Επιχείρηση Allied Force (1999).ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ TASK FORCE στο Α/Δ Rinas.

συνέχεια από : Επιχείρηση Allied Force. Task Force Hawk.

1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ TASK FORCE στο Α/Δ Rinas.

Rinas_Airfield_Hawk_AH-64_Task_force_1999

Στη φωτογραφία το Α/Δ Rinas στα Τίρανα, τις πρώτες ημέρες ανάπτυξης της Task force

πηγή

Κινητός Πύργος ελέγχου στο Α/Δ Rinas. Στο βάθος μετά τον διάδρομο τα αεροπορικά μέσα της Task Force Hawk.Απρίλιος 1999

Κινητός Πύργος ελέγχου στο Α/Δ Rinas. Στο βάθος μετά τον διάδρομο τα αεροπορικά μέσα της Task Force Hawk.Απρίλιος 1999

πηγή

op337

πηγή

Αντιγράφουμε από εδώ:

 « Η κατάσταση στο Α/Δ Rinas ήταν χαοτική. Δεν υπήρχε αρκετός χώρος για στάθμευση και εκφόρτωση των μεγάλων μεταγωγικών αεροσκαφών, οι συνεχείς βροχές έκαναν όλη τη περιοχή μια λίμνη από λάσπες. Τα Ε/Π της ανθρωπιστικής βοήθειας διαφόρων χωρών, πολλές φορές προσγειωνόταν σε χώρους που λόγω λάσπης βούλιαζαν μέχρι την άτρακτό τους. Τα ΕΕ/Π Apache, έπρεπε να περιμένουν στην Πίζα της Ιταλίας, μέχρι το Μηχανικό να ολοκληρώσει την κατασκευή με τσιμέντο των  σημείων προσγείωσής/παρκαρίσματός τους.

Όταν η Αλβανία, μετά την άρνηση της FYROM, προσέφερε τον χώρο για την TF, κανείς στις ΗΠΑ δεν μπορούσε να αντιληφθεί, ή δεν ήξερε, που έστελνε τον κόσμο και τα υλικά. Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης της TF θα καθυστερούσε γύρω στις δέκα μέρες.

Αυτό  έδωσε ξανά έναυσμα να κατηγορηθεί ο Σ.Ξ ότι κωλυσιεργούσε, αλλά δεν ήταν αλήθεια.

Στην πραγματικότητα η ανάπτυξη έγινε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε καθορισθεί και που βασιζόταν στον κακό καιρό, στο έδαφος στο Α/Δ αλλά και στο ότι τελικά επειδή όπως είπαμε τα ανάλαβε όλα η TF, έπρεπε να μετακινηθεί  5.000 προσωπικό σε ένα τελείως απροετοίμαστο και πολύ μικρό χώρο.

Η Task Force Hawk, έγινε πλήρως επιχειρησιακά ικανή στις 7 Μαΐου 1999.

Πέντε εβδομάδες αργότερα η Επιχείρηση Allied Force, τερματίσθηκε λόγω της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Ο Technical Sgt(TSgt) Joe Odom(δεξιά),Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας του 46th Operation Support Squadron, από την αεροπορική βάση Eglin της Florida, ελέγχει και συντονίζει την κίνηση των αεροπορικών μέσων στο Α/Δ Rinas στις 31 Μαΐου 1999. Ο έλεγχος του Α/Δ γινόταν από μικτό προσωπικό της ΠΑ και της ΑΣ των ΗΠΑ.

Ο Technical Sgt(TSgt) Joe Odom(δεξιά),Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας του 46th Operation Support Squadron, από την αεροπορική βάση Eglin της Florida, ελέγχει και συντονίζει την κίνηση των αεροπορικών μέσων στο Α/Δ Rinas στις 31 Μαΐου 1999. Ο έλεγχος του Α/Δ γινόταν από μικτό προσωπικό της ΠΑ και της ΑΣ των ΗΠΑ.

πηγή

2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  ΤΗΣ TASK FORCE στο Α/Δ Rinas.

Παρά τις παραπάνω δυσκολίες του χώρου και της αποστολής, οι Μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, μόλις επιλύθηκαν τα βασικά προβλήματα στρατωνισμού και ασφάλειας λειτουργίας των Ε/Π, άρχισαν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης σε επιθετικές αποστολές σε βάθος της εχθρικής τοποθεσίας.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί επέκριναν την Α.Σ ότι δεν ήταν προετοιμασμένη εκείνη την εποχή, για τέτοιου είδους αποστολές, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η όλη επιχείρηση ήταν μια επιχείρηση έκτακτης ανάγκης, και δεν είχε δοθεί κανένας χρόνος προετοιμασίας.

Για να υπερπηδηθούν όλα τα εμπόδια αυτά, το  Σύνταγμα Επιθετικών Ε/Π (ATKHR), ανέπτυξε στην Αλβανία, όλο του το προσωπικό ακόμη και αυτό που κάλυπτε θέσεις στο Επιτελείο του.

Στην Αλβανία εφάρμοσε ένα σχέδιο εκπαίδευσης που εναλλασσόταν ένα ΤΕΕΠ (των 12 ΕΕ/Π) ανά 24 ώρες, έτσι ώστε όλο το ιπτάμενο προσωπικό είχε μία μέρα εκπαίδευσης και μία μέρα off.

Κάθε ΤΕΕΠ την ημέρα που είχε εκπαίδευση έβγαζε για πτήσεις δύο ΛΕΕ/Π των 5 ΕΕ/Π κάθε ένας.

Κάθε ένας από αυτούς τους ΛΕΕ/Π δούλευε γύρω στις 12 ώρες, ξεκινώντας με πτήσεις το απόγευμα και εκτέλεση εκπαιδευτικών  επιχειρησιακών αποστολών από το τελευταίο φώς και μετά.

Τώρα για να διατηρηθεί η απαιτούμενη για μια τέτοια έντονη πτητική δραστηριότητα διαθεσιμότητα Ε/Π, και τα δύο ΤΕΕΠ είχαν αναπτύξει στην Αλβανία το σύνολο του τεχνικού προσωπικού τους, άσχετα αν είχαν μόνο τα μισά τους ΕΕ/Π εκεί. Έτσι έβαλαν για κάθε ΕΕ/Π από δύο υπολόγους και μπόρεσαν να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα στο επίπεδο της Μονάδος (AVUM).

Στο επίπεδο AVIM, υπήρξε μία συγκρότηση μηχανικών πολλών ειδικοτήτων. Οι μηχανικοί αυτοί πάρθηκαν  από δύο Λόχους ΤΧ που είχαν έδρα στην Γερμανία και συγκρότησαν τον Λόχο AVIM της TF. Έτσι έγινε κατορθωτό να μπορεί ένας Λόχος να συντηρεί σε επίπεδο  AVIM, τρία είδη Ε/Π (Apache, Blackhawk, and Chinook).

Μέσα στον εντατικό αυτό ρυθμό εκπαίδευσης υπήρξαν και δύο ατυχήματα με ΕΕ/Π Απάτσι.

ah64crash14

Ιδιοκτησία Outpost of Freedom
Ιδιοκτησία Outpost of Freedom

Το πρώτο (που φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες), συνέβη στις 26 Απριλίου 1999 στις 10:00 50 χιλιόμετρα βορείως του Α/Δ Rinas με τραυματισμό του πληρώματος.

Το άλλο ήταν  θανατηφόρο!!

Η επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου για το ατύχημα, είναι η παρακάτω:

 «Στις 5 Μαΐου 1999 ένα Ε/Π Apache, Νο 1 σε σχηματισμό 5 ΕΕ/Π, σε πτήση πάνω από ορεινούς όγκους στην Βόρεια Αλβανία, κατέπεσε όταν ξαφνικά ανασηκώθηκε η κεφαλή του και έστρεψε προς τα δεξιά. Η πρόσκρουση με το έδαφος είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη του Ε/Π. Νεκροί είναι και τα δύο μέλη του πληρώματος.» (πηγή)

Ένα βίντεο γι αυτό μπορούμε να δούμε παρακάτω:

Τελικά καμία από τις Μονάδες (αεροπορικές και επίγειες) της Task Force Hawk, δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό για τον οποίον συγκροτήθηκε.

Η Task Force Hawk και οι Μονάδες της, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έκαναν το πάν δυνατόν για να ανταποκριθούν σε αυτήν την ‘’εκτάκτου είδους’’ πολεμική αποστολή.

Τα αίτια της μη χρησιμοποίησής τους πρέπει να αναζητηθούν στο πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο των ΗΠΑ.

Η συγκρότηση της Task Force Hawk και το είδος των Μονάδων που την αποτελούσαν ήταν κατάλληλη για την διενέργεια επιθετικών επιχειρήσεων σε βάθος. Οι πολιτικοί και στρατηγικοί παράγοντες ήταν εκείνοι που τελικά δεν έδωσαν χρόνο και ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν αυτές. Εξάλλου το στοιχείο του αιφνιδιασμού είχε ήδη χαθεί, από τους έντονους βομβαρδισμούς, όλος ό κόσμος περίμενε να δει τελικά που θα σταθεροποιηθεί ο χώρος στον οποίον θα αναπτυσσόταν η Task Force Hawk και βέβαια ο Μιλόσεβιτς δεν ήταν χαζός, διέσπειρε τις επίγειες δυνάμεις του μέχρι επιπέδου Διμοιρίας, σε όλη την χώρα και άιντε εσύ να τους βρεις.

Έτσι οι λόγοι που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν για πολεμικές επιχειρήσεις οι Μονάδες των ΕΕ/Π μπορούν να συνοψισθούν όπως παρακάτω:

 • Η μεγάλη – σε επίπεδο Διμοιρίας – διασπορά των Σερβικών δυνάμεων. Αυτό θα είχε πολύ σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα, διότι τα ΕΕ/Π θα ήταν υποχρεωμένα να ίπτανται πολύ χαμηλά για να ανακαλύπτουν τους τόσο μικρού στόχους, που δεν θα ήταν και σημαντικοί, με αποτέλεσμα να εκτίθενται χωρίς όφελος στα Α/Α πυρά του εχθρού.
 • Ένας άλλος λόγος ήταν το ορεινό του εδάφους και ιδίως στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσόβου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την υποχρεωτική διέλευση των σχηματισμών των ΕΕ/Π από συγκεκριμένα σημεία περάσματος, γεγονός που και πάλι θα τα καθιστούσε εύκολο στόχο για τους Σέρβους.
 • Και τέλος ο μεγάλος αριθμός των Α/Α συστημάτων για χαμηλά ιπτάμενους στόχους των Σέρβων, που ήταν πολύ δύσκολα να εντοπισθούν.

Συνέχεια στο: Επιχείρηση Allied Force.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Comments
2 Σχόλια to “Επιχείρηση Allied Force (1999).ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ TASK FORCE στο Α/Δ Rinas.”
 1. Ο/Η ΘΕΔΩΡΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ λέει:

  ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ Α/Δ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ Ε/Π ΗΤΑΝ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ CH-47D. ΤΟ ΠΑΣΧΑ 1999 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ (ΔΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ-ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ-……..) ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ Α/Δ ΡΙΝΑΣ ΕΝΩ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΑΚΡΙΒΩΣ APO EMAΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΕΝΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ C-12.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2009.

  Δεκέμβριος 2009

  Νοέμβριος 2009

  FOD 2009_11

  Οκτώβριος 2009

  HUMAN FACTOR

  Σεπτέμβριος 2009

  DAZZLERS 1

  Αύγουστος 2009

  dynamic rollover poster greeka

  ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΣ ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ..!!!

  ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

  ΜΑΪΟΣ 2009

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΚΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 12.

  ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

  T/R+TREE = TROUBLE !

  T/R+TREE = TROUBLE !

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2013.

  Ιανουάριος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2013

  ΠΟΣΤΕΡ ΦΕΒ 2013

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2013

  Χωρίς τίτλο2

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Μάϊος 2013

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΩΝ002

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2013

  Χωρίς τίτλο

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Οκτώβριος 2013

  cf87cf89cf81ceafcf82-cf84ceafcf84cebbcebf2Hires εδώ

  Νοέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2013

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2010.

  Δεκέμβριος 2010


  Νοέμβριος 2010


  Οκτώβριος 2010

  Σεπτέμβριος 2010

  Αύγουστος 2010

  Ιούλιος 2010

  Ιούνιος 2010


  Μάϊος 2010

  Απρίλιος 2010

  Μάρτιος 2010

  Φεβρουάριος 2010

  Ιανουάριος 2010


  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2014.

  Ιανουάριος 2014

  Poster_2014-01Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάρτιος 2014

  Χωρίς τίτλο1Hires εδώ

  Απρίλιος 2014

  Χωρίς τίτλο3Hires εδώ

  Μάϊος 2014

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2014

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2014

  Χωρίς τίτλο2Hires εδώ

  Αύγουστος 2014

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2014

  ΠΟΣΤΕΡ ΟΚΤ

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2014

  Hires εδώ

  Δεκέμβριος 2014

  Poster_2014-12

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2011.

  Δεκέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Νοέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Οκτώβριος 2011

  HiRes εδώ

  Σεπτέμβριος 2011

  HiRes εδώ

  Αύγουστος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούλιος 2011

  HiRes εδώ

  Ιούνιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάϊος 2011

  HiRes εδώ

  Απρίλιος 2011

  HiRes εδώ

  Μάρτιος 2011

  HiRes εδώ

  Φεβρουάριος 2011

  HiRes εδώ

  Ιανουάριος 2011

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2015.

  Ιανουάριος 2015

  2015-1 ΠΟΣΤΕΡ1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2015

  2015-2 POSTERHires εδώ

  Μάρτιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Απρίλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Μάϊος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούνιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Ιούλιος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Αύγουστος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Σεπτέμβριος 2015

  8415961Hires εδώ

  Νοέμβριος 2015

  Χωρίς τίτλοHires εδώ

  Δεκέμβριος 2015

  keep-calm-and-have-a-safe-flight-45Hires εδώ

 • ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2012.

  Δεκέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Νοέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Οκτώβριος 2012

  Hires εδώ

  Σεπτέμβριος 2012

  Hires εδώ

  Αύγουστος 2012

  Hires εδώ

  Ιούλιος 2012

  Hires εδώ

  Ιούνιος 2012

  Hires εδώ

  Μάιος 2012

  Hires εδώ

  Απρίλιος 2012

  Hires εδώ

  Μάρτιος 2012

  Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2012

  Hires εδώ

  Ιανουάριος 2012

  HiRes εδώ

  ΤΑ ΠΟΣΤΕΡ ΤΟΥ 2016.

  Ιανουάριος 2016

  Poster_2016-1Hires εδώ

  Φεβρουάριος 2016

  2016-2 POSTERHires εδώ

Αρέσει σε %d bloggers: