm και σε επιχειρησιακό περιβάλλον το υψηλότερο που έχουν ποτέ ενεργήσει οι δυνάμεις των ΗΠΑ.
 • Η Επιχείρηση δεν είχε επιτυχία. Ο σκοπός της ήταν η καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων. Εκατοντάδες ανταρτών διέφυγαν προς το Πακιστάν.
 • Η εκτίμηση πληροφοριών πάσχει σε αυτήν την επιχείρηση. Εκτιμήθηκε ότι στην κοιλάδα θα υπήρχαν περίπου 800 χωρικοί. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανείς εκεί. Εκτιμήθηκε επίσης ότι οι αντάρτες θα είχαν οχυρωθεί σε σημεία στην κοιλάδα, αλλά αυτοί είχαν οχυρωθεί πάνω σε βουνά που δέσποζαν της κοιλάδας. Δεν ήταν οπλισμένοι μόνο με πολυβόλα, όπως λέγανε οι πληροφορίες, αλλά διέθεταν όλμους πυροβολικό και ΠΑΟ. Το κυριότερο ήταν ότι η εκτίμηση κατέληγε ότι οι αντάρτες της Al Qaeda θα ενεργούσαν όπως και οι Taliban στο παρελθόν, θα κτυπούσαν ότι μπορούσαν και θα διολίσθαιναν προς το Πακιστάν. Λάθος, αυτοί έμειναν και πολέμησαν.
 • Η εκτίμηση περί του εχθρού (ο αριθμός των μαχητών Al Qaeda, ο οπλισμός τους, οι θέσεις τους) έπασχε, όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα. Η εκτίμηση πληροφοριών είναι καθαρά στην αρμοδιότητα του Στρατού.
 • Δεν υπήρξε επαρκής συντονισμός με την Συνδυασμένη Διοίκηση των Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τουλάχιστον μία πηγή, το Επιτελείο της δεν είχε ενημερωθεί για την Επιχείρηση Anaconda, μέχρι είκοσι τέσσερις ώρες πριν αυτή ξεκινήσει.
 • Η επιχείρηση πήγε στραβά από την αρχή. Οι Αμερικανικές Δυνάμεις από λάθος εκτίμηση προσγειώθηκαν καταμεσής της κοιλάδας, αντί να επιλέξουν ΖΠ/Γ στην περίμετρό της και έτσι μπήκαν με την προσγείωσή τους στο δραστικό βεληνεκές των ανταρτών που είχε καταλάβει θέσεις σε δεσπόζοντα υψώματα. Την όλη εικόνα συμπλήρωσε και η κατάρριψη, ή η αναγκαστική προσγείωση λόγω εχθρικών πυρών των δύο Σινούκ που ήδη είπαμε.
 • Ευτυχώς οι αμερικανικές δυνάμεις πήραν γρήγορα την πρωτοβουλία προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους αντάρτες, με τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού αεροσκαφών από την δεύτερη μέρα όμως της επιχείρησης. Σε αυτό βοήθησαν τα μέγιστα οι Ομάδες Ειδικών επιχειρήσεων που είχαν διεισδύσει στα μετόπισθεν των ανταρτών.
 • Η κυρία προσπάθεια ανατέθηκε στην Αφγανική Δύναμη ( επονομαζόμενη Eastern Alliance – 300 άνδρες περίπου), που είχαν εκπαιδευτεί μόνο για τρεις βδομάδες. Ο Αφγανός Στρατηγός ZiaLodin, απέσυρε τα στρατεύματά του στις 3 Μαρτίου 2002, λόγω των ακατάλληλων δρομολογίων που επιλέγησαν και τα επανέφερε στη μάχη τρεις μέρες αργότερα.
 • Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ιδέα ενεργείας της επιχείρησης Anaconda Επιχείρηση να αναστραφεί από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Αντί να είναι οι Αφγανοί στρατιώτες αυτοί που θα ανάγκαζαν τους αντάρτες της Al Qaeda να πέσουν στην παγίδα των Μονάδων της συμμαχίας που περίμεναν στα περάσματα διαφυγής, ήταν τώρα οι συμμαχικές δυνάμεις που έπρεπε να εμπλακούν ενεργά στις περιοχές όπου βρισκόταν ο εχθρός. Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας μέχρι τους 1.200.
 • Η αεροπορική ισχύς μετά την δεύτερη μέρα ήταν μεγάλη, αλλά θα έπρεπε να ήταν έτσι από την πρώτη ημέρα. Η αποτελεσματικότητα των A-10 και οι περισσότερες από τις 2000 βόμβες που έπεσαν από τα αεροσκάφη B-52 και F/A-18 Hornet, έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά άργησαν κατά δύο μέρες.
 • Αν και 5 από τα 7 Ε/Π Apacheυπέστησαν την πρώτη μέρα ζημιές από εχθρικά πυρά, μετά την τρίτη ημέρα, απέδειξαν ότι με την κατάλληλη προετοιμασία του χώρου της επιχείρησης από την πολεμική αεροπορία (είπαμε δεν υπήρχε πυροβολικό γι΄αυτήν την αποστολή), έχουν πολλά να προσφέρουν σε αποστολές υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων, με πυρά.
 •  Ο μη καλός συντονισμός όλων των δυνάμεων και επιτελείων που συμμετείχαν σε αυτήν την επιχείρηση, ήταν το κύριο αίτιο που αντί αυτή να διαρκέσει 72 ώρες όπως είχε προβλεφθεί, να ολοκληρωθεί μετά από 14 μέρες.
 • Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Υποστράτηγου Franklin L. Hagenback, Διοικητή της 10ης Ορεινής Μεραρχίας αλλά και   Επιχειρησιακού Διοικητή της Επιχείρησης Anaconda που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Field Artillery, (σελίδα 5), (πυροβολητής και ο ίδιος) που ενώ εκθειάζει την απόδοση των χειριστών του Π.Ν και των Πεζοναυτών, καταφέρεται εναντίον των τεχνικών ΕΑΥ που εφάρμοσε η Π.Α αλλά και γενικότερα για την υποστήριξη της επιχείρησης από αυτήν.
 • Η διακλαδικότητα που επιτεύχθηκε και η ενοποίηση των ενεργειών όλων των δυνάμεων, τμημάτων δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Όταν κανείς θέλει την διακλαδικότητα, δεν προσκολλά απλά τα διάφορα στοιχεία-τμήματα σε μία Διοίκηση, αλλά πρέπει να τα θέτει κάτω τον απόλυτό της έλεγχο και μέσα από ξεκαθαρισμένες διοικητικούς ελέγχους, κάτι που δεν έγινε στην επιχείρηση Anaconda.
 • Οι αντιδράσεις- αντεγκλήσεις μεταξύ των κλάδων που τμήματά τους συμμετείχαν στην επιχείρηση Anaconda είναι σημαντικές κυρίως για δύο λόγους:
 • Ο Πρώτος είναι ότι ενίσχυσαν την άποψη – που αποδείχθηκε ξανά και στον πόλεμο στο Ιράκ – ότι η επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των Ε/Π Apache, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο όπλο, απαιτεί προπαρασκευή του πεδίου της μάχης με πυρά υποστήριξης και επιχειρεί πλέον ωφέλημα όταν οι ενέργειές του συνδυάζονται-συντονίζονται με τις ενέργειες των Α/Φ της Π.Α και των πυρών του ΠΒ και
 •    Ο δεύτερος είναι ότι, η επακολουθήσασα στις επιχειρήσεις στο Ιράκ, συνεργασία ΣΞ/Π.Α ήταν πολύ πετυχημένη. Τα παθήματα από την Επιχείρηση Anaconda, είχαν γίνει μαθήματα.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

 

 1. ΜΑΘΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΣΟΥ.

Αυτό είναι ένα αξίωμα κοινής λογικής. Ένα αξίωμα που για ορισμένες Διοικήσεις μένει μόνο στα λόγια. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τον εχθρό μας από στρατηγικής απόψεως, όπως δηλαδή για το αν ο πραγματικός εχθρός είναι οι Ταλιμπάν ή οι αντάρτες της AlQaeda. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τον εχθρό μας στο επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, όπως δηλαδή πόσα και τι είδους όπλα έχει και ποιες είναι οι προθέσεις του. Ο στρατός των ΗΠΑ σε αυτή την επιχείρηση πήρε λάθος απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

 1. ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΟΥ.

 Η Δύναμη των Αφγανικών στρατευμάτων που οι ΗΠΑ είχαν μαζί τους θα έπρεπε να είχε εκτιμηθεί ότι θα εκτελούσε την αποστολή που τους έδωσαν, χειρότερα και από τις δυνάμεις των ανταρτών. Αν τώρα σκεφτούμε ότι τους δόθηκαν πολύ μικρά χρονικά περιθώρια, να κινηθούν σε μια περιοχή, νύκτα και με πολύ κακά δρομολόγια μπορούμε να φαντασθούμε ότι αυτή ήταν μια αποστολή που και αμερικανικές δυνάμεις θα εύρισκαν δυσκολία να την φέρουν σε πέρας.

 1. ΣΚΕΨΟΥ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΟΤΑΝ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ.

 Η επικρατούσα άποψη στις ΗΠΑ και κινητήρια θα λέγαμε ιδέα ότι το καλύτερο πράγμα είναι η ‘’αρθρωτή’’ Ταξιαρχία, ότι δηλαδή είναι πανάκεια να παίρνεις Μονάδες και Τμήματα από διάφορους οργανισμούς – Μεγάλες Μονάδες και με αυτές να συγκροτείς μία ‘’αρθρωτή’’ Ταξιαρχία, ίσως δεν έχει μετρήσει το αυτονόητο. Το ότι δηλαδή μπορεί οι Μονάδες να είναι εναλλάξιμες, αλλά οι δεσμοί μεταξύ του προσωπικού που έχουν μάθει να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του τελικού ‘’προϊόντος’’. Η ανθρώπινη πλευρά του εγχειρήματος δεν πρέπει να παραβλέπεται.

 1. ΤΑ ‘’ΜΑΤΙΑ’’ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΑ.

Αναφερόμαστε στην περίπτωση των Ζ.Π/Γ του TF Rakkasan που απειλούνταν από οχυρή θέση πολυβόλου DShK , σε στρατηγικό σημείο, από όπου κάθε Ε/Π που θα προσέγγιζε στις ΖΠ/Γ θα μπορούσε να βληθεί με μεγάλη ευκολία. Παρά το γεγονός ότι πολλά ΜΕΑ Predator σάρωναν κυριολεκτικά την περιοχή, κανένα δεν την εντόπισε επειδή ήταν καλυμμένη με μπλε αδιάβροχο πανί. Δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε στο τι μπορεί να δει ένα ΜΕΑ.

 1. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ .

Και αυτό είναι κοινή λογική, θα έλεγε κάποιος, αλλά ας δούμε πόσες από τις Διοικήσεις το εφαρμόζουν στην πράξη τον καιρό της ειρήνης;

 1. ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΟΥΝ.

Λέγαμε και λέμε για τις γενιές των περασμένων πολέμων, τι γενναίες ήταν και τι τράβηξαν ντυμένες στο χακί για πολλά χρόνια. Λέμε ότι οι σημερινές γενιές δυστυχώς δεν έχουν την αντοχή για κάτι παρόμοιο. Μάλλον είναι λάθος, αρκεί να τις δώσουμε να καταλάβουν το δίκαιο του αγώνα στον οποίο μπαίνουν ή (μακάρι να μη γίνει ποτέ) θα μπουν. Ένα ακόμη από τα συμπεράσματα από την Επιχείρηση Anaconda, για τα καθ’ ημάς….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: